Etusivu Järjestöt Historia Vuokraus Kampanjat Tapahtumat Rauhan tekeminen Yhteystiedot Linkit  
 
KampanjatMiinakampanjaYdinaseetPienaseetItä-TimorKurdilapsitoiminta
 

YDINASEET

Täydellinen ydinaseriisunta NYT!

Hiroshiman ja Nagasakin pommit elokuussa 1945 tappoivat ja vammauttivat satoja tuhansia ihmisiä sekä välittömästi että pommia seuranneina vuosina. Hiroshiman ja Nagasakin pommit olivat "pieniä" nykyisiin ydinaseisiin verrattuna.

Kylmän sodan aikaisen kilpavarustelun aikana ydinaseet nähtiin enimmäkseen poliittisina aseina, joita ei ollut tarkoituskaan käyttää, vain näyttää. Nykyään joukkotuhoaseita on useilla valtioilla ja uusia joukkotuhoaseita kehitellään koko ajan. Yhdysvallat haluaa kehitellä miniydinaseita (mininukes), jotka pystyvät tunkeutumaan syvälle maan sisään ja tuhoamaan esimerkiksi bunkkerit. Näitä pommeja ei suunnitella poliittiseksi aseeksi vaan käytettäväksi.

Uusien ydinaseiden kehittämiseksi ja toimivuuden varmistamiseksi Yhdysvallat harkitsee ydinkokeiden aloittamista uudelleen. Sekä Yhdysvaltojen että Venäjän strategiaan kuuluu ydinasein suoritettavan ensi-iskun mahdollisuus. Ensi-isku kuuluu myös sotilasliitto Naton oppeihin. Yhdysvaltojen uuteen oppiin sisältyy myös mahdollisuus ydinasein suoritettavaan "ennalta ehkäisevään" iskuun (pre-emptive strike).

Joukkotuhoaseilla ei taata kenenkään turvallisuutta ja ainoaa todellista ennalta ehkäisyä on joukkotuhoaseiden kieltäminen ja tuhoaminen. Niin kauan kun ydinasevallat vetoavat siihen, että ydinaseet ovat elintärkeitä niiden turvallisuudelle ja ne jatkavat uusien aseiden kehittämistä, voivat siihen vedota muutkin valtiot. Riskinä on uuden joukkotuhovarustelun kierre ja ydinaseiden käyttökynnyksen aleneminen.

Ydinaseriisunta > Lue lisää
Jokainen voi osallistua ydinaseiden vastaiseen työhön kansalaisverkostojen kautta!

Ydinasesopimukset > Lue lisää
Sopimusjärjestelmä on valmiiksi olemassa. Ydinasevallat on saatava tajuamaan vastuunsa maailman turvallisuudesta.

Köyhdytetty uraani > Lue lisää
Köyhdytetty uraani ei erottele uhrejaan. Sen ympäristövaikutukset ovat pitkäkestoiset ja laajat.

Avaruuden militarisointi > Lue lisää
Ronald Reaganin kehittämä idea "viimeisen rajan" (final frontier) valloittamisesta ryhtyi elämään uudelleen jo Clintonin valtakaudella ja George W. Bush teki päätöksen ohjustorjuntajärjestelmän rakentamisesta.


© Harri Haarala

Lisätietoja
rauhanliitto@kaapeli.fi
>> Sadankomitea
>> Suomen Rauhanliitto
>> Ydinaselinkit

 
Ydinaseista ei päästä eroon, ellemme aktiivisesti ja äänekkäästi yhdessä vaadi sitä!

 

 
 
WWW-SUUNNITTELU © MARIA NOVARO