Koti
kuva: L. Packalen

Arkisto, 2007

Tansanian itsenäisyys päivän juhlasta

Nchi yetu ilipata uhuru wake kutoka utawala wa waingereza tarehe 9 Desemba 1961 na ikawa jamhuri mwaka uliofuata tarehe hiyo hiyo. Chama cha urafiki baina ya Tanzania na Ufini ilisherehekea siku hiyo muhimu siku ya ijumaa tarehe 7 desemba 2007 kwenye ukumbi wa Rauhanasema, Helsinki.

Mheshimiwa Balozi Dr. Ben Moses na mke wake walijiunga nasi kikamilifu kwenye hizo sherehe.

Mada ya sherehe ilikuwa ni elimu nchini Tanzania na watoa mada wakuu walikuwa ni Mwalimu Freddy Ngumbudzi kutoka Kidugala na Bw. Raimo Happakorpi aliyewahi kuwa mkufunzi kuhusu elimu ya kompyuta katika Chuo kikuu cha Tumaini, Iringa. Hotuba zao zilitoa changamoto kubwa kwa wote waliohudhuria.

Baada ya mhadhara huo palikuwa na burudani ya ngoma za kienyeji iliyoletwa na kikundi kilichoongozwa na Mwalimu Arnold Chiwalala. Ustadi wao uliwafanya baadhi ya waliohudhuria kushindwa kujizuia na kujiunga nao kucheza hizo ngoma.

Chama cha Suomi Tansania Seura kiliendesha mchezo wa bahati nafasi ambayo mapato yake yataenda kuchangia elimu ya Rehema ambaye ameachwa yatima baada ya wazazi na dada yake kufariki kutokana na ugonjwa wa ukimwi.Vile vile palikuwa na meza ambapo zilikuwepo bidhaa chache kwa ajili ya kuuzwa.

Chakula cha jioni, vinywaji na dansi baada ya chakula vilitayarishwa na chama chetu cha mpira cha F.C. Bongo kama moja ya jitihada zao katika kuchangia katika mfuko wao wa maendeleo. Sherehe zilikamilika salama salimini mnamo saa tano na nusu usiku. 

Tunapenda kuwashukuru wale wote walioweza kufanikisha sherehe hii muhimu sana kwetu. Tunaombea moyo tuliouonyesha tuendelee nao siku za mbele. (in English)

Asanteni sana.

 

Itsenäisyys päivä Dar es Salaamissa

Sebastian opiskelee Dar es Salaamissa ja kertoo meidän blogissamme mm. miten tansanian itsenäisyys päivää on juhlittu: 

"The Tanzanian Independence Day seems to be less celebrated, and older people complain that the youth are forgetting their history and are not cherishing the values of freedom and independence. When I asked the English students in Mwenge (woodcarvers that we are teaching English every week day night) what plans they had for independence day, only a few had any plans, many were just going to work as usual, whereas a few were unaware that the independence day was even upcoming. There is a larger celebration at the national stadium which is well attended, but many Tanzanians don't seem to attach that much attention to the Independence Day. As for my Tanzanian friends, most just met up in the evening and had a beer or two and that was it." LISÄÄ

 

Salama toka Tanga

"Pamoja" means "together" in Kiswahili. "Pamoja" is a trust lead and administered by five women, who work in Tanga/Tanzania. The trust developed from the long lasting Partnership between Tanga and...LISÄÄ

 

Weblog

Meidän weblog Tansaniasta on online. Sebastian Gahnström opiskelee Dar es Salaamin yliopistossa ja kertoo hänen elämästänsä siellä.

http://blog.tansaniaseura.info/

 

Rehema - kummiopiskelijamme

Rehema, jonka nimi tarkoittaa armo, tuli Suomi-Tansania-Seuran kummiopiskelijaksi sisarensa Furahan kuoleman jälkeen. Suomi-Tansania-Seuralla oli HIV/AIDS-valistusprojekti vuosina 2003-2005 Njomben Ukwatan, kristillisen koululaisyhdistyksen kanssa. Projektimme tarkoituksena oli levittää koululaisten ja opettajien pariin asiallista HIV/AIDS-tietoutta ja rohkaista nuorten tyttöjen oman arvon tuntoa, että he uskaltavat sanoa ei miesten seksitarjouksille. Projektista jäi Njombeen nettikahvila. Nettikahvilan tuotolla oli tarkoitus auttaa AIDS-orpoja. Toivottavasti projektimme pystyi auttamaan niitä 72000 nuorta, joita se tavoitti.

Projektin kestäessä koulutoverit pyysivät apua Furaha-tytölle, joka opiskeli viimeistä vuotta Mpechin yläasteella Njombessa. Furahalla ei ollut koulumaksun maksajaa, koska kaikki hänen omaisensa olivat kuolleet AIDSiin. Hänet oli potkaistu koulusta ennen yläasteen päätöskokeita ja hän sairasteli paljon. Hänellä oli malariaa ja lavantautia. Hän sai vatsahaavan, johon lääkäri määräsi ruokavalion, johon Furahalla ei ollut varaa. Furaha kirjoitti yläasteen loppukokeet. Hän alkoi sairastella pian enemmän ja kuoli 8.12.2005. 

Furahalta jäi Rehema -sisar. Hänelle pyydettiin apua, koska hänellä ei ollut ketään omaista.  Suomi-Tansania-Seura otti hänet kummiopiskelijakseen. Rehema asui enonsa jättämässä majassa ja kävi koulua Ulembwen pienessä yläasteella, jossa opetus ei ole kovin tehokasta, kun opettajista oli pulaa. Pienten maaseutukoulujen ongelmana on myös usein erilaisten tehtävien teettäminen koululaisilla, niin ettei heille jää aikaa opiskeluun. Rehema on pyytänyt päästä Igumbilon tyttökouluun lähellä Chimalaa. Igumbilon tyttökoulu on Kidugalan Seminaarin kanssa läheisessä yhteistyössä ja se takaa opetuksen laadun, koska Kidugalan Seminaari on menestynyt hyvin sekä yläasteen että lukion valtakunnallisissa kokeissa.

On sanottu, että Afrikassa Jeesuksella on AIDSin kasvot, kärsivän sairaan tytön tai pojan kasvot tai aikuisen tuskaisat kasvot. AIDS on voitettavissa. Aloimme järjestää nuorille aids-testauksia. Niiden tulosten perusteella AIDSia sairastava voi saada ilmaiset lääkkeet. AIDS-potilaita sanotaan olevan jo 40 miljoonaa maapallollamme ja suurin osa heistä on Afrikassa, jossa monenlaiset vakavat trooppiset sairaudet ovat heille uhkana. Rehema on yksi miljoonista AIDS-orvoista, joiden koulunkäynti on ulkopuolisten armeliaisuuden varassa. Ketään omaista hänellä ei enää ole koulumaksuja maksamassa. Kuvan tyttö on Furaha, jonka nimi tarkoittaa iloa. Rehemasta ei meillä ole vielä kuvaa. Rohkaiskoot nämä tytöt: Furaha ja Rehema, ilo ja armo, meitä toimimaan Afrikan nuorten hyväksi.

Sirkka-Liisa Peltola, joka oli Suomi-Tansania-Seuran HIv/Aids projektin hankevastaava v.2003-2005

Korjaus Taarifaan 2/2007:

Viimeisessä Taarifa-lehdessä on tukipyyntö Reheman opiskelukassaan.  Valitettavasti tuo pyyntö on ennenaikainen, koska meiltä puuttuu rahankeräyslupa.  Tulemme muistamaan Rehemaa kokoontuessamme Tansanian itsenäisyysjuhlaan 7.12.2007 Rauhanasemalla Helsingissä.

 Correction to TAARIFA 2/2007:

Unfortunately there was en error in our last TAARIFA issue: The request for financial support for REHEMA was premature as we do not have a permit for public money collection.  We will, however, remember Rehema at our celebration of Tanzania Independence at Rauhanasema, Helsinki on 7. December 2007.

 

 

Kesäretki, 22.07.

Suomi-Tansania Seuran kesäretki tehtiin Loimaalle ja Yläneelle. Tuula ja Mauno Jussila (tansanialaisten stipendiaattien ystäväperhe) pitivät seuran kesäretkeläisiä vieraanaan kauniina sunnuntaipäivänä 22. heinäkuuta. Maatalousmuseo SARKA ja hevosvetoinen niittokonenäytös perehdyttivät suomalaisen maatalouden historiaan. Yläneen kirkko ja lähetyskahvila nähtiin Sirkka Peltolan tarjoaman lounaan jälkeen. Retki huipentui saunaan Pyhäjärven rannalla ja MÖLKKY-kisaan, jonka voitti Sirkan veli Pertti Peltola. 

Onnittelut ja kiitokset !

 

Maailma kylässä, 26./27.06.

Maailma kylässä festivaali Helsingissä on Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen eli Kepan järjestämä. Se toimii kaikkien maailman kulttuurien juhlimisen foorumina. Siellä on myös keskusteluja ja näyttelyjä globalisaatiosta ja kehitysavusta. Vuodesta 2005 lähtien tämä tapahtuma on pidetty aina vuosittain kahden päivän mittaisena Kaisaniemen puistossa. Suomi-Tansania-Seuralla on ollut siellä koju, jossa myydään perinne-esineitä, kortteja, kirjoja, taidetta ja kankeita Tansaniasta tarkoituksena kerätä järjestölle rahaa. Tämän vuoden festivaaleilla, 26.-27. maaliskuuta, jaoimme myös lehtisiä tiedottaaksemme järjestöstemme. Kojuamme hoidetaan vapaaehtoisten voimin, jotka toimivat kojulla niin kauan kuin heillä on aikaa. Me aiomme joka tapauksessa osallistua ensi vuoden festivaaliin, joka on 24.-25. toukukuuta 2008. Teidän ehdotuksenne ja ideanne siitä, miten kojuamme voidaan kehittää, ovat suuresti tervetulleita. Niitä voi lähettää varapuheenjohtajallemme Jami Koskiselle, joka on vastuussa osallistumisestamme. (Kuvassa: Andrea Fichtmüller ja Humphrey Kalanje)