Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Opettajalle > Opsista luokkahuoneeseen > Filosofia
Filosofia

Lukion filosofian opiskelu tukee oppilaiden kasvua aktiivisiksi, vastuullisiksi ja suvaitsevaisiksi kansalaisiksi. Siten se on jo lähtökohtaisesti ihmisoikeuksiin kasvattamista. Asennekasvatuksen rinnalla filosofian opetussuunnitelman sisältö tarjoaa mahdollisuuksia käsitellä esimerkiksi ihmisoikeuksien perustaa, oikeuden ja velvollisuuden tematiikkaa ja vähemmistökysymyksiä.

FI 1 Johdatus filosofiseen ajatteluun

Yksilön ja yhteiskunnan suhde filosofisena kysymyksenä johdattaa pohtimaan ihmisoikeuksien syntyä, kyseenalaistamaan ihmisoikeudet ja pohtimaan ihmisoikeuksien ominaisuuksia. Oikeudenmukaisuuden ja vapauden käsitteet liittyvät samoin läheisesti ihmisoikeuksien kehitykseen, sekä oikeus / velvollisuus - tematiikkaan.

FI 2 Filosofinen etiikka 

Moraalin suhde oikeuteen ja uskontoon kannustaa käsittelemään paitsi ihmisoikeuksien perustaa, myös olemassa olevia ihmisoikeuksien suojamekanismeja, sekä ihmisoikeuksia eri uskontojen perinteissä.

FI 4 Yhteiskuntafilosofia 

Yhteiskunnallisuuden oikeudenmukaisuuden rinnalla on hyvä käsitellä taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksia sekä globalisaation vaikutuksia. Yksilön oikeudet ja velvollisuudet tarjoavat luontevan mahdollisuuden keskustella perusoikeuksista ja tärkeimmistä ihmisoikeussopimuksista

Vähemistökysymykset ja syrjintä liittyvät läheisesti identiteetin, vierauden, toiseuden ja suvaitsevaisuuden problematiikkaan. Sukupuolisuutta käsiteltäessä on hyvä ottaa esille seksuaaliset vähemmistöt, seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeudet ja heidän kohtaamansa syrjintä.

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (28.8.2003) pohjalta koonnut Jane Anttila.

     
 
Opettaja 
osallistu!

Auta meitä tekemään OPS-osiosta entistäkin kattavampi ja helppokäyttöisempi!

Jos olet opettaja tai muuten koulumaailmaa tunteva henkilö, kerro: 

Millä kurssilla ja mihin aiheeseen liittyen käytit tai haluaisit käyttää ihmisoikeudet.nettiä?

Mitkä ihmisoikeudet.netin osiot soveltuvat mielestäsi parhaiten millekin kurssille? 

Voit lähettää vinkkisi  palaute-lomakkeen avulla.
Kiitos avustasi!