filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 2 0 0 3

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 03 · Portugali: João Bénard da Costa. Suomi: Spede Pasanen.

Kunnianosoitus portugalilaiselle kriitikko- ja esseistilegendalle João Bénard da Costalle. Lehti sisältää kahdeksan hänen esseensä suomennokset - aiheina ovat mm. Marilyn Monroe ja Gary Cooper sekä Dreyerin Sana, Premingerin Tervetuloa ikävä ja Nick Rayn Katkera voitto. Da Costa -valikoimaan sisältyy myös hänen tekstejään toisen portugalilaisen mestarin, ohjaaja Manoel de Oliveiran - da Costan pitkäaikaisen ystävän - elokuvista. Kotimaiselta puolelta keskitytään Spede Pasaseen, jonka ohjaajanurasta lehdessä on Markku Varjolan essee ja Speden pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Jukka Virtasen haastattelu.


2 | 03 · Welles / Sokurov

Filmihullu 2/03 keskittyy elokuvantekijöistä mahdollisesti kaikkein arvostetuimpaan, Orson Wellesiin, jonka vaiheisiin ja tuotannon vivahteisiin pureudutaan monien eri teemojen ja näkökulmien kautta. Welles saa tällä kertaa seurakseen taannoisilla DocPoint-festivaaleilla vierailleen nykyelokuvan mestarin Aleksandr Sokurovin. Wellesiin liittyen julkaisemme yksinoikeudella Filmihullulle tehdyt Oja Kodarin ja Wellesin viimeisten vuosien kuvaajan Gary Graverin haastattelut, joiden yhteydessä käsitellään eritoten Wellesin valmistumattoman mestariteoksen The Other Side of the Windin kohtaloa ja mahdollista tulevaisuutta. Toisaalla pureudutaan mm. Wellesin triviapuoleen, näyttelijäuran oudompiin hetkiin ja niihin pahuuden sirpaleisiin joista totuus viime kädessä usein hänenkin elokuvissaan rakentuu.


3 | 03 · Suuri Suomi-numero: Matti Ijäs, Neil Hardwick, Lasse Naukkarinen, Vesa-Matti Loiri

Filmihullun numero 3/03 keskittyy kotimaiseen laatuun niin elokuvan kuin televisionkin puolella. Eturintamaan kohoavat Matti Ijäs ja Neil Hardwick joista mukana haastattelut ja heidän tuotantojaan valottavat esseet. Lisäksi laaja katsaus uuden kotimaisen elokuvan tasoihin ja värinöihin, näyttelijätaiteeseen (Vesa-Matti Loiri, viipurilaisten miesnäyttelijöiden paraati) ja dokumenttielokuvaan (DocPoint-festivaalin elämäntyöpalkinnon voittanut Lasse Naukkarinen).


4 | 03 · Sodankylä 2003: Jean Rouch, Emir Kusturica, Irvin Kershner, Matti Kassila

Vuoden 2003 neljännen numeron aiheena ovat Sodankylän elokuvajuhlat. Filmihullu dokumentoi jälleen pilkuntarkasti tämänvuotisetkin Sodankylän dionyysiset festivaalit. Pääosan saavat tekijöiden omat äänet; totuuselokuvan isä, ranskalainen Jean Rouch, mm. Tähtien sota -saagan ja James Bondin parissa ohjaajan ammattia harjoittanut amerikkalainen Irvin Kershner, eurooppalaisten elokuvafestivaalien pitkäaikainen palkintorohmu, ex-jugoslaavi Emir Kusturica ja suomalainen legenda Matti Kassila muistelevat elämäänsä ja uraansa, syvällisesti ja hauskasti. Taustatukea antavat heidän uraansa valottavat ja tulkitsevat esseet, joissa elämän ja elokuvan välinen dialogi nousee enkelten laulun asteelle. Erityisenä tärppinä tarjoamme kolmen esseen kokonaisuuden Max Ophulsin mestarillisesta Lola Montèzista, joka nähtiin elokuvajuhlilla uunituoreena, restauroituna kopiona.


5 | 03 · Sotaelokuva

Vuoden viidennen numeron henkisenä keskuksena toimivat runsaan viidenkymmenen tärkeimmän, mielenkiintoisimman ja erilaisimman sotaelokuvan tai tekijän hakusanamuotoiset esittelyt. Tekijöiden ja vaikuttajien kirjo ulottuu Barnetista Borzageen, Hitchcockista Hemingwayhin, Ophulsista Oshimaan ja Vidorista Walshiin. Yllätyksiä ja outoja yhteyksiä sataa kuin kranaatteja ja verisistä höyryistä uhkaavasti kohoava ruudinsavu ei tämän lukupaketin yhteydessä katoa missään vaiheessa näköpiiristä.


6 | 03 · Werner Herzog, Joris Ivens

Tuhti paketti asiaa todellisuuden ja fiktion laitamailta, esittelyssä DocPoint-festivaaleilla lujasti profiloituva saksalainen ohjaajapersoonallisuus Werner Herzog, jonka ura on liikkunut niin dokumentin kuin fiktionkin piirissä. Samalla esittelemme myös ohjaajan fiktioelokuvien mielipuolisen supertähden Klaus Kinskin. Numeron tärkeä nimi on niin ikään Joris Ivens - "Lentävä hollantilainen" - eräs dokumenttielokuvan kaikkien aikojen suurimmista tekijöistä; ellei jopa suurin.


· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi