Etusivu Järjestöt Historia Vuokraus Kampanjat Tapahtumat Rauhan tekeminen Yhteystiedot Linkit  
 
KampanjatPienaseet > Pienaseriisunta - Kansainvälinen asekauppa - Euroopan unionin menettelysäännöstö
 

EUROOPAN UNIONIN ASEVIENTIÄ KOSKEVA MENETTELYSÄÄNTÖ - CODE OF CONDUCT

Menettelytapasäännön eli Code of Conductin tarkoituksena on luoda tehokas, Euroopan Unionin laajuinen aseviennin kontrollijärjestelmä. Päämääränä on suurempi läpinäkyvyys ja julkisuus asekaupan päätöksenteossa sekä toimintaa ohjaavien yhteisten eettisten normien vakiinnuttaminen. Lähtökohta on, ettei aseita vietäisi sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin, joissa niitä voidaan käyttää siviilejä vastaan.

Menettelysääntö sisältää kriteereitä, jotka jäsenmaiden tulisi ottaa huomioon ennen lupien myöntämistä sekä ohjeita soveltamista varten. Pitkän tähtäimen tavoitteena on lisäksi menettelysäännön periaatteiden markkinointi laajemmin kansainväliselle yhteisölle.

Kansalaisjärjestöjen kritiikki: todellinen sitoutuminen puuttuu

Code of Conduct luotiin vuonna 1998, joten sen voimaan saattaminen on vasta alkutaipaleellan. Kehittymistä seurataan jäsenmaiden vuosittaisella arvioinnilla ja keskinäisellä konsultoinnilla. Vuosiraporttien tulee olla julkisia. Tällä hetkellä raportointikäytännöt ovat hyvin vaihtelevia eri maissa ja ensimmäisten vuosien raporteista puuttuu tietoja useilta mailta.

EU:n asevientiä koskeva menettelysääntö on poliittisesti sitova, mutta sillä ei ole lain statusta. Tästä syystä sitä ei voida käyttää juridisena painostuksen välineenä asevientipäätöksissä. Kansalaisyhteisjärjestöt ovat kritiikissään katsoneet, etteivät jäsenvaltiot ole toistaiseksi olleet halukkaita sitoutumaan riittävän kokonaisvaltaisesti menettelytavan periaatteisiin.

Tehokkaimmin eri jäsenmaiden toimien yhtenäistämistä ja sitoutumista edistäisi se, että menettelysäännöistä tulisi myös laillisesti sitovia. Tämä voitaisiin toteuttaa joko sisällyttämällä menettelysäännöt valtiolliseen lainsäädäntöön yhteisellä päätöksellä (Joint Action) tai niin, että kukin valtio muuttaa lainsäädäntöään omatoimisesti.


© Harri Haarala

Lähteitä:
Michael Renner: Pienten aseiden suuret vaarat. 1997, Rauhankirjat. Seminaariraportti "Aiming for Prevention: Small Arms, Violence and Injury. " International Medical Conference September 28-30, 2001 Helsinki. Final report 2002.

 
 
WWW-SUUNNITTELU © MARIA NOVARO