filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 1 9 9 8

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 98 · Elämäkertaelokuvat. Uusi suomalainen elokuva

"Brigitte Bardot kertoo loppuvuodesta 1997 suomeksi ilmestyneissä muistelmissaan yhteenotostaan Henri-Georges Clouzotin kanssa. Välikohtaus tapahtui elokuvan Totuus kuvauksissa. BB:n oli tarkoitus tehdä itkukohtaus ja koko kuvausryhmä oli odottanut kyyneleitä jo kotvan aikaa. Tilanne oli niin huvittava, että tähti purskahtikin hermostuneeseen nauruun, jolle ei tullut loppua. Elokuvan ohjaaja Henri-Georges Clouzot ryntäsi raivoissaan paikalle ja läimäytti hysteeristä näyttelijää molemmille poskille... Ja BB läimäytti takaisin - mikä oli ennenkuulumatonta. Clouzot polkaisi nöyryytettynä kengänkannallaan Brigitteä paljaille varpaille. BB huusi ja itki tuskasta, ja viipymättä Clouzot komensi kamerat käyntiin - vihdoinkin saatiin ne kauan kaivatut kyyneleet."


2 | 98 · Italia. Elokuvakirjat

"Ihmeellinen elämys Bolognassa heinäkuun alussa 1997. Kaksi kitaristia soittaa hiljaa, piazzan laidalla olevan palatsin pihalla olevalla isolla valkokankaalla häilyy luultavasti kymmeniä kertoja kerrottu tarina: aviopari tulee vanhaan kotimaahan Amerikoista, nyt jo turisteina -mutta tavallinen matka syventyykin yllättävästi, he huomaavat olevansa tekemisissä elämän syvemmän sisällön kanssa."


3 | 98 · Suomalainen Hollywood

"Sitten Särkkä soitti minulle. Kun ruvettiin palkasta puhumaan, minä sanoin että paljonko sitä saisi sitten palkkaa. 'Ai että palkkaa, minä luulin, että te maksatte, kun minä otan teidät ja annan teille tilaisuuden tehdä filmi!' Se oli tällainen vastaus. No, sitten hän räjähti siihen loppujen lopuksi, mutta perhanan pienen palkan hän minulle antoi alkuun."


4 | 98 · Elokuvamusiikki

"Aki Kaurismäki on kertonut kirjoittaneensa Baddingin veljensä Mikan ohjaaman Arvottomat-elokuvan käsikirjoitukseen 'siltä istumalta' kuultuaan Raulin laulaman Ikkunaprinsessan radiosta. Badding liittyy Kaurismäkien uran alkuun toisellakin tavalla: Valehtelijan (1981) kuvausten yhteydessä Johanneksen puiston kulmilla Helsingissä kuvausryhmä tunnisti keväiseltä puistonpenkiltä Baddingin ja Laila Kinnusen hilpeissä tunnelmissa. 'Varovasti kysyimme, josko he voisivat olla hiljaa otosten ajan ja he suostuivat, jos vain lupaisimme olla kuvaamatta heitä. Diili tehtiin, joten rajasimme heidän penkkinsä siististi kuvan ulkopuolelle', Mika Kaurismäki muistelee."


5-6 | 98 · Filmihullu 30 vuotta

"Tarinani alkavat aina paikoista, kaupungeista, maisemista ja teistä. Kartta on minulle kuin käsikirjoitus. Kun esimerkiksi katson kaupunkia, alan kysellä itseltäni, mitä kaikkea siellä voisi tapahtua. Sama tapahtuu taloissa, kuten hotellihuoneessani täällä Livornossa. Katson ulos ikkunasta, ulkona sataa rankasti ja hotellin eteen pysähtyy auto. Joku astuu ulos autosta ja katselee ympärilleen. Sitten hän kulkee kadulla ilman sateenvarjoa sateesta piittaamatta. Välittömästi päässäni alkaa kutoutua tarina: Mihin tuo henkilö on menossa? Mille kadulle hän aikoo kääntyä?"· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi www-sivut....hopeinenKUU · kuu@megabaud.fi