Mosaiikki
U-karate
Leif
Mökillä
Organisaatio
Week End
Peace
Usko
Vietnam
Rockpop
Uutisia
Tuulet

19.10.1998
Sami
blancbla blancbla blancbla blancbla blancbla blancbla blancbla blancbla
Kirjastonkellarin uusvasemmistolaiset
Reima Luukkanen:

"Elettiin syksyä 1967 ja meitä oli aluksi 3 vaasalaiskaveria - minä, Leif Färding ja Hannu Koivisto. Vuokrasimme pienen kellarikämpän Korsholmanpuistikolta ja alettiin elää siellä jonkinlaista 60-luvun vasemmistolaista boheemielämää. Myöhemmin joukko kasvoi ja mukaan tulivat mm. Ilmari Valkama ja Jouni "Bosse" Viitanen.

Seuraavana syksynä oli kämppä vaihtunut kirjastonkellariin ja joukko kasvanut 20-30 hengen teiniradikaali- ja uusvasemmistolaisyhteisöksi. Alkoi tuntua siltä, että jotain tarttis tehdä.

Valtasimme ensin pienellä porukalla henkiin herätetyn Vaasan teinilehden ja teimme sen ensimmäisestä numerosta aika kovan vasemmistoaviisin. Numero ilmestyi loppusyksystä, istenäisyyspäivän kynnyksellä. Vaasan opiskelevien oikeistonuorten (VOON) käsissä ollut Vaasan teiniyhdistys oli päättänyt osallistua itsenäisyyspäivän kulkueeseen Vapauden patsaalle soihdut käsissä. Emme sitä sietäneet. Menimme parinkymmenen hengen joukolla tilaisuuteen ja huusimme kovassa vasemmistoradikalismin huumassa niin lujaa kuin kurkuista lähti: Suomi punaiseksi.

Tapauksista syntyi aikamoinen mylläkkä. Lehtien yleisönosastoissa rehtoreita vaadittiin rankaisemaan meitä. Yhteiskoulun
teinikuntaan kuulunut Ilmari Valkama erotettiin "epäteinimäisen käytöksen takia". Minua ei erotettu, kosken teinikuntaan kuulunut, Jouduin sen sijaan koulun silloisen rehtorin Ensio Järvisen haukuttavaksi.

Niin ja se teinilehden numero. Se sai porukan haukkomaan henkeään. Koolle kutsuttiin teiniyhdistyksen ylimääräinen kokous. Asiana oli toimituskunnan tarkistaminen. Arvelimme hoitavamme kokouksen lonkalta ja kokosimme 20-30 hengen junttaporukan.

Kun tulimme kokoussaliin, nielaisimme tyhjää. Paikalla oli toistasataa synkännäköistä teiniä. Meidät äänestettiin nurin kerta toisen jälkeen ja mm. minut, Irmeli Hanka ja Hannu Koivisto erotettiin toimituskunnasta.

Kokouksen puheenjohtajana toimi silloisiin Vaasan oikeistonuoriin kuulunut Harri Salmi. Lehteä arvostelevia ja toimituskunnan erottamista vaativia puheenvuoroja käytettiin runsaasti.Aktiivisemmasta päästä äänessä oli mm. lyseolainen Jaakko Rusama.

Kirjastonkellarin teinivasemmistojoukko pysyi kasassa muistaakseni parisen vuotta. Olisihan siis noista ajoista paljon kerrottavaa. Mutta tässä näin ensihätiin."

(Lähde: Reima Luukkasen viestit 14. ja 16. lokakuuta -98)