Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Globalisaatio > Maailmantalous ja ihmisoikeudet > Kauppa ja ihmisoikeudet
Kauppa ja ihmisoikeudet
 
Ihmisoikeuksien ja kauppapolitiikan moninaisesta suhteesta on keskusteltu runsaasti viime vuosina. Suurta julkisuutta on saanut esimerkiksi lapsityövoiman käyttö ja toimet sen lopettamiseksi.

Usein kauppaa ja ihmisoikeuksia pidetään toisilleen vastakkaisina asioina. Niiden välillä ei kuitenkaan tarvitse olla ristiriitaa. Perinteisesti on tavattu korostaa tuotteiden ja aatteiden erottamista toisistaan. Nykyään elinkeinoelämä on kuitenkin asemassa, jossa sillä on valtaa vaatia hallituksia kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Toisaalta yrityksillä on omassa toiminnassaan mahdollisuus tukea ihmisoikeuksia. 

Kauppapolitiikka ja ihmisoikeudet samassa paketissa

Kansainvälinen kanssakäyminen on pohjimmiltaan myönteistä ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista. Ihmisoikeuksia loukkaavat hallitukset pyrkivätkin usein eristämään yhteiskunnan ulkopuolisilta vaikutteilta. Lisäksi aktiivinen kanssakäyminen ja kaupan edistäminen voivat tukea ja rohkaista hallituksia, jotka pyrkivät parantamaan ihmisoikeustilannettaan. 

Kun ihmisoikeuskysymyksiä käsitellään kauppaneuvotteluissa ja muissakin neuvotteluissa, tuetaan samalla ihmisoikeusaktivisteja niissä valtioissa, joissa ihmisoikeuksia loukataan. Esimerkiksi Euroopan unioni vaatii nykyisin niin kutsutun ihmisoikeuslausekkeen liittämistä EU:n ulkopuolisten valtioiden kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin. 

Yritykset ihmisoikeuksien puolesta?

On myös yritysten omien etujen mukaista kiinnittää huomio muihin seikkoihin kuin taloudellisen voiton tavoitteluun. Kaikilla liikeyrityksillä tulisi olla velvollisuus välttää sekaantumista ihmisoikeusloukkauksiin. Se on kannattavaa myös yrityksen näkökulmasta – yrityksen julkinen kuva kärsii, jos se yhdistetään ihmisoikeusloukkauksiin. 

Viime aikoina kuluttajat ovat tulleet entistä tietoisemmiksi ja kiinnostuneemmiksi kaupan ja ihmisoikeuksien välisestä suhteesta. On myös elinkeinoelämän etujen mukaista, että työntekijät elävät turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä. Vakaissa oloissa talouskin pääsee kehittymään vapaasti ja investoinnit onnistuvat paremmin. Olisikin jo aika yritysten sitoutua ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen ja sen periaatteiden toteuttamiseen toiminnassaan.
     
Monikansalliset yritykset

Markkinatalouden hallitsemassa maailmassa muilla kuin valtiollisilla toimijoilla on yhä suurempi rooli. Monikansalliset yritykset ovat suuria ja tärkeitä toimijoita, myös ihmisoikeuksien kannalta.
Lue lisää.. 

Reilumpaa maailmankauppaa?

Reilun kaupan merkki takaa, että tuotannossa on noudatettu kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia, YK:n ihmisoikeuksien julistusta ja lapsen oikeuksien sopimusta. Tuotannossa ei saa käyttää lapsityövoimaa.
Lue lisää.. 

Yritysten ihmisoikeusvastuu

Yrityksiä on kannustettu kantamaan vastuunsa  ihmisoikeuksista monin keinoin.  Tärkeimpiä ovat kampanja yritysten sitouttamiseksi ILO:n perussopimuksiin sekä YK:n Global Compact -hanke.
Lue lisää..