Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Opettajalle > Opsista luokkahuoneeseen > Peruskoulun historia
Peruskoulun historia

Peruskoulun historia opetus ohjaa oppilasta kasvamaan vastuulliseksi toimijaksi, joka osaa käsitellä oman ajan ja menneisyyden ilmiöitä kriittisesti. Opetuksen tehtävänä on antaa oppilaalle aineksia rakentaa identiteettiään, perehtyä ajan käsitteeseen ja ymmärtää ihmisen toimintaa sekä henkisen ja aineellisen työn arvoa.

Vuosiluokilla 7-9 opetettavan historian keskeisiin sisältöihin kuuluu monia teemoja, joiden yhteydessä on hyvä käsitellä myös ihmisoikeuksia. 

Aineistoa ja harjoituksia löytyy erityisesti osiosta ihmisoikeudet ja historia. Opetuksen tueksi mahdollisesti tarvittavat sopimustekstit löytyvät osiosta ihmisoikeudet - laki ja turva. Alta löydät esimerkkejä opetuksen keskeisiin sisältöihin liittyvistä ihmisoikeusaiheista ja niihin sopivista ihmisoikeudet.netin osista.

Laman ja totalitarismin aika 

"Elämää demokratioissa ja diktatuureissa" -teeman yhteydessä voidaan pohtia esimerkiksi kansalais- ja poliittisten oikeuksien merkitystä demokraattiselle yhteiskunnalle. Erityisen oleellisia ovat sanan- ja mielipiteenvapaus, kokoontumis- ja yhdistymisvapaus ja oikeus osallistua maansa hallintoon

Toisen maailmansodan aika 

Kansainväliset ihmisoikeudet syntyivät toisen maailmansodan seurauksena. Ihmisoikeuksien julistus 1948 ja kansainvälisten ihmisoikeuksein kehitys kertovat tästä. Historian harjoituksista ja ryhmätöistä löydät runsaasti aiheeseen liittyviä harjoituksia. 

Idän ja lännen ristiriidoista etelän ja pohjoisen vastakkainasetteluun

Sivuilla ihmisoikeudet kylmän sodan varjossa ja kolmannen polven oikeudet käsitellään ihmisoikeuksien kehityksen yhteyttä maailmanpoliittisiin tapahtumiin kylmän sodan aikana ja sen jälkeen. 

Elämää 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa 

Osiossa ihmisoikeudet ja globalisaatio käsitellään globalisaation vaikutuksia ihmisoikeuksiin; maailmantaloutta, siirtolaisuutta ja esimerkiksi lapsityövoimaa

Peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden (16.1.2004) pohjalta koonnut Jane Anttila.

     
 
 
Opettaja 
osallistu!

Auta meitä tekemään OPS-osiosta entistäkin kattavampi ja helppokäyttöisempi!

Jos olet opettaja tai muuten koulumaailmaa tunteva henkilö, kerro: 

Millä kurssilla ja mihin aiheeseen liittyen käytit tai haluaisit käyttää ihmisoikeudet.nettiä?

Mitkä ihmisoikeudet.netin osiot soveltuvat mielestäsi parhaiten millekin kurssille? 

Voit lähettää vinkkisi  palaute-lomakkeen avulla.
Kiitos avustasi!