Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Globalisaatio > Globalisaatio rikkoo vanhoja rajoja > Siirtolaisuus
Siirtolaisuus

Eurooppa oli kauan alue, josta lähti paljon siirtolaisia. 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella miljoonittain eurooppalaisia siirtyi valtameren taakse Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Siirtolaisuus ei siis sinänsä ole Euroopassa outo asia, mutta oudoksi sen on tehnyt siirtolaisvirran suunnan muuttuminen viime vuosikymmeninä.


Siirtolaisten määrää on vaikea arvioida, koska osa heistä siirtyy maasta toiseen laillisesti ja osa laittomasti. Suurin osa arvioidusta 125 miljoonasta siirtolaisesta on Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa heitä on 30 miljoonaa.

Hyvin järjestetty siirtolaisuus voi vaikuttaa myönteisesti sekä lähtömaahan että vastaanottajamaahan. Siirtolaisuus aiheuttaa lähtömaalle myös menetyksiä, koska useimmat muuttajat ovat ammattitaitoisia ja koulutettuja. Kohdemaissa taas voi syntyä erilaisia  poliittisia, taloudellisia tai sosiaalisia jännitteitä. Siirtolaisten kuvitelmat kohdemaan oloista ja varmasta työpaikasta ovat voineet olla liian ruusuiset. Lisäksi kohdemaan asukkaat voivat kohdella siirtolaisia rasistisesti, varsinkin jos siirtolaiset poikkeavat ulkonäöltään valtaväestöstä. Etenkin laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten asema on heikko. Heillä ei ole mahdollisuutta sosiaaliturvaan, ja muutenkin heidän asemansa voi olla epäinhimillinen.

Laittomasti ja laillisesti tulleiden siirtolaisten ihmisoikeuksia tulisi silti aina kunnioittaa. Hallitusten olisi vältettävä rotuun, uskontoon, sukupuoleen tai vammaisuuteen perustuvaa syrjintää päästäessään siirtolaisia maahan. Erityisesti olisi kiinnitettävä huomiota siirtolaisnaisten asemaan.

Jo puolet siirtolaisista on naisia. Naisten muuton yhtenä syynä on heidän alistettu asemansa maaseudulla. Suurille perheille tyttären lähtö kaupunkiin töihin on yksi keino selviytyä. Naiset myös todennäköisesti  lähettävät perheilleen rahaa säännöllisemmin ja jopa enemmän kuin miehet. Naisten lähtökohdat ovat kuitenkin usein heikot, ja he joutuvat moninkertaisen syrjinnän kohteeksi siirtolaisuutensa, heikon koulutuksensa ja sukupuolensa vuoksi.