filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 2 0 0 8

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 08 · Sergei Eisenstein. John Cassavetes.

Vuoden ensimmäisen numeron päähenkilöitä ovat kaksi ensisilmäyksellä melko yhteismitatonta mestarismiestä: Sergei Eisenstein ja John Cassavetes - "neukku" ja "jenkki". Perimmäinen looginen yhteys on silti ilmeinen: molemmat olivat sinnikkäitä taistelijoita olosuhteissa, joita ei totisesti käy kadehtiminen ja toteuttivat luovaa näkemystään jatkuvasti aivan vastusten ja lähes ylivertaisiksi käyvien esteiden äärirajoilla kulkien; periksi antamattomina ja ehdottomina elokuvataiteen lähettiläinä. Tarjolla on ennennäkemättömiä huipputason suomennoksia ja ainutkertaisia näkemyksiä mm. maailman johtavan Eisenstein-tuntijan Naum Kleimanin ja tietenkin myös mestari Eisensteinin itsensä kynästä. Tarkemman tutkinnan alaisena on niin ikään Eisensteinin ja Leonardo da Vincin suhde ja osansa saavat myös ohjaajan siviilipersoonan ilkikurisemmat, ja herkemmän esteetikon siveässä korvassa hyvinkin äkeästi särähtävät piirteet Mihail Rommin muisteluiden muodossa. Tapaus Cassavetesta emme päästä yhtään vähemmällä ja tarjolla on sekä ohjaajan omia näkemyksiä urastaan ja elokuvistaan että monien hänen pääteoksiensa skarppia lähilukua. Erityisenä helmenä julkaisemme kirjailija Lassi Nummen alun alkujaan vuonna 1961 kirjoittaman esseen Varjoja-elokuvasta.

2 | 08 · Suomi.
Suuri osa numeron materiaalista rakentuu tällä kertaa haastatteluille, ja totuudenpuhujien penkkiin asettuvat Lauri Törhönen, Taru Mäkelä, Seppo Renvall, Mattijuhani Koponen, Timo Peltonen, Rostislav Aalto ja Ari Matikainen. Seikkailemme yhtäläisellä innolla niin dokumentti- ja fiktioelokuvan kuin kokeilevan ja underground-elokuvankin poukkoilevissa maastoissa ja maisemissa. Oman osansa saavat myös Nyt-liitteen elokuvakritiikki, suomalaisen elokuvan esteettinen alemmuustila ja muut viattoman katsojan päätä alati vaivaavat optiset harhat ja näyt. Numeron moninkertaisia sankareita ovat niin ikään yhdysvaltalainen John Rambo ja suomalainen Marsalkka Mannerheim eikä paketti luonnollisesti olisi täydellinen ilman veteraaniohjaaja Matti Kassilan Jörn Donnerille lähettämää avointa kirjettä. Festivaaleista tarkastelussa ovat Thessalonikin ja Tromssan elokuvajuhlat.

3 | 08 · Risto Hannula in memoriam. Elokuvakerhot.
Omistamme teemakokonaisuuden äskettäin edesmenneelle ystävällemme ja Filmihullun hallituksen monikymmenvuotiselle puheenjohtajalle Risto Hannulalle, joka tunnettiin myös huippuluokan toimittajana, kulttuurielämän monivaikuttajana, legendaarisena keräilijänä ja Hakaniemen lempeänä humanistina. Numeromme toisena johtoteemana ovat elokuvakerhot. Kokosimme raportteja eri puolilta Suomea, saadaksemme selville mikä kerhojen tilanne on käytännössä ja millaisissa olosuhteissa/toimintamahdollisuuksissa perinteisen elokuvakulttuurin esitaistelijat joutuvat tänä päivänä unelmiaan toteuttamaan. Onneksemme kyselykierros paljasti myös sen, ettei kaikki ole vielä täysin menetetty ja hyviäkin asioita yhä satunnaisesti tapahtuu. Lisäksi Vesa Suomalainen kirjoittaa Ingmar Bergmanin Mansikkapaikasta, Martti Anhava palaa Abbas Kiarostamin elokuvien pariin, jatkamme keskustelua esitysformaateista, ja festivaalipalstalla käydään Turussa ja Thessalonikin dokumenttielokuvafestivaaleilla. Ensi-iltapalsta paljastaa kesän kalvakkaan saldon ja Mätänevä mätänee edelleen, tällä kertaa mm. journalismin moraalia pohdiskellen.

4 | 08 · Sodankylä 2008: Milos Forman. Andrei Kontšalovski. Seymour Cassel. Lasse Pöysti.
Läpivalaisussa vuoden 2008 Sodankylän elokuvajuhlat vieraineen. Milos Forman aloitti uransa Tshekkoslovakiassa ja siirtyi Hollywoodiin - erääksi modernin (populaari)elokuvan arvostetuimmaksi ohjaajaksi. Hänen kollegansa Andrei Kontšalovski käynnisti uransa Neuvostoliitossa, mm. Andrei Tarkovskin "apupoikana" ja siirtyi sittemmin niin ikään Yhdysvaltoihin - polulle joka johti aina Sylvester Stalloneen ja Kurt Russelliin asti. Seymour Cassel tunnetaan erityisesti yhtenä John Cassavetesin luovan ensemblen kulmakivenä ja karismaattisena luonnenäyttelijänä, joka ehti tehdä elokuvien ohessa myös laajan uran televisiossa. Kotimaisena vastavoimana tarjoamme vähintään yhtä kovan tapauksen eli Lasse Pöystin, jonka ura kattaa jo käsittämättömän monta vuosikymmentä. Päävieraidemme ohella kohotamme katseemme myös uuden elokuvan helmiin; erityisesti virolaisten ystäviemme laajalti arvostettuun Syystanssi-elokuvaan ja saamelaiskulttuurin historiaa peilaavaan Kautokeinon kapinaan.

5-6 | 08 · Filmihullu 40 vuotta: Cinefilia. Chris Marker. Jean-Luc Godard. Carl Th. Dreyer. Seppo Huhtala. Eddie Constantine. Ja paljon muuta!
Filmihullun ensimmäiselle päätoimittajalle Eero Tuomikoskelle omistettu juhlatuplanumero keskittyy lehden 40-vuotishistoriaan peilaamalla erityisesti sitä 1960-luvun lopun ilmapiiriä, jossa lehti syntyi. Chris Marker ja Jean-Luc Godard. Jean-Marie Straubin artikkeli Carl Th. Dreyeristä. Eero Tuomikoski kriitikkona. Cinefilia. MTV:n filmitoimituksen ja Suomen elokuva-arkiston silloinen johtaja Seppo Huhtala. Katsaukset suomalaisen television kehitykseen ja kotimaisen elokuvan viime syksyyn. Lehden 22 avustajaa vuosien varrelta paljastavat elokuvan, joka teki kustakin heistä filmihullun. Peter von Baghin haastattelussa Eddie Constantine. Lisäksi Mickael Enkellin psykoanalyyttinen essee Rakkaudesta ja tuhosta, Antti Alasen laaja analysi neljästä Kirje tuntemattomalta naiselta -romaanin filmatisoinnista sekä jutut James Bond -filmatisoinneista ja hiljan edesmenneen Paul Newmanin Kehäkukkia-ohjauksesta.





· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi