Etusivu Järjestöt Historia Vuokraus Kampanjat Tapahtumat Rauhan tekeminen Yhteystiedot Linkit  
 
KampanjatYdinaseetYdinaseriisuntaYdinasesopimuksetKöyhdytetty uraaniAvaruuden militarisointi
 

AVARUUDEN MILITARISOINTI

Ronald Reaganin kehittämä idea "viimeisen rajan" (final frontier) valloittamisesta ryhtyi elämään uudelleen jo Clintonin valtakaudella ja George Bush nuorempi teki päätöksen ohjustorjuntajärjestelmän rakentamisesta. Alun perin puhuttiin kansallisesta järjestelmästä, mutta nyt suunnitelmissa on rakentaa globaali ohjustentorjuntajärjestelmä, joka tarjoaa suojaa myös Yhdysvaltojen liittolaisille ja ystäville.

Ohjustentorjuntajärjestelmän rakentaminen on herättänyt vastustusta ja huolta ympäri maailmaa. Yhdysvaltojen eurooppalaiset liittolaisetkaan, ehkä Britanniaa lukuun ottamatta, eivät ole ottaneet suunnitelmia ilolla vastaan. Ohjustentorjuntajärjestelmä vaatii erittäin kehittynyttä teknologiaa, eivätkä kaikki liittolaisetkaan usko sen olevan teknisesti mahdollinen vielä useisiin vuosikymmeniin. Jos ohjustentorjuntajärjestelmä saataisiinkin jollakin keinolla toimivaksi, huolena on että se tekisi Euroopasta aiempaa haavoittuvaisemman. Jos leikitään jos-leikkiä, voisi ajatella, että Yhdysvaltojen kehittämä keinotekoinen (ja tarkoituksenmukainen) uhkakuva nk. roistovaltioiden Yhdysvaltoihin kohdistamasta joukkotuhoaseiskusta toteutuisi, kohteina olisivat myös - tai ensisijaisesti - Euroopassa (Britanniassa ja Grönlannissa) sijaitsevat tutka-asemat. Liittolaisia huolestuttaa myös se, että keskittyessään rakentamaan torjuntajärjestelmiä, vaikkakin globaaliksi markkinoitua, omaksi suojakseen, USA eristäytyy entistä enemmän liittolaisistaan.

Eurooppalaisten vastalauseita on jonkin verran vaimentanut se, että ohjustentorjuntajärjestelmään tarvitaan pitkälti samankaltaista teknologiaa kuin monissa eurooppalaisissa valtioissa kehitteillä oleviin sotanäyttämökäyttöön tarkoitettuihin liikuteltaviin ohjustentorjuntajärjestelmiin (Theatre Missile Defence). Tämän teknologian avulla Yhdysvallat on johtavassa asemassa ja se pyrkii ostamaan liittolaisia kauppaamalla teknologiaa hiljaista hyväksyntää vastaan.

Kiinan ja Venäjän kritiikki, samoin kuin laajan kansalaisjärjestökentän kritiikki, kohdistuu myös siihen, että Yhdysvaltojen ohjustorjuntajärjestelmän rakentaminen tarkoittaa myös avaruuden militarisointia. Eikä kritiikki ole aiheetonta. Yhdysvaltojen avaruushallinnon julkaisema kirjanen "Vision for 2020" julistaakin tavoitteeksi:

"US Space Command - Dominating the space dimension of military operation to protect US national interests and investment. Integrating Space Forces into warfighting capabilities across the full spectrum of conflict."

Tavoitteena on siis Yhdysvaltojen intressien ja investointien suojaaminen, kaikin keinoin. Yhdysvallat onkin kehittänyt käsitteen "full spectrum dominance", millä tarkoitetaan kykyä täydelliseen sotilaalliseen tilanteiden hallintaan missä päin maailmaa tahansa. Ja avaruuteen sijoitettavia asejärjestelmiä kaavaillaan yhdeksi keinoksi toteuttaa tämä hallinta. Tavoitteena on siis avaruuden, viimeisen rajan, valloittaminen.


© Harri Haarala

 

 
 
WWW-SUUNNITTELU © MARIA NOVARO