Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Filosofia > Ihmisoikeuksien perusta > Ihmisoikeuksien ominaisuudet
Ihmisoikeuksien ominaisuudet

Ihmisoikeuksien tunnusmerkkejä ovat yleisyys, luovuttamattomuus ja perustavanlaatuisuus. 

Yleisyys eli universaalisuus

Ihmisoikeuksien yleisyydellä eli universaalisuudella tarkoitetaan kahta asiaa. Yhtäältä ihmisoikeuksien universaalisuus torjuu erottelut sukupuolen, ihonvärin, yhteiskunnallisen aseman tai muun vastaavan seikan perusteella. Siksi syrjinnän kielto esiintyy ihmisoikeuksien julistuksessa (2. artikla) ja lähes kaikissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Toisaalta ihmisoikeuksien yleisyys viittaa ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen luonteeseen. Kulttuuri- ja varallisuuseroista huolimatta ihmisoikeudet ovat yhteisiä kaikkien maanosien ihmisille.

Luovuttamattomuus

Ihmisoikeuksien luovuttamattomuus liittyy ajatukseen ihmisyksilön luonnollisista oikeuksista, jotka edeltävät valtiovaltaa. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle jo hänen ihmisyytensä perusteella, eikä niitä siksi voi ottaa häneltä pois esivallan päätöksellä tai edes henkilön omalla suostumuksella. Ihmisoikeuksien luovuttamattomuuden vuoksi ihminen ei voi pätevästi luopua ihmisoikeuksistaan myymällä itsensä orjaksi. Usein ihmisoikeuksista puhutaan myös jokaisen ihmisen synnynnäisinä oikeuksina.

Perustavanlaatuisuus

Kolmannella tunnusmerkillä eli ihmisoikeuksien perustavanlaatuisuudella tarkoitetaan sitä, että vain tärkeät oikeudet ansaitsevat tulla kutsutuiksi ihmisoikeuksiksi. Ihmisoikeuksien julistuksen artiklat 1–28 sisältävät luettelon niistä oikeuksista, joita vuonna 1948 pidettiin tässä mielessä kyllin perustavanlaatuisina. Myöhempi ihmisoikeusasiakirjojen kehitys ei ole olennaisesti laajentanut ihmisoikeuksien piiriä. Muutamissa kohdissa julistus turvaa sellaisiakin ihmisoikeuksia, joiden suojaamisesta sitovin valtiosopimuksin on sittemmin ollut vaikea päästä yhteisymmärrykseen. Pakolaisen oikeus turvapaikkaan, yksilön oikeus kansalaisuuteen ja omaisuuden suoja ovat tällaisia oikeuksia.

     

Pohdittavaksi:
Universaalisuus


Kulttuurirelativismin  mukaan ihmisoikeudet ovat länsimaisia, eivätkä siten sovellu kaikkialle. Myös maailman eri uskontojen opeissa on sekä yhteneväisyyksiä että eroavaisuuksia ihmisoikeuksien suhteen.  

Ovatko ihmisoikeudet siten todella universaaleja?

 

Pohdittavaksi:
Luovuttamattomuus

Tulisiko ihmisellä olla oikeus 
Myydä itsensä orjaksi 
Myydä elimiään 
Myydä kehoaan, kuten esim. prostituutiossa?

Pohdittavaksi:
Perustavanlaatuisuus

Tuleeko tekoälylle antaa ihmisoikeudet tietokoneiden kehittyessä?