Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Filosofia > Ihmisoikeuksien perusta > Oikeuksista seuraa velvollisuus
Oikeuksista seuraa velvollisuus

Nimensä mukaisesti ihmisoikeudet ovat oikeuksia. Oikeus-kolikon kääntöpuolella on kuitenkin velvollisuuden ajatus: jotta meillä voisi olla oikeus johonkin, on muilla velvollisuus vähintäänkin kunnioittaa kyseistä oikeutta. Kunnioittamisen lisäksi velvollisuuteen liittyy oikeuksien turvaaminen ja niiden täyttäminen.

Valtion velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia riittää useimmiten kansalais- ja poliittisten oikeuksien toteutumiseen. Kansalais- ja poliittiset oikeudet ovat niin sanottuja negatiivisia oikeuksia: ne tarkoittavat oikeutta olla vapaa jostakin, esimerkiksi ihonväriin perustuvasta syrjinnästä. Valtion ei siis normaalitilanteessa tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin oikeuksien toteutumiseksi vaan ainoastaan pidättäytyä toimimasta niiden vastaisesti.

Jos taas kaikki eivät kunnioita ihmisoikeuksia, valtiolla on velvollisuus varmistaa se, että oikeuksien rikkomukset tutkitaan ja että niistä rangaistaan. Valtiolla on siis velvollisuus turvata oikeudet.

Oikeuksien täyttämisellä taas tarkoitetaan senkaltaisten olosuhteiden luomista, joissa oikeudet voivat toteutua. Ihmisoikeuksille suotuisissa olosuhteissa valtio huolehtii esimerkiksi siitä, että sillä on toimiva oikeuslaitos. Siinä missä useimmat kansalais- ja poliittiset oikeudet toteutuvat, kun valtio pidättäytyy puuttumasta kansalaistensa yksityiselämään ja vapauksiin, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet edellyttävät oikeuksien täyttämistä. Jotta meidän oikeutemme esimerkiksi ruokaan, asuntoon tai koulutukseen voisivat toteutua, valtion on toimittava aktiivisesti tavalla, joka edistää oikeuksien toteutumista. Ne ovat siis positiivisia oikeuksia, oikeuksia vaatia jotakin, joka ei ilman valtion toimia välttämättä toteutuisi.

Erityisen tärkeää oikeuksien täyttäminen on ns. kolmannen polven ihmisoikeuksien eli solidaarisuusoikeuksien kannalta. Ne asettavat velvollisuuksia kansainväliselle yhteisölle silloin, kun valtio ei itse kykene huolehtimaan oikeuksien täyttymisestä esimerkiksi köyhyyden takia.

Oikeus–velvollisuus-ajattelun eri asteet voidaan tiivistää seuraavasti:

oikeuksien kunnioittaminen 
oikeuksien turvaaminen
oikeuksien täyttäminen.


 
     
Pohdittavaksi:
Jos jokin valtio loukkaa kansalaistensa ihmisoikeuksia,
1. kenellä on velvollisuus puuttua asiaan? 
2. Jos sinulla on velvollisuus puuttua asiaan, mitä voit tehdä?

Näkökulma
Koska ihmisoikeuksien perusta on ihmisyydessä, ihmisoikeudet ovat enemmän kuin vain arvonäkemyksiä siitä, mitä kenellekin kuuluu. Siksi pelkkä oikeuksien tunnustaminen on tärkeää. Kun valtio tunnustaa ihmisoikeuden, se tunnustaa samalla velvollisuutensa vastata tuon oikeuden toteutumisesta ja varata siihen tarvittavat resurssit. Oikeuksien tunnustaminen siirtää valtaa valtiolta oikeuksien haltijalle ja tasapainottaa siten yksilön ja valtion välistä suhdetta.