Ananda Margan perustaja Shrii Shrii Anandamurti syntyi pienessä Jamalpurin kaupungissa Intiassa vuonna 1921. Hänen perheensä oli vanhaa, bengalilaista sukujuurta, johon on kuulunut useita Intian historiaan vaikuttaneita hahmoja. Näistä ehkä tunnetuin oli Subhas Chandra Bose, Intian itsenäistymisen aikana toiminut Bengalin vapaustaistelija. Anandamurtin syntymänimi Prabhat Rainjan merkitsee aamun tuojaa. Hänen vanhempansa intialaisen tavan mukaan teettivät poikansa syntymäkartan kokeneella astrologilla, ja tämä sanoi pojasta tulevan merkittävän yhteiskunnallisen ja hengellisen uudistajan. Jo Anandamurtin lapsuus ja monet siihen liittyvät asiat mm. hänen kykynsä ymmärtää eläinten kieltä ja ennustaa ihmisille tulevaisuutta peilin avulla antoivat hänen perheelleen viitettä tulevasta henkisestä suuruudesta.

Opiskeluaikoinaan Anandamurti asui Kalkutassa, jossa hän antoi ensimmäisen hengellisen vihkimyksensä tapansa parantaneelle ryövärille Kalicharanille ollessaan vasta 18-vuotias. Kalicharanista tuli myöhemmin munkki ja Anandamurtin harras seuraaja Kalikananda Avadhuta. Isänsä kuoleman jälkeen Anandamurti joutui keskeyttämään opiskelunsa ja muuttamaan takaisin Jamalpuriin elättääkseen äitinsä ja alaikäiset sisaruksensa. Hän työskenteli vuoteen 1955 saakka rautatieaseman toimistovirkailijana, ja kaikki hänen työtoverinsa oppivat kunnioittamaan hänen rehellisyyttään, täsmällisyyttään ja vilpitöntä avuliaisuuttaan. Vuonna 1955 Anandamurti perusti järjestön Ananda Marga Pracaraka Samghan, veljeskunnan onnellisuuden tien julistamista varten. Sitä ennen hän kuitenkin oli koonnut ympärilleen tuhansia oppilaista ja opettanut heille vihkimyksen astanga joogaan.

Lyhyessä ajassa Ananda Marga laajensi toimintansa ympäri Intiaa koulujen, lastenkotien ja ruuanjakelupisteiden muodossa. Anandamurtin merkittävimpiä opetuksia oli hädänalaisten ihmisten pyyteetön auttaminen. Intian poikkeutilan alkaessa Anandamurti vangittiin muiden oppositioryhmien johtajien kanssa tekaistuilla syytteillä. Vankeudessa ollessakaan hän ei jättänyt opetuslapsiaan ilman hengellistä ohjausta, päivittäin sankat joukot pyhiinvaeltajia ympäri maailmaa saapui vankilan porteille saadaksen nähdä edes vilauksen hänestä. Poikkeustila kumottiin vuonna 1977, ja Anandamurti vapautettiin kaikista hänelle luetuista syytteistä. Poikkeustilan aikana Ananda Marga oli laajentanut toimintansa Intian sisältä kaikkialle maailmaan yli 150 maahan.

Elämänsä viimeiset parikymmentä vuotta Anandamurti omisti Intian karuimmalle ja köyhimmälle alueelle Purulian lääniin Länsi-Bengaliin perustamansa Ananda Nagarin, ilon kaupungin kehittämiseen. Ananda Nagar käsittää laajan 125 neliökilometrin alueen, johon kuuluu 55 kylää. Alueen 50 000 asukkaasta yli 90% elää toimeentulorajan alapuolella. Miehistä yli 60 % ja naisista 98 % on lukutaidottomia, ja vähemmän kuin 15 % lapsista käy koulua. Köyhä maaperä, jossa kastelumahdollisuudet ovat vähäiset tai olemattomat, ei voi taata tarpeeksi monipuolista ravintoa sen lähes nälkäkuoleman partaalla oleville viljelijöille.

Anandamurtin unelmana oli muuttaa tuo köyhä ja tuottamaton maa reheväksi luonnonpuistoksi ja malliyhteisöksi, joka antaisi maailmalle käytännön esimerkin yhteistyön ja vilpittömän palvelustyön voimasta, asenteista, jotka ovat käyneet harvinaisiksi itsekkäässä ja taloudellista etua tavoittelevassa maailmassa. Anandamurti ei haaskannut hetkeäkään laskiessaan peruskiven ihanteelleen paremman ja henkisemmän yhteiskunnan luomisesta ennen kuolemaansa. Lokakuussa 1990 Anandamurti jätti fyysisen kehonsa antaen ennen sitä ihmiskunnalle satoja teoksia kattavan tutkielman joogan salatusta tieteestä, uudesta globaalisesta politiikasta, maataloudesta, musiikista, kirjallisuudesta ja monilta muilta humanistisen tieteen aloilta. Hänen työtään jatkavat nyt tuhannet Ananda Margan seuraajat kaikkalla maailmassa.


 

Ananda Marga /  astanga jooga /  perustaja / maailmanlaajuisesti / Suomessa  /
joogakurssit / opettajat / kurssikalenteri / julkaisut / palaute