TEP-tiedote 2/00

 

Antero Honkasalo ja Satu Hassi
TEPin hallituksen puheenjohtaja Antero Honkasalo luovutti paraboloidikeittimen Ympäristöministeri Satu Hassille.

TEP lahjoitti Satu Hassille paraboloidikeittimen

Maaliskuun 9. päivä pidetyn TEP-klubin yhteydessä TEP luovutti ympäristöministeri Satu Hassille paraboloidikeittimen kiinnittääkseen huomiota yhä vaikeampaan polttopuutilanteeseen ja aavikoitumiseen kehitysmaissa.

Naisten työnä on kantaa päivittäin noin 80 rekkakuormallista polttopuuta perheelleen ruoan valmistamiseksi yhä pitempien matkojen takaa. UNICEFin toimesta suoritettujen tutkimusten mukaan vähintään kolmasosa puumäärästä olisi kuitenkin korvattavissa aurinkokeittimien käytöllä. Rahallisesti keittimet maksaisivat hintansa muutamassa kuukaudessa. Keittimiä on käytössä kuitenkin vasta n. 1,5 miljoonaa, mikä on alle 1 % arvioidusta tarpeesta.

Suomessa TEP on kehittänyt ja rakentanut keittimiä vapaaehtoisvoimin vuodesta 1992 sekä käynnistänyt niiden rakentamisen mm. Namibiassa. Mallikeittimiä on viety 23:een kehitysmaahan ja keitinohjekirjoja toimitettu tuhansia.

Luovutettu keitin on tehokas ja kestävä para-boloidimalli, joka laatikkokeittimen ohella on maailmassa eniten käytetty keitintyyppi. Heijastimen pinta-ala on 0,8 m2 ja läpimitta 1 m. Suomen kesäsäässä saavutetaan noin 500 W:n teho, jolla kaksi litraa vettä kiehuu vajaassa tunnissa.

Keitin on valmistettu Ekosiilin työpajassa Siilinjärvellä TEPissä laaditun suunnitelman mukaisesti. Kierrätysaineena on käytetty vanhojen loistevalaisimien heijastimia, jolloin ainekustannukset ovat n. 50 markkaa.