filmihullu

(etusivu)
(uusin numero)
(arkisto)
(tilaus)
(info)

a r k i s t o | 1 9 9 6

Siirry vuoteen:
1996 · 1997 · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

Kansikuvaa tai otsikkoa klikkaamalla saat luettavaksesi ko. numeron sisällysluettelon sekä valikoidut nettiartikkelit ja Nitraattikopio-stripit.

1 | 96 · Woody Allen. Gangsterit. Teinit.

"1970-luvun puolivälissä Allenin elokuvat alkoivat käsitellä entistä suoremmin ajan amerikkalaista elämää ja hänen henkilöhahmonsa muuttuivat yhä tyytymättömämmiksi: he haluavat parempaa seksiä (tai ainekin enemmän seksiä!), he haluavat kertoa hauskempia vitsejä, he haluavat hienompaa filosofiaa ja he haluavat komeampia elokuvia. Allenin sankarin elämästä puuttuu jotakin, ja osa ongelmaa on keksiä mitä tuo puute voisi olla."


2 | 96 · Lavastus. Erikoistehosteet. Irlantilainen elokuva

"Elokuvalavastuksen historia ulottuu lähes yhtä kauas kuin elokuva. Jos aivan ensimmäiset elokuvantekijät kuten Lumière tai Edison tyytyivät 'todellisuuteen sellaisenaan', niin jo Georges Méliès lähti vuonna 1896 alkaneella urallaan toiseen suuntaan: fantasiaan, taikuuteen, todellisuuden manipulointiin ja rekonstruktioon kameratrikkien ja lavastettujen näkymien avulla."


3 | 96 · Suomalainen elokuva 100 vuotta

"Helena Karan tähtikuva hahmottuu useammankin elokuvan kohdalla suhteessa kysymykseen naisten haluista. Monissa Karan esittämissä naishahmoissa ruumiillistuu myytti naisen totaalisesta rakkaudesta, 'kaikki-tai-ei-mitään' -asenteesta; ylettömästä halusta joka ylittää ideaaliromanssin rajat ja jota ei kyetä kanavoimaan yhteisöllisiin rakenteisiin - ja joka näin estää naista asettumasta ja sovittautumasta vaimon ja perheenäidin sovinnaisiin rooleihin"


4 | 96 · Dokumenttielokuva

"Istuin pöydän ääressä keskustelemassa noin kahdenkymmenen Armani-pukuisen herran kanssa siitä, millaisella äänellä penis puhuu ja mitä musiikkia se kuuntelee. He halusivat muuttaa kaiken elokuvassani. Muistan nousseeni ylös huutamaan: 'eurooppalainen penis kuuntelee jazzia!'. He eivät uskoneet minua, vaan muuttivat kaiken. 'Minä ja hän' ei sen jälkeen enää ollut minun elokuvani ja surin sitä pitkään."


5 | 96 · Spektaakkeli

"Spektaakkelit lumoavat tänä päivänä juuri siksi, että arkielämäämme ei muuten juuri mahdu pyhyyden tai ylevän elämyksiä. Menneinä vuosisatoina koko todellisuus oli esivanhemmillemme pelkkää subliimia: luonnonvoimat jylläsivät, jumalat rankaisivat ja taivas oli ihmeitä täynnä. Tänä päivänä tiede on poisselittänyt ympäröivän maailman ylevyyden, Juha Föhr jopa ukonilmojenkin mystiikan. Uskontoihin monet niiden kannatajatkin suhtautuvat nykyisin melko rationaalisesti, ja harva asvaltintallaaja joutuu eläissään mitenkään luonnonvoimien armoille. Onneksi päällehyökyvä valkokankaan spektaakkeli saa meidät unohtamaan orgastisesti rationaaliset rajamme ja heittäytymään riemuiten elämää suurempien voimien vietäväksi."


6 | 96 · Urheilu

"Viktoriaanisen kauden elokuvista urheiluelokuvat kuuluivat aikansa merkittävimpiin, sillä sen lisäksi että ne olivat tuolloin erittäin suosittuja, oli urheilulla ja urheilijoilla johtava rooli elokuvan kehittämisessä. Voi jopa sanoa, että elokuvaprojektorin mekaanista kehittämistä on yliarvioitu, ja että nyrkkeily loi elokuvan. Elokuva oli viime kädessä yleisönsä lumous ja ensimmäisten yleisöjen joukossa monet eivät olleet lainkaan kiinnostuneita itse elokuvista, vaan urheilusta."· Tilaa Filmihullu ·


filmihullu · filmihullu@kaapeli.fi www-sivut....hopeinenKUU · kuu@megabaud.fi