Föreningen Folkets bildningsförbunds verksamhet finansieras med hjälp av offentliga medel och bidrag från
allmännyttiga stiftelser och fonder. Under 2015 har FBF:s verksamhet möjliggjorts av följande bidragsgivare:
Svenska kulturfonden
Svenska folkskolans vänner
Konstsamfundet
William Thurings Stiftelse
Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond
Svensk-Österbottniska samfundet
Understödsstiftelsen för Arbetets Vänner Huvudföreningen
Kulturfonden för Sverige och Finland
Europainformationen
Åbo stad
Undervisningsministeriet, statsstöd för organisationernas bildningsarbete
Otto A. Malms donations fond
Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse
Vi arbetar utgående från devisen att samhällsdebatten tillhör oss alla, inte bara politiker, experter och journalister. Vi vill introducera nya frågor som ännu inte kommit upp i den offentliga debatten, och ta upp gamla frågor på nya sätt. Vi vill spränga gränser, bryta upp invanda tankemönster och låsta positioner, t.ex. den traditionella ideologiska motsättningen mellan höger och vänster eller tron att det finns en inbyggd konflikt mellan ekonomi och etik.
Vår strävan är att undvika snävt politisk-praktiska diskussioner. Istället vill vi ställa in de dagsaktuella frågorna i de större sammanhang som ger dem deras mening. Vi vill utforska outsagda förutsättningar och oanade konsekvenser, tänka igenom det ogenomtänkta. Läs mer om vår strävan i Bildningsuppdraget.
Folkets Bildningsförbund är grundat år 1946.
Här kommer programmet för filosoficafét i Åbo våren 2017. Inträdet är som vanligt fritt och alla är välkomna. Samtliga filosoficafén ordnas i historiesalen, restaurang Skolan, Eriksgatan 18, Åbo, kl. 17–19. Samtidigt kan jag tipsa om diskussionstillfället Humant sekulärt 17.2 som handlar om icke-religiösas livsåskådningar som ordnas i Åbo, se länken.
På Twitter kan högprofilerade politiker och andra personer med makt i samhället be någon dra åt helvete, eller kalla någon ”jävla hycklare”.
Vad gör sådana kraftuttryck i ett socialt medium som Twitter? Uttrycker de en persons känsla? Till vem är de riktade? Vad blir deras konsekvenser?
Genom att använda filosofiska perspektiv på känslouttryck och talhandlingar vill jag uppmuntra till reflektion inte bara kring kulturen i språket på sociala medier utan också kring känslornas plats i mellanmänskligt samspel mer generellt.
Missade du FBF:s diskussionstillfälle om TTIP-avtalet? Se Tidigare folkuniversitet där hittar du bl.a. PowerPoint-presentationerna.
Filosofidag i Korpo 23.7 med temat självkännedom finns i arkivet. Här finns föredragen:
Alla tre föredrag från seminariet ”Skall konsten tjäna det goda?” i Helsingfors 31.1.2016 finns tillgängliga som videoklipp på nätet. Klicka på länkarna under för att se föredragen.