Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Historia > Ihmisoikeuksien synty
Ihmisoikeuksien synty

Ihmisoikeuksien juuret ovat filosofiassa. Vähitellen Ihmisoikeuksien suojelun ajatukset ovat muuttuneet filosofiasta kirjallisiksi normeiksi. 

Ihmisoikeuksien kehittymisen varhaisista virstanpylväistä voidaan mainita Englannin Magna Charta (1215), Petition of Right (1628) ja Bill of Rights (1689).

1700-luvulla luonnonoikeuden varhaiset aatteet kehittyivät juridisiksi oikeuksiksi. Ne kirjattiin silloin ensimmäistä kertaa kansallisiin perustuslakeihin, mikä ilmensi lähes sopimusluonteista suhdetta valtion ja yksilön välillä ja korosti sitä, että valtion valta polveutui vapaan yksilön suostumuksesta. Ranskan ihmisoikeuksien julistus vuodelta 1789 ja Yhdysvaltain Bill of Rights vuodelta 1791 perustuivat tähän lähtökohtaan. 1800-luvulla periaate hyväksyttiin monissa itsenäisissä valtioissa, ja myös taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet alettiin tunnustaa.

Vaikka ihmisoikeudet on tunnustettu kansallisissa perustuslaeissa, oikeuksia on rajoitettu tai ne on sivuutettu lainsäädännössä tai mielivaltaisin toimin. Lisäksi valtiot ovat usein itse loukanneet ihmisoikeuksia siitä huolimatta, että ihmisoikeudet ovat olleet laissa säädettyjä.

 
     
Pohdi:
Mistä ihmisarvo mielestäsi tulee?
Moraali ja laki voivat joskus olla ristiriidassa. Mahtavatko jotkin tänä päivänä lailliset asiat olla tulevaisuudessa laittomia tai paheksuttuja? 
 
Ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen maailmassa on vallinnut kasvava usko siihen, etteivät hallitukset yksin kykene turvaamaan kaikkia ihmisoikeuksia. 
Lue lisää..