filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 2 0 0 5

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 05 · Saksa: Hans-Jürgen Syberberg, F.W. Murnau, R.W. Fassbinder, Tom Tykwer

Vuoden ensimmäisen numeron teemana on eräs kaikkien aikojen elokuvamaista: Saksa. Suurimman huomion saa Hans-Jürgen Syberberg, jonka vanavedessä hiihtää tutumpi tekijä Fassbinder. Vanhempi elokuvakaan ei unohdu, sillä "Murnau-triplan" keskiössä on kolme merkkipaalua: Auringonnousu, City Girl ja Tabu. Lisäksi perehdymme saksalaisen propagandaelokuvan saloihin ja UFA-yhtiön julistetaiteeseen, uuteen Perikato-elokuvaan ja Tom Tykwerin töihin.


2 | 05 · Suomen uusi aalto: Maunu Kurkvaara, Lasse Naukkarinen, Risto Jarva, Eino Ruutsalo

Numero keskittyy suomalaisen elokuvan murroskautenakin tunnettuun "uuteen aaltoon". Ytimenä toimivat Maunu Kurkvaaran ja Lasse Naukkarisen laajat haastattelut ja heidän tuotantoaan valottavat esseet sekä kaksi Risto Jarvan elokuviin pureutuvaa läpiluentaa. Neljäs päähenkilö on suomalaisen uuden aallon ja kokeellisen elokuvan piirissä keskeisesti vaikuttanut Eino Ruutsalo. Valotamme uuden aallon ilmiötä monelta kantilta, unohtamatta myöskään sen vaikutusta ja perintöä uudempaan suomalaiseen elokuvaan.


3 | 05 · Taide-Tiede-Todellisuus-Suomi-05: akateeminen elokuvaopetus, Liisa Helminen, Petri Kotwica, Oliver Assayas, Ingmar Bergman

Filmihullun kesänumero tutkii ilmiötä nimeltä elokuvatutkimus sen omilla aseilla, aivoituksilla ja arvoituksilla. Pureudumme niin ikään uuden kotimaisen elokuvan saloihin, erityisesti Pahan maan mystiikkaan. Tekijähaastatteluissa ovat Pelikaanimiehen ohjaaja Liisa Helminen ja esikoispitkän Koti-ikävän ohjannut Petri Kotwica. Mukana myös laaja katsaus vanhemman kotimaisen elokuvan suhteesta film noiriin, sekä mustalaisiin ja siihen millaisen kohtelun he ovat elokuvataiteen kautta aikojen saatossa saaneet. Ulkomaisen elokuvan puolelta mukana ovat Olivier Assayas sekä Ingmar Bergman.


4 | 05 · Sodankylä 2005: Jean-Pierre ja Luc Dardenne. Roy Ward Baker. Yesim Ustaoglu. Timo Linnasalo. Festivaalikatsaus: Moskova, Pietari, Cannes, Karlovy Vary

Suurimman huomion Sodankylä 2005 -numerossa saavat Dardennen veljekset ja legendaarinen - Alfred Hitchcockin, Carol Reedin ja Marilyn Monroenkin kanssa työskennellyt - Roy Ward Baker. Uudemman elokuvan tekijöistä esittelemme turkkilaisen Yesim Ustaoglun. Kokemuksistaan Ustaoglun Waiting for the Clouds -elokuvan leikkaajana kertoo Timo Linnasalo. Peter von Bagh ja Aki Kaurismäki muistelevat parhaita Sodis-muistojaan. Festivaalinumeroa täydentävät raportit niin Cannesin, Pietarin, Moskovan kuin Karlovy Varyn elokuvajuhlilta. Tarmo Malmberg jatkaa dialogia maamme yliopistollisesta elokuvaopetuksessa.


5 | 05 · Synttärisankareita: D.W. Griffith. Jean Vigo. Jean-Luc Godard. Lars von Trier. Lisäksi: Bruno Dumont, Jan Hrebejk, Ilja Hržanovski

Filmihullun "synttärispesiaalissa" juhlistetaan neljän eri aikakauden mestariohjaajan tasavuosia. D.W. Griffithin syntymästä tulee kuluneeksi 130 vuotta, Jean Vigo puolestaan täyttäisi tänä vuonna 100 vuotta. Jean-Luc Godard saa täyteen 75 vuotta ja Lars von Trier täyttää ensi keväällä 50 vuotta. Lisäksi tutustutaan myös uudempien tekijöiden kuten Bruno Dumontin, Jan Hrebejkin ja Ilja Hržanovskin elokuviin ja ajatuksiin.


6 | 05 · Musikaali. Hollywoodista Bollywoodiin, Euroopasta Neuvostoliittoon, tanssista rock-elokuvaan.

Vuoden viimeisessä numerossa Filmihullu pureutuu näkökulmien huikealla runsaudella erääseen elokuvataiteen kiehtovimmista lajityypeistä - musikaaliin. Tutkinnan alla on lajin koko universaali kaanon perinteisestä Hollywoodista meille tuntemattomampaan Bollywoodiin, Euroopan maista Neuvostoliittoon ja tanssin ja rock-elokuvan kautta suomalaiseen musikaaliin. Astaire kohtaa Claptonin ja Iloiset pojat saavat rinnalleen Cherbourgin sateenvarjojen yltäkylläisen väribaletin. Laulu raikaa ja askel kaikaa. Festivaalipalstalla vuoronsa saavat helsinkiläinen Rakkautta & Anarkiaa -festivaali ja japanilainen Yamagatan festivaali. Ensi-illoissa kohdataan niin väkivallan historiaa kuin pingviinejäkin. Tällä erää viimeistä kertaa ilmestyvä juorupalsta Short Cuts käsittelee Hollywood-legenda John Belushin traagisia vaiheita.






· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi