Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Globalisaatio > Maailmantalous ja ihmisoikeudet > ILO valvoo työelämän oikeuksia > Oikeus järjestäytyä ja neuvotella
Oikeus järjestäytyä ja neuvotella

Kiina vuonna 2002

Nanxuanin villatekstiilitehtaalla Kiinassa alkoi 24.6.2002 mellakka. Kun 800 tehtaan 15 000 työntekijästä marssi ulos protestoidakseen vartijoiden jatkuvia nöyryytyksiä ja loukkauksia, vartijat hyökkäsivät heidän kimppuunsa teräsputket aseinaan. Protestoijat vastasivat hyökkäykseen, jolloin muut työntekijät liittyivät taisteluun hajottaen ikkunoita ja polttaen tehtaan auton. 

Taistelut jatkuivat yli kolme päivää, kunnes paikalle kutsutut mellakkapoliisit taltuttivat kapinan. Paikallisten viranomaisten mukaan tapaus oli yksi viime vuoden pahimmista, ja se kuvaa hyvin työntekijöiden kasvanutta levottomuutta.

Tapaus toi julkisuuteen maaseudun köyhissä provinsseissa työskentelevien miljoonien nuorten kiinalaisten kehnot työolot: he työskentelevät 12–14 tunnin vuoroissa seitsemänä päivänä viikossa kahden dollarin päiväpalkalla.

Edellä kuvattu tapaus on ote Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton vuosiraportista, jossa todetaan että kaikkiaan 213 ihmistä murhattiin vuonna 2002 ammattiyhdistystoiminnan vuoksi.

ILO:n sopimukset järjestäytymis- ja neuvotteluoikeudesta

ILO:n vuodelta 1948 olevan sopimuksen mukaan sekä työntekijöillä että työnantajilla on oikeus perustaa järjestöjä ja liittyä niihin vapaan valintansa mukaan. Sopimuksen piirissä on 142 maata. Seuraavana vuonna tehdyn sopimuksen mukaan molemmilla osapuolilla on oikeus kollektiiviseen neuvotteluun työnteon ehdoista.

Vuoden 1949 sopimus myös kieltää niiden työntekijöiden syrjimisen, jotka käyttävät järjestäytymisoikeuttaan. Sopimuksen on allekirjoittanut 153 maata; ulkopuolelle ovat jättäytyneet muun muassa Kiina ja Yhdysvallat.

Sopimuksista huolimatta järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksia loukataan kuitenkin jatkuvasti.