filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 2 0 0 2

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 02 · Auteur-paraati

Auteur-paraati, jonka erityisen tarkastelun kohteiksi valikoituivat tällä kertaa Buster Keaton, Howard Hawks, Preston Sturges, Lars von Trier, Francis Ford Coppola, Valentin Vaala ja Jari Halonen. Lisäksi keskustelua digi-televisiotekniikan pyörremyrskymäisestä maihinnoususta Suomeen, katsaus Pikku Kakkosen kotimaisiin lastenanimaatioihin ja niiden tekijöihin, sekä festivaaliraportit Brysselin animaatioelokuvafestivaaleilta ja Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilta. Arvioitavina luonnollisesti myös viimeisimmät ensi-iltaelokuvat.


2 | 02 · Aki Kaurismäki. Auteur-teorian vaiheet

Auteur-teorian vaiheet historiallisesta näkökulmasta ja auteur-testit. Ohjaajaa ei ole aina pidetty elokuvan ainoana tai edes oikeana auteurina. Jotkut ovat puhuneet tähtien, kirjailijoiden, käsikirjoittajien tai kuvaajien, toiset lajityyppien tai studioiden puolesta. Jotkut ovat korostaneet elokuvan teollista tai ryhmätyöluonnetta, toiset ovat nähneet päävaikuttajana tuotanto- tai yhteiskuntajärjestelmän, kulttuurin, myytit tai alitajuiset psyykkiset mekanismit. Ja mikäpä sopisi auteur-teorian oheen paremmin kuin läpivalaisu suomalaisen elokuvan suuresta auteurista, Aki Kaurismäestä. Lähemmässä tarkastelussa erityisesti Mies vailla menneisyyttä ja sen mukana terveiset ja tunnelmat Cannesin elokuvajuhlilta.


3 | 02 · Sodankylä 2002: Francis Ford Coppola. Miklós Jancso. Denys Arcand. Fernando E. Solanas.

Sodankylän elokuvajuhlien päävieraat läpivalaisussa. Elokuvajuhlien yllätysvieraana nähtiin Francis Ford Coppola, joka viihtyi mainiosti pohjolan yöttömässä yössä. Coppolan yleishaastattelun lisäksi sukelletaan Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan tekovaiheisiin, moraaliin ja uskontoon ohjaajan omin sanoin, ja lopuksi Matti Salo vetää yhteen Coppolan tuotannon punaiset langat. Kuvasommittelun mestarin ja unkarilaisen elokuvan armoitetun auteurin Miklós Jancson symbolisen yhteiskunnalliset koreografiat avoimella pustalla ovat piirtyneet lähtemättömästi monen elokuvaentusiastin mieleen. Denys Arcand puolestaan aloitti virkamiehenä tehden lyhyitä dokumenttielokuvia, mutta nykyään hän on maansa tunnetuin ja arvostetuin ranskankielinen kanadalaisohjaaja. Fernando E. Solanas, kuulun Polttouunien aika -elokuvan tekijä ja Argentiinan historian ja nykyhetken armoton kuvaaja, jatkaa taisteluaan epäoikeudenmukaisuutta vastaan.


4-5 | 02 · Suuret naurattajat

Kirjan verran asiaa sisältävän tuplanumeron teemana on elokuvakomedia. Esittelyssä vuosisadan suuret naurattajat, koomikoita ja komediaohjaajia eri puolilta maailmaa. Mantereelta mantereelle ulottuva kiertomatka kattaa muun muassa Englannin, Espanjan, Italian, Jugoslavian, Kuuban, Meksikon, Neuvostoliiton, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Tanskan, Tshekkoslovakian ja Yhdysvaltain suurimmat komedianimet. Mukana muun muassa Ealing-studio, Marty Feldman, Benny Hill, Monty Python, Terry-Thomas, Pedro Almodóvar, Roberto Benigni, Dino Rosi, Ettore Scola, Totò, Emir Kusturica, Dusan Makavejev, Grigori Aleksandrov, Boris Barnet, FEKS, Aleksandr Medvedkin, Jean-Paul Belmondo, Fernandel, Sacha Guitry, Max Linder, Marcel Pagnol, Tage Danielson, Nils Poppe, Doris Dörrie, Jiri Menzel, Abbott & Costello, Woody Allen, Lucille Ball, Mel Brooks, Charles Chaplin, W.C. Fields, Blake Edwards, Peter Sellers, Oliver Hardy & Stan Laurel, Danny Kaye, Buster Keaton Jerry Lewis, Harold Lloyd, Mack Sennett, Preston Sturges, Billy Wilder jne. - vain muutamia mainitaksemme!


6 | 02 · Scorsesen vaikutteet

60-vuotta 17.11.2002 täyttänyt Martin Scorsese on paitsi maailman tunnetuimpia elokuvaohjaajia, myös eräs maailman johtavista cinefiileistä ja elokuvatuntijoista, filmihullu par excellence. Mestarin juhlapäivän kunniaksi Filmihullu luo katsauksen sekä Scorsesen omaan tuotantoon että häneen vaikuttaneisiin merkkiteoksiin. Matti Salo luo katsauksen Scorsesen tuotantoon, Peter von Bagh paljastaa Scorsesea, Truffauta ja Tavernieriä yhdistävän filmihulluuden, Marko Kudjoi jäljittää Scorsesen ominaislaatua henkilökohtaisten teemojen, lajityyppien ja taustavaikutteiden kautta. Hannu Waaarala nostaa esiin Scorsesen proustilaisen vision elokuvassa Viattomuuden aika, ja Lauri Timonen listaa Scorsesen vaikutteita koko elokuvahistorian ajalta. Lisäksi numerossa katsaus viime aikojen kotimaisiin uutuuselokuviin Umurista Menolippu Mombasaan ja Kahlekuninkaasta Haaveiden kehään. Mukana myös sukellus David Lynchin Mulholland Driveen, Krzysztof Kieslowskin ja Tom Tykverin elokuvien teemoihin, sekä Hollywoodin perhevalokuvaaja Sid Averyn työhön.· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi www-sivut....hopeinenKUU · kuu@megabaud.fi