Huhtikuu

Hamppumarsseilla on jälleen vaadittu kannabiksen käytön laillistamista 300 kaupungissa. Kannabisyhdistyksen puheenjohtaja on lausunut: "Suomessakin olisi syytä pohtia sitä, voitaisiinko valtavasti yhteiskunnallisia ongelmia aiheuttava alkoholi korvata kannabiksella."

Siinä riittää pohtimista. Alkoholia nautitaan yleisimmin juoman muodossa kun taas kannabista poltellaan. Kertokaahan puheenjohtaja, millaista hamppua suosittelette kalan kanssa valkoviinin asemasta, millaista kahvin kera konjakin korvaukseksi? Joogityttö HS:n keskustelupalstalla kirjoittaa: "Itse en esimerkiksi lääkitse itseäni muilla lääkeillä kuin tällä pyhällä yritillä. Jos muutkin näin tekisivät lääkefirmat kärsisivät huomattavia tappioita." Kannabiksen lääkekäyttö pitäisi minunkin mielestäni vapauttaa, mutta ilmeisesti jotkut pyhällä yrtillä itseään "lääkitsevät" haluavat uskoa, että mitään muuta rohtoa maailman sairaat ja vaivaiset eivät tarvitse.

Esko Valtaoja kirjoitti Turun Sanomissa 21.4.2009:

"Ihailin aikanaan suuresti kirjailija Leena Krohnia, mutta se ihailu

loppui kuin seinään, kun hän julkisesti ilmoittautui

syyskuusalkkariksi. Ja kun sadat miljoonat varsinkin islaminuskoisissa

maissa ovat vakuuttuneita samasta salaliitosta, ei enää naurata

yhtään."

Omalta kohdaltani voin ilmoittaa tietynlaisen symmetrian. Olen aikoinani ihaillut Esko Valtaojaa, mutta en ihaile enää. Olen pettynyt. Tiedemies leimaa 9/11-totuusliikkeen ihmiset suoralta kädeltä typeryksiksi tai vihjaa heidän suorastaan tukevan islamilaisia fundamentalisteja! Pidän sitä ajattelun rajoittuneisuutena ja naiivisuutena, jota ei hyvältä luonnontieteilijältä odottaisi. Tai journalistiltakaan. Muistan tosin hyvin, että Saska Saarikoski aikoinaan Helsingin Sanomissa leimasi 9/11-totuusliikkeen antisemitistiseksi...

Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että tosiasiat 9/11 tapahtumista eivät pidä yhtä sen kertomuksen kanssa, joka on syötetty maailmalle. On valitettavaa, että niin moni tiedemieskin on nielaissut epäloogisen, jopa mahdottoman tarinan nahkoineen karvoineen viitsimättä lainkaan perehtyä tapahtumien todelliseen kulkuun. Onneksi on olemassa satoja skeptisempiä tutkijoita, jotka eivät ole yhtä alttiita manipulaatiolle ja jotka ovat osoittaneet virallisessa selonteossa sen aukot ja epätodennäköisyydet.

Tässä pieni puheenvuoroni vuodelta 2005, joka ilmeisesti on saanut prof. Valtaojan ärsyyntymään: http://www.kaapeli.fi/krohn/Temppu/Temppu.html

Kirjoitin siinä: "Kiinnostavampia kuin niiden motiivit, jotka kysyvät, ovat niiden perustelut, jotka eivät halua vastata. Mitkä ovat syyt esittää totena sellainen teoria, joka vähänkin lähempää tarkasteltuna osoittautuu äärimmäisen epäuskottavaksi?"

Minun oli vaikea uskoa silmiäni kun luin tänään Taloussanomista, että verkkopalvelu Bookabookan ylläpitäjiä ja käyttäjiä uhkaa kahden vuoden vankeus tekijänoikeusrikkomuksesta. Bookabookan on perustanut opiskelija, joka on halunnut tarjota muille opiskelijoille mahdollisuuden vuokrata tai myydä esim. oppikirjoja.

Siis ihmisille, jotka ostavat kirjoja, käytettyjä tai uusia, jotka myyvät omia kirjojaan tai haluavat vuokrata pariksi kuukaudeksi tenttiä varten tarvitsemansa oppikirjan, voidaan langettaa vuosien ehdoton vankeustuomio? Onko kirjojen kierrättäminen näin rikollista? Raiskaajatkaan eivät meillä istu yhtä pitkiä kakkuja!

Taloussanomat kirjoittaa: "Perusteluina on mm- se, että internetissä julkisesti tapahtuvaan vuokraamiseen pitäisi saada suostumukset ainakin teosten kustantajilta, kirjailijoilta, kirjoissa olevien valokuvien ja kuvien oikeudenomistajilta sekä kääntäjiltä. TTVK:n mukaan tekijällä on oikeus määrätä esimerkiksi teoksensa vuokraamisesta ja lainaamisesta."

Tekijänoikeuslainsäädäntöä vahtivat ja tulkitsevat tahot (kuten Kopiosto, TTVK ja Kustannusyhdistys) menevät jo naurettavuuksiin. Ilmoitan, että Bookabookan kautta saa vapaasti vuokrata ja myydä ainakin minun teoksiani, jos niitä tämän palvelun kautta on saatavissa.

Toivotan Bookabookan perustajille ja käyttäjille taistelutahtoa ja menestystä!

Tässä Ilo-kissa tarkkailee lankalauantaina pihan lintujen puuhailuja.

Luen nykyään paljon e-kirjoja, joiden saatavuus on muutamassa vuodessa kasvanut eksponentiaalisesti. Sellaisia teoksia, joiden tekijänoikeus on rauennut, voi ladata ilmaiseksi jo tuhatmäärin. Itse asiassa olen jo noin neljän vuoden ajan lueskellut e-kirjoja iltaisin ja öisin puhelimestani ja havainnut sen erinomaisen käteväksi tavaksi lukea. Puhelin on kevyempi kuin kirja ja taustavalo tekee lukemisen helpoksi, itse asiassa ainakin minun vanhoille silmilleni helpommaksi kuin perinteisen kirjan. Sitä paitsi kun lamppua ei tarvitse sytyttää ei valvominen häiritse kumppania.

Äsken luin merkillistä Elliott O'Donnellin kirjasta Animal Ghosts vuodelta 1922. "Ihminen --- ei ole koiraa, hevosta tai mitään muutakaan nisäkästä ylempänä; itse asiassa hän on usein niin paljon alempana, että ei voi olla ajattelematta, että mahdollisesti korkeammat henkiset tasot eivät kuulu lainkaan hänelle vaan niille, jotka - vaikka niitä väärin kutsutaankin alemmiksi lajeiksi- ovat ohittaneet ihmisen henkisyydessä."

En ole kuullut yhtäkään pätevää enkä kestävää argumenttia niiden esitysten joukossa, joilla ns. huippujohtajien järjenvastaisia palkkioita puolustellaan ja joita viime päivinä taas on runsaasti tarjoiltu. Useimmiten, esim. herra Liliuksen itsensä taholta, on riennetty kertomaan, ettei kannustimien saaja ole itse missään vastuussa, koska hän ei ole luonut järjestelmää, joka hänet palkitsee. Eikö ihminen, joka joutuu päivittäin päättämään kokonaisen kansakunnan energiataloutta koskevista asioista, osaa sanoa ei? Toimivatko tällaisten johtajien aistit ja muut hengenkyvyt lainkaan normaalisti? Eivätkö he näe, mitä Suomessa ja maailmassa tapahtuu? Ovatko he umpisokeita? Eivätkö he kuule, mistä ympäri maata ja maailmaa keskustellaan? Ovatko he umpikuuroja? Eivätkö he ymmärrä, että juuri samanlaiset kannustinjärjestelmät ovat suistaneet koko globaalin talouden kaoottiseen tilaan, jolle ei ole loppua näkyvissä? Ovatko he tosiaan niin viisaita ja rationaalisia kuin huippujohtajien edellytetään olevan?

- Eikö jo vihdoin ja viimein voitaisi lopettaa puhe kateudesta! Yhteinen köyhä kansa vaatii oikeudenmukaisuutta, sillä on taju kohdallaan. Ehkä se ei ymmärrä kannustinjärjestelmän kaikkia koukkuja, mutta se ymmärtää jotain paljon tärkeämpää: eron sen välillä mikä on oikeus ja kohtuus ja sen mikä ei ole.

- Herra Fagernäs kertoi, että herra Lilius olisi ollut oikeutettu vieläkin enempään kuin hän otti vastaan. Aha. Siis vieläkin enempään! Kuinka paljon enempään? Olisiko 33 miljoonan lisäksi ollut otettavissa vielä toinenkin samanmoinen summa? Ja pitääkö meidän ylistää Mr. Liliusta siitä, että hän kääräisi vain 33 miljoonaa - palkkansa lisäksi tietenkin?

- Gogol olisi kirjoittanut näistä ja samankaltaisista tyypeistä uuden Kuolleet sielut, sillä kuolleista sieluista tässä tosiaan on kysymys, ihmisistä jotka ovat menettäneet sekä silmänsä että elävän sielunsa.

Nikolai Gogolin, suuren satiirikon ja fantastikon, syntymästä on kulunut 200 vuotta. Vladimir Nabokov kirjoitti: "Kuten venäläinen sananlasku sanoo 'mies jolla on pisin nenä, näkee kauimmas' ; ja Gogol näki sieraimillaan."

The Moscow Times.comista luin Jevgeni Kiselovin artikkelin "The great Gogol is alive and relevant at 200. Kiselov kirjoittaa. "Venäjällä ei ole toista kirjailijaa, joka olisi yhtä moderni kuin Gogol. Se ei johdu siitä, että Gogol on ajaton. Se johtuu siitä, että Venäjä ei ole muuttunut."

Suuryritysten johtajien pitäisi opiskella Immanuel Kantia. Silmittömiä bonuksia ja optioita nauttivat korkeapalkkaiset johtajat eivät ole muistaneet Kantin kategorista imperatiivia: "Toimi niin, että toimintaasi ohjaavasta periaatteesta voisi tulla yleinen laki."

Toimitusjohtaja Mikael Lilius samoin kuin hänen innokkaat puolustajansa, jotka moittivat kansaa kateelliseksi, ovat esittäneet, että toimitusjohtaja ei ole mitenkään voinut itse vaikuttaa palkkiojärjestelmään; hän on ollut vain kohde, ellei suorastaan uhri. Miten niin avuton henkilö voi toimia jättifirman ylimmässä johdossa? Puolustuskyvyttömän miehen taskuihin on tähtitieteellisen palkan lisäksi väen vängällä tungettu kymmeniä miljoonia euroja. Kummallista, että dirika, jonka edesvastuulla on suuri osa maan energiataloutta, ei osaa, ymmärrrä tai tahdo kohtuullistaa omaa talouttaan. Ikään kuin hän olisi myös lukutaidoton ja tietämätön siitä globaalista kriisistä, johon hänen kaltaisensa johtajat ovat maailmantalouden ajaneet. Minusta yhtäkään firmaa ei pitäisi antaa sellaisen tunarin hoiviin, joka ei tule toimeen liki 900 000 euron vuosipalkalla kun suurin osa työtätekevistä suomalaisista joutuu tulemaan toimeen 20 000 - 30 000 eurolla ja eläkeläiset keskimäärin 14 000 eurolla. Ranskassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa bonusjärjestelmät alkavat jo lentää historian roskatynnyriin (kuten toivottavasti niitä ylläpitäneet poliitikot, firmojen hallitukset ja hallintoneuvostotkin). Milloin meillä? Jos halutaan loppu yhteiskuntarauhalle ja verinen vallankumous, jatketaan vanhaan malliin.

Tänäkin keväänä olen kylvänyt daturan siemeniä. Datura stramonium on suomeksi hulluruoho ja se kasvaa etelä-Suomessa rikkaruohona. Puutarhassa viljellään näyttävämpiä daturan lajeja kuten inoxiaa, ceratocaulaa tai metelia. Datura kuuluu koisokasveihin (Solanaceae) ja sen valkoiset kukat ovat torvimaisia, pystyjä ja hentoja. Datura tuoksuu jumalaiselle, parhaiten öisin. Koko kasvi on myrkyllinen mutta kaunis. Oletteko panneet merkille, että kauneus on useimmiten myrkyllistä, ainakin kukkien maailmassa? Jotkut onnettomat ovat käyttäneet daturan lehtiä huumeena ja kokeneet huonon ja pelottavan tripin. - Daturan piikkinen siemenkota on merkillinen, melkein pelottava näky, kuin olio vieraalta planeetalta. Olen kirjoittanut romaanin tämän kasvin innoittamana. Sen nimi on Datura tai harha jonka jokainen näkee.