filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 2 0 0 6

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 06 · Elokuvakritiikki ja sen tila meillä ja muualla

Onko kritiikki mahdollista armon vuonna 2006? Voiko kritiikki olla muutakin kuin markkinalauseita ja internetistä kopioituja juoniselosteita? Uuden vuosikertamme avaava tietopaketti sisältää mm. Helsingin Sanomien elokuvakriitikkona pitkän uran tehneen Helena Yläsen laajan haastattelun ja Taiteen uudelleensynnyn manifestin. Numeron muita tärkeitä nimiä ovat mm. Jean-Marie Straub, Danièle Huillet ja Tapani Maskula. Teemme niin ikään tilinpäätöstä viime vuoden kotimaisista ensi-illoista, Jussi-huumasta, uusista elokuvakirjoista ja ensi-illoista ja jatkamme keskustelua elokuvakerhojen tilanteesta Suomessa.


2 | 06 · New York

New York aukenee monen hyvinkin eriparisen taiteilijan luomana mielenmaisemana, neuroosien kehtona ja romantiikan lehtona. Numeron päähenkilöinä seikkailee laaja kirjo elokuvan uudistajia Woody Allenista Sidney Lumetiin, John Cassavetesista Jean-Luc Godardiin, Bob Dylanista Jean-Pierre Goriniin ja Eastwoodista Scorseseen. Muistamme myös kahta taannoin Suomessa vieraillutta dokumenttielokuvan legendaa, Frederick Wisemania ja Robert Drew'ta sekä hiljan edesmennyttä Shelley Wintersiä.


3 | 06 · Laitakaupungin valot

Filmihullun kesänumero on omistettu Aki Kaurismäen uusimmalle, ohjaajan Suomi-trilogian päättävälle elokuvalle Laitakaupungin valot. Kaurismäen rinnalla julkaisemme nuoremman polven ohjaajan, kiitetyn Dome Karukosken laajan haastattelun. Pakettiamme täydentää dokumenttiohjaaja Arto Halosen elokuvia käsittelevä essee. Jatkamme myös parhaiden suomalaisten elokuvakirjoittajien esittelyä ja vuoron saa Filmihullun ensimmäinen päätoimittaja Eero Tuomikoski. Ulkomaisen elokuvan sektorilla esittelemme Ousmane Sembenen tuotantoa, ja käsittelyn saa myös Todd Solondzin uusin elokuva.


4 | 06 · Sodankylän elokuvajuhlat 2006

Sodankylän elokuvajuhlien 2006 aamukeskustelujen tähtihetket. Italialainen Gian Vittorio Baldi on persoonallinen ohjaaja ja mm. Pasolinin, Straubin ja Bressonin elokuvien tuottaja. Amerikkalainen Carroll Ballard on erikoistunut lastenelokuviin ja muistetaan Mustan orin ohjaajana. Venäläinen ohjaaja ja näyttelijä Andrei Smirnov oli aikansa vaiennettuja radikaaleja. Jafar Panahi tunnetaan Abbas Kiarostamin ohella yhtenä iranilaisen nykyelokuvan kärkinimenä.


5 | 06 · Uusi suomalainen elokuva: kokeellinen elokuva

Numeron päähenkilöitä ovat mm. Mika Taanila, Eija-Liisa Ahtila, Sami van Ingen ja Ilppo Pohjola, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin huikeaa arvostusta nauttivat elokuvantekijät. Neljän huipun kärkijoukkoa täydentää nuoremman polven tekijä Jan Ijäs ja kokonaispaketin muodon lyö lukkoon avantgardistinen kokonaisuus ulkomaiden metodia ja moraalia: Lars von Trierin uusimmat oikut ja metkut täsmentävä elokuvantekemisen kaavojen hengästyttävä sarja ja Maya Derenin "satunnaislukugeneraattori".


6 | 06 · Kylmä sota

Suurvaltojen väliset jännitteet, salaliitot ja attentaatit saavat seurakseen vakoojien, loikkarien ja petturien moninaisen kirjon kirjoittajakuntamme syventyessä tarkastelemaan elokuvan suhdetta maailman lähihistorian kriittisimpiin hetkiin. Numeron läpi kulkee Matti Salon kokoama "Kylmän sodan elokuvien filmografia", ja erityisenä tärppinä on mainittava Greil Marcusin Mantshurian kandidaattia käsittelevä suuressee. Kuulemme myös Timo Aarnialan muistoja osittain Suomessa kuvatun Kremlin kirjeen tekovaiheista ja hänen tapaamisestaan ohjaaja John Hustonin kanssa. Lisäksi numerossa käsitellään Anne Frankin ja elokuvan välistä suhdetta ja juhlavuottaan viettävän kirjailijamestari Henrik Ibsenin teosten kääntymistä valkokankaalle.






· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi