Koti
kuva: L. Packalen

Arvostelu: Suuri savanni

Luonnonystävän Tansania - suurteos suojelualueista

Itä-Afrikan luonnon monimuotoisuus näkyy upeimmiten Tansaniassa, ajatellaanpa korkeita vuoria, syvää hautavajoamaa, isoja järviä, laajoja savanneja, komeita suurnisäkkäitä tai luvuttomia pieneläviä. Tansanian kahdentoista kansallispuiston ja viiden muun suojelualueen luonnosta on taustoitetusti kirjoittanut Joensuun yliopiston ympäristötieteen dosentti Olli Marttila tietoteoksen "Suuri savanni". - Marttila on jo 90-luvulla ansioitunut Afrikan luontoa käsittelevänä kirjoittajana.

Tässä uusimmassa Tansania-teoksessa on eväitä niin turistille kuin tutkijalle: On koko maan ja eri alueiden esittelyä, karttapiirroksia, luonnonsuojelun tavoitteita ja toteutuksen ongelmia, kirjallisuusviitteitä ja safaritietoja, savannisysteemin selostusta ja lajien tunnistamisen opetusta. On runsaasti tekijän värikuvia ja - omilla khakinvärisillä sivuillaan – elämyksellisiä muistikuvia. Kirjoittaja nimittäin tutki kohdealueita vuoden päivät Tansaniassa, ennen kuin koosti kirjan Suomessa. Hänen työtään tukivat lukuisat arvovaltaiset tahot, mm. Suomen ulkoasiainministeriö ja Tansanian kansallispuistojärjestö.

Lähdeteoksena "Suuri savanni" on monipuolinen ja sikäli uraauurtava, ettei yhtä kattavaa Tansanian luonnonsuojelualueiden katselmusta ole missään, millään kielellä ennen tehty. Teoksen suomi on huoliteltua ja sinänsä helppolukuista, mutta asioiden tiheys, esim. lajinimitysten paljous, vaikuttaa sen, että romaanin lailla sivuja ei ahmi. Hakuteoksena kirja toimii hyvin, sillä jäsennys on selkeä. Käsikirjana käyttämistä haittaa paikoin näkymättömän pieni teksti; esim. puistotietojen ja lajiluettelon minuskelit eivät ole edes millimetrin korkuisia. Tokko joka lukijalla on suurennuslasia taskussa!

Kirjaa voi suositella nojatuolimatkalaisillekin, eikä heidän tarvitse olla pelkästään luonnosta kiinnostuneita. Voi saada näkemystä siitä, miten ihmiset vaikuttavat luonnonsuojelualueisiin ja ne ihmisten elämään. Ainahan ihminen villin luonnon valloittaa ja voittaa – vai häviääkö oikeastaan, kun hävittää? Köyhyys kuristaa ja väestöpaine puristaa suojelualueita. Marttila perustelee, millainen turismi tukisi sekä niiden säilymistä että lähiasukkaiden toimeentuloa.

Tansanian luontoturismin valteiksi todetaan vakaat olot ja laajat alueet (esimerkiksi Selous mainitaan Tanskan kokoiseksi). Laajuus tietää mittavia matkoja. Marttila kertoo, miten minnekin pääsee; matkatoimistothan vievät vain Pohjois-Tansanian tunnettuihin kohteisiin.

"Suuri savanni" antaa aineksia vaikka Tansania-aiheiseen luontovisailuun. Tiedättekö, ystävyysseuralaiset, mikä on Tansanian kansallispuu? Miten kansalliseläin kirahvi ääntelee? Mitä sihteeri tekee käärmeelle? Missä kasvaa eniten paavalinkukkia? Oikeat vastaukset löytyvät teoksesta.

Tuula Pitkänen

Olli Marttila: "Suuri savanni. Tansanian kansallispuistot ja muut suojelualueet" Auris, Joutseno 2003. 448 s. 69 euroa

Downage -_-

Sivujen toteutus: Joonas From (voxel(at)mbnet.fi) ja päivitys: Andrea Fichtmüller, 2007. Suomi-Tansania seura on koonnut tämän sivuston tiedot eri lähteistä eikä vastaa niiden paikkansapitävyydestä.