Koti
kuva: L. Packalen

Taifa-ryhmä Tansaniasta vieraili Suomessa 11.-24.7.1991:

Seuraavassa kerrotaan Seuran mittavimmasta tiedotusprojektista tähän saakka. Konsettitaltiointia myydään vieläkin kasetilla.

Suomi-Tansania seura järjesti kesällä 1991, ulkoasianministeriön kehitysyhteistyöosaston taloudellisesti tukemana, tansanialaisen 20-henkisen taarab-ryhmän konserttivierailun Suomeen. Ryhmään kuului johtajan lisäksi 17 soittajaa Sansibarin kansallisesta Taifa-orkesterista. Dar es Salaamin JKT-orkesterista mukaan liittyivät Tansanian tunnetuimmat laulajat Shakila Said ja Patricia Hilary. Ryhmän johtajana toimi Sansibarin varapresidentin kansliapäällikkö Mohammed Ahmed Mohammed, joka on pitkäaikainen taarab-klubin jäsen ja on sanoittanut yli sata taarablaulua.

Taarab-ryhmä konsertoi mm. Helsingin Savoy-teatterissa, Helsingin Kaivopuistossa, Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla - loppuunmyydydyssä "Afrikkalaisissa iltamissa" - sekä Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla kolmessa konsertissa. Lisäksi tv, radio, alueradiot ja sanomalehdet viestivät kesän aikana paljon ryhmästä ja sen musiikista. Nauhoitus on tehty ryhmän Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla pidetystä konsertista.

Ryhmän ensimmäinen taiteellinen johtaja on viulisti Khamis Shehe Mussa. Hän istuu edessä puoliympyrään sijoittuneiden soittajien keskellä, niin että toiset soittajat näkevät hänen kohotetun jousensa. Khamis soittaa konserttien viulusoolot. Toinen taiteellinen johtaja on Haroub Abdulla Hamad, viulisti hänkin. Mukana ovat myös viulistit Yussuf Makame Haji ja Omar Said Ali.

Ryhmän sellisti Makame Faki Makame toimii myös laulajana. Hän on myös yksi Taifa-orkesterin sanoittajista ja säveltäjistä.

Ganuunla (sitraa) soittaa Ally Salum Basalaina. Egyptistä peräisin oleva ganuun on yksi orkesterin perussoittimista. Soittimessa on kaikkiaan 78 nailonkieltä kolmen kielen kielitrioina. Konserttia varten viritettyä soitinta varjellaan huolellisesti kotelossa ja soitettaessa sitä pidetään polvien päällä.

Iddi Abdulla Farhan soittaa uddia (luuttua). Ryhmän jäsenet kutsuvat häntä opettajien opettajaksi, koska hän tuntee kaikki instrumentit ja opettaa niiden soittoa. Kukaan Taifa-orkesterin jäsenistä ei ole ammattimuusikko. Opetus tapahtuu korvakuulolta, eivätkä soittajat tunne nuotteja. Tämä aiheuttaa ongelmia säveltäjille: pyörällä ajaessa mieleen tullutta sävelmää ei voi kirjoittaa muistiin ja se unohtuu helposti.

(teksti on Taarab-kasetin oheisvihkosesta), seura myy kasettia.

Downage -_-

Sivujen toteutus: Joonas From (voxel(at)mbnet.fi) ja päivitys: Andrea Fichtmüller, 2007. Suomi-Tansania seura on koonnut tämän sivuston tiedot eri lähteistä eikä vastaa niiden paikkansapitävyydestä.