TEP-tiedote 1/00

 

INES COUNCIL KOKOONTUI ITÄVALLASSA


Kuva 1.
Kokouksen pitopaikka,
Hotelli Wienerwald.

Verkoston International Network for Scientists and Engineers for Global Responsibility (INES) korkein päättävä elin, Council, kokoontui Eichgrabenissa, Wienin lähellä, 24. - 26. syyskuuta. Edustin TEPiä kokouksessa.

Eniten huomiota kiinnitettiin kokouksessa INESin seuraavaan voimannäyttöön, kongressiin INES 2000, joka pidetään Tukholmassa ensi kesäkuussa (katso ilmoitusta muualla tässä lehdessä). Yhteistyökumppaneita järjestelyissä ovat mm. Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia ja Kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu, ja näiden arvovaltaisten tahojen toimintakulttuuri on tyystin erilainen kuin improvisoivan kansalaisjärjestön. Tämä johti hankaluuksiin, joita nyt toivon mukaan on voitettu. Alustava ohjelma näyttää TEPiläisttäin ajatellen kovin teoreettispainotteiselta, mutta kun kyseessä on korkean tason esiintyjistä, tiedän kokemuksesta, että tämänkintyyppinen kongressi antaa erittäin paljon virikkeitä ja ajattelemisen aiheita. Toivottavasti TEPiläisä lähtee porukalla Tukholmaan.

Järjestäjät haluavat hyödyntää TEPin Namibian suhteita saadakseen globalisaation vaikutuksia käsittelevään rinnakkaisistuntoon Namibialaispuheenvuoron. TEPin asiantuntemusta halutaan myös arvioimaan kongressin materiaalivirtoja (kasvihuonekaasupäästöjä mutta muutakin) sekä laatimaan ”kestävän kongressin” kriteereitä. Jos haluatte osallistua tähän työhön, ottakaa yhteyttä minuun.

INESillä on ollut oma Nepal-projektinsa Katmandun yliopiston auttamiseksi. Kokouksessa Councilin jäsen Ramesh Babu Shestra (Nepalese Centre for Education and Communication on Environment and Development) sai vastaanottaa 3000 Saksan markan shekin ja kaksi laatikollista oppikirjoja Katmanduun vietäväksi.

INESin toimintatapa ei perustu voimakkaaseen ja tehokkaaseen keskustoimistoon, joka määrää ja koordinoi. Jos jäsenellä tai jäsenjärjestöllä on hyvä idea, jota halutaan toteuttaa kansainväli-sellä skaalalla, INES auttaa kumppanien löytämisessä ja verkoston luomisessa. Projektia ylläpidetään niin kauan kuin intoa riittää, sen jälkeen se haudataan ja pannaan toinen projekti pystyyn. Näin kuopattiin Eichgrabenissa TEPin vetämää Inestech-projektia ainakin toistaiseksi. Uusista projekteista TEPiläisiä kiinnostanee eniten kestävän kemian projektia ”Chemistry for a Sustainable World” (yhteyshenkilö Dieter Meissner, (dieter.meissner@jk.uni-linz.ac.uk).


Kuva 2. Neuvottelutauko. Vasemmalla INESin entinen puheenjohtaja Hartwig Spitzer, keskellä nykyinen puheenjohtaja Armin Tenner ja oikealla pääsihteeri Reiner Braun.

INESin hallitus nuortui, ja on vuodeksi eteenpäin seuraavan näköinen:
Hamed El-Mously (Egypti),
David Krieger (USA, varapuheenjohtaja),
Jean-Paul Lainé (Ranska),
Luis Masperi (Argentina),
Chitraleka Massey (Intia/UK),
Dieter Meissner (Saksa/Itävalta,
rahastonhoitaja),
Jiri Matousek (Tsekki),
Ulrike Otto (Saksa),
Lars Rydén (Ruotsi),
Armin Tenner (Alankomaat, puheenjohtaja),
Peter Weish (Itävalta) ja
Alla Yaroshinskaya (Venäjä).

Kokousta edelsi puolentoistapäivän seminaari aiheesta ”Tiede ja vastuu 21. vuosisadan kynnyksellä”. Siitä jäi erikoisesti mieleen kuinka itävaltalaiset kansalaisjärjestöt ovat onnistuneet ratkaisevasti vaikuttamaan ympäristöasioihin, ei ainoastaan ydinvoimakysymyksessä, mutta monessa muussakin, sekä paikallistasolla että maanlaajuisesti. Kokouksessa keskusteltiin kiivaasti myös Kosovon sodasta, sekä ajankohtaisista Timorin ja Tshetshenian tapahtumista. NATOn toimet eivät saaneet kannatusta, mutta on myös valittaen todettava, että järkevät tiedenaiset ja miehet voivat hairahtua irrationaalisiin kansallisuusaatteisiin.

Claus Montonen