Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Globalisaatio > Maailmantalous ja ihmisoikeudet
Maailmantalous ja ihmisoikeudet

Taloudellisen kasvun ajatellaan yleisesti parantavan ihmisoikeuksien toteutumista. Kehitysmaiden ihmisoikeustilanne onkin parantunut huomattavasti, mutta parantuminen ei ole niinkään taloudellisen kasvun ansiota.

Taloudellisen globalisaation varjopuolia ovat ihmisoikeuksien kustannuksella tapahtuva rahamarkkinoiden vapautuminen ja tuotannon hajauttaminen eri puolille maailmaa sen mukaan, missä se on halvinta.

Myös kansainväliset järjestelmät kaupan vapauttamiseksi (kuten Maailman kauppajärjestö) ja kehittyvien talouksien vakauttamiseksi (kuten Kansainvälinen valuuttarahasto) syrjäyttävät usein ihmisoikeudet. 

Oikeuksien polkemisen vastavoimana ovat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työelämän perusoikeudet, ammattiyhdistykset, reilu kauppa ja aloitteet yritysvastuun kehittämiseksi. 

Kauppa ja ihmisoikeudet on ristiriitainen yhdistelmä. Sen eri puoliin liittyvät monikansalliset yritykset, reilu kauppa ja yritysvastuu.  

Kansainvälinen järjestäytyminen talouden alalla vaikuttaa sekin ihmisoikeuksiin. Maailman kauppajärjestö WTO, kansainväliset rahoituslaitokset ja valtioiden väliset vientiluotot ovat paljon muutakin kuin talouspolitiikkaa. 

Globalisaatio ei suinkaan ole niin uusi ilmiö kuin usein ajattelemme. Kansainvälinen työjärjestö ILO ja sen säätelemät työelämän perusoikeudet ovat itse asiassa vanhempia kuin YK:n ihmisoikeusjärjestelmä. ILO:n toimialaan kuuluvat muun muassa lapsityövoiman vastaiset sopimukset sekä ammattiyhdistysten oikeudet.

     

Mikä ihmeen globalisaatio?

Globalisaatiosta puhutaan paljon, mutta mitä globalisaatio itse asiassa on? Entä mitä tekemistä ihmisoikeuksilla on globalisaation kanssa?
Lue lisää..