Etusivu Järjestöt Historia Vuokraus Kampanjat Tapahtumat Rauhan tekeminen Yhteystiedot Linkit  
 
KampanjatPienaseet > Pienaseriisunta - Kansainvälinen asekauppa - Euroopan unionin menettelysäännöstö
 

KANSAINVÄLINEN ASEKAUPPA

Vain kolmasosa aseita tuottavista maista antaa tietoja viennistään eikä yhtenäisiä merkitsemis- ja seurantajärjestelmiä toistaiseksi ole, joten pienaseiden virtoja kuvaavat luvut ovat arvioita. Kuusi sataa miljoonaa pienasetta maailmalla on tavallinen, varovainen arvio. Läheskään kaikki maat eivät saa aseita laskettua, joissakin maissa on valtavasti laittomia aseita ja armeijan varastoista niitä häviää lisää pimeille markkinoille.

Laillinenkaan kauppa ei ole ongelmatonta

Asekauppa voi olla suoraa hallitusten välistä kauppaa, hallitusten hyväksymiä yksityisten valmistajien asetoimituksia, peiteltyä ministeriöiden kauppaa, pimeillä markkinoilla tapahtuvaa yksityisten asekauppiaiden tekemää kauppaa, kapinallisten tekemiä asevarkauksia hallituksen varastoista tai laittomia asetoimituksia konfliktialueelta toiselle.

Usein laittomille markkinoille päätynyt ase on joskus ollut laillinen. Puuttumatta lailliseen toimintaan on erittäin vaikea vaikuttaa myöskään laittomaan asekauppaan. Laillinen asekauppa voi olla osa ongelmaa, mikäli loppukäyttäjiä ei pitävästi selvitetä ennen asevientilupien hyväksymistä. Hämäräkauppa ei ole harvinaista, joten aseet saattavat jatkaa matkaansa aivan muualle kuin loppukäyttäjätodistuksessa lukee. Pienaseet, jotka jossain ovat vanhanaikaisia, kelpaavat jossain muualla.

Aseet kulkeutuvat konfliktista toiseen

Esimerkkejä aseiden kulkeutumisesta ympäri maailmaa löytyy lähihistorian eri aikakausilta lukuisia. Eteläisessä Afrikassa Mosambikin ja Angolan konflikteista yli jääneitä aseita kulkeutuu Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Zimbabween ja Sambiaan, jossa ne ruokkivat sisäisiä konflikteja. CIA toimitti 1980-luvulla Afganistanin mujahideen-sisseille valtavia määriä aseita, joilla käytiin sotaa ensin neuvostomiehittäjiä vastaan, sittemmin eri afgaaniryhmien välistä sissisotaa. Myöhemmin ne kulkeutuivat muihin Keski- ja Etelä-Aasian maihin ja niitä myytiin muun muassa huumekaupan rahoittamiseksi.

Konfliktit ovat yhä enemmän muuttuneet maiden sisäisiksi, joten konfliktiherkillä alueilla, joissa kaikilla on paljon aseita tilanteet kärjistyvät helposti aseellisiksi yhteenotoiksi. Kun aseet leviävät erilaisille ei-valtiollisille toimijoille, ne synnyttävät väkivaltaa ja saavat ihmiset tuntemaan tarvetta suojella itseään asein entistä enemmän. Kenenkään turvallisuutta ei siviilien asevarustelukierteellä tietenkään lisätä.


© Harri Haarala

 
 
WWW-SUUNNITTELU © MARIA NOVARO