IHMISKUNNAN TIE -FOORUMI
Väittelyt • Sosiaalinen verkostoituminen • Yritystoiminta • Harrastustoiminta


human.path@kaapeli.fi
Finnish
Swedish
English
Estonian
Spanish
German
ALKUUN LUONNOS PERUSPERIAATTEIKSI PUHEENVUOROJA PALAUTE
Teemat – kaksi ehdotusta

Seuraavassa aloitteentekijäryhmän kaksi ehdotusta foorumin perusteemojen jäsentelyksi. Ehdotukset poikkeavat huomattavasti toisistaan – ensimmäinen keskittyy foorumilla käsiteltäviin puheenaiheisiin, toinen kuvastaa mielestämme kenties paremmin projektin perusideaa kokonaisuuten. Kummassakaan tapauksessa teemat eivät ole toisistaan irrallisia vaan päinvastoin nivoutuvat monella lailla yhteen.

Kommentteja näihin ehdotuksiin samoin kuin yleisesittelyyn voi esittää palautelomakkeella.
Neljä teemaa - lähtökohtana päättynyt aikakausi
Filosofinen, poliittinen, elämäntapa- ja talousfoorumi

1. Neljä teemaa:
LÄHTÖKOHTANA PÄÄTTYNYT AIKAKAUSI


Ihmiskunnan nykyisyyden arviointiin vaikuttaa välttämättä se, mitä ajatellaan lähimenneisyydestä. Ja toisaalta ihmiskunnan eloonjäämisstrategioista väiteltäessä joudutaan keskustelemaan siitä, miten ihmiskunnan tähänastinen taival on ymmärrettävissä kokonaisuutena.

Tämän vuoksi olemme jakaneet aihepiirin neljään perusteemaan:

1. Päättynyt aikakausi

Lähtökohtana on keskustelu päättyneen aikakauden kokemuksista ja silloin käydyistä aatteellisista väittelyistä. – Kapitalismin ja imperialismin historia kokonaisuutena. 1900-luku kokonaisuutena. Kommunistisen maailmanliikkeen ja sosialistisen maailmanjärjestelmän nousu ja romahdus. Marxismin paikka (aate)historiassa. Kunkin kansakunnan oma lähihistoria.

2. Ihmiskunnan edessä välittömästi olevat ongelmat

Informaatioteknologisen vallankumouksen yhteiskunnalliset vaikutukset. Uusliberalistisen globalisaation kokonaisvaikutusten arviointi. Mahdolliset vaihtoehdot uusliberalistiselle globalisoinnille.

3. Ihmiskunnan koko tie

Ihmissuvun synty, eläimen ja ihmisen ero, kulttuurievoluution ja biologisen evoluution erot ja yhtäläisyydet. Ihmiskunnan tien tärkeimmät käännekohdat. Esihistorian ja historiallisen ajan keskeiset liikevoimat. Tähän mennessä esitetyt “Suuret kertomukset”, niiden merkitys nykypäivälle.

4. Ihmiskunnan pitkän tähtäimen selviytymisstrategiat

Onko ihmiskunnan eloonjääminen vaakalaudalla? Mistä ihmiskunnan itsetuhoisuus johtuu? Onko historia edistystä? Onko historia tullut päätepisteeseensä? Onko aatteiden taistelu, “ideologioiden aika", loppunut? Syntyykö tällä vuosisadalla uutta “Suurta kertomusta”? Minkälaiset tieteelliset keksinnöt muuttavat tällä hetkellä eniten ihmisen kuvaa maailmasta, itsestään ja asemastaan maailmassa?



Teemat voidaan muotoilla toisinkin ja muunlaisia jaotteluja voidaan käyttää. Lisäksi jokainen suuntaus tai mielipideryhmä voi luonnollisesti näiden perusteemojen pohjalta nostaa omilla sivustoillaan esille erityiskysymyksiä, ala-, ala-ala-teemoja jne.

Myös "päättyneen aikakauden" käsitteen tulisi mielestämme olla keskustelunaiheena. "Päättyneen aikakauden" voi määritellä hyvinkin eri lailla. Esim. Euroopan historiassa jotkut voivat katsoa ko. ajan alkavan myöhäiskeskiajasta ja 1200-luvun Pohjois-Italian kaupunkivaltioista, toiset noin vuodesta 1500, kolmannet 1700-luvun teollisesta vallankumouksesta, neljännet Kommunistisesta manifestista ja hullusta vuodesta –48. Viidennet voivat rajata päättyneen aikakauden 1900-luvuksi. Mutta jokaiselle määrittelyllä tulisi aina esittää edes jonkinlaisia perusteluja.

Tälle foorumille on kuitenkin luonteenomaista sen korostaminen, että historia ei ala meistä. Uusia ajatuksia ei luoda tyhjästä. Ne on ankkuroitava aatehistoriaan. Tämän vuoksi ensimmäinen perusteema on mielestämme tärkein. - Jo yksin tämän näkökannan korostaminen erottaa tämän hankkeen muista ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä pohtivista foorumeista.

seuraava otsikko sivun alkuun

Neljä perusteemaa – neljä foorumia:
filosofinen, poliittinen, elämäntapa- ja talousfoorumi


Tämä ehdotus eroaa olennaisesti siitä, miten aikaisemmin jaottelimme perusteemat, mutta kuvastaa mielestämme paremmin projektin perusideaa kokonaisuutena. Ehdotetut neljä teemaa, foorumia, eivät olisi toisistaan irrallisia vaan päinvastoin ne nivoutuvat monella lailla yhteen.

Filosofisessa foorumissa on tarkoitus käsitellä paitsi filosofiaa ja filosofian historiaa sinänsä, myös erillistieteiden alaan kuuluvia kysymyksiä (yhteiskunta- ja humanististen tieteiden, luonnontieteiden, mutta myös kaunokirjallisuuden, arkielämän tai historiallisten elämänkertojen) silloin kun näillä teemoilla on maailmankatsomuksellista merkitystä. "Filosofia" on tässä siis käytetty sanan laajassa merkityksessä, tieteitä yhdistävänä tekijänä, "tieteiden äitinä".

Poliittinen foorumi puolestaan eroaa normaaleista uutissivustoista ja niihin liittyvistä keskusteluista siinä, että tavoitteena on yksittäisten maailmanpolitiikan tai kotimaisen päivänpolitiikan tapahtumien kokonaisvaltainen tarkastelu. Silloin väistämättä empiiristen datojen arviointiin liittyy käsitteiden käyttö ja teoreettisten tausta-oletusten esiintuominen. Näin rakentuu näkyvää ja näkymätöntä siltaa poliittisen ja filosofisen foorumin välille.

Elämäntapafoorumissa voidaan solmia ruohonjuuritason verkostoja harrastusaiheiden pohjalta. Informaatioteknologisen vallankumouksen oloissa ihmiset menettävät juuriaan monin eri tavoin, perusyhteisöt hajoavat ja muuttavat muotoaan, yleensä sosiaalinen ja taloudellinen perusturva on uhattuna. On luonnollista etsiä uusia kiinnekohtia ja sosiaalipsykologisia viiteryhmiä. Linkkinä filosofiseen foorumiin toimii keskustelu elämänarvoista, ihmiskäsityksistä, ihmisten välisistä suhteista, sivistyneen väittelykulttuurin ulottaminen henkilökohtaiseen ja yhteisöelämään.

Talousfoorumissa keskustellaan sosiaalisen pääoman ideasta sekä luodaan kontakteja, rakennetaan erilaisia yritysverkostoja ITF:n puitteissa. Yrityksillä tulisi olla erilaisia yhteistyömahdollisuuksia ITF-projektin kanssa – esim. jäsenyritys, yhteistyöyritys, sponsori, tms. Koska foorumi on kaikille mielipidesuuntauksille avoin, tulisi myös sen taloustoiminnassa sallia kaikki lainmukaiset yritysmuodot. Esim. sellaista kovasti kiisteltyä toimialaa kuin turkistarhaus ei tietenkään voida sulkea ITF:n ulkopuolelle. ITF perustuu objektiiviselle oikeudentajulle. Jokainen joutuu ITF:n sivustoilla törmäämään sellaisiin mielipiteisiin, elämänkatsomuksiin ja asenteisiin, joita vastustaa ja jotka ehkä tuntuvat subjektiivisesti epämiellyttäviltä, eettisesti hyvinkin tuomittavilta. Sivustoilla ratkaisee Suomen laki.

TAKAISIN esittelytekstiin

sivun alkuun


LUONNOS
PERUSPERIAATTEIKSI

Sisältö

I Väittelyfoorumi

II Sosiaalinen
ja taloudellinen
verkostomalli


III Hallintorakenne:
kolmikantaperiaate
ja itseohjautuvuus

PDF-TIEDOSTONA