IHMISKUNNAN TIE -FOORUMI
Väittelyt • Sosiaalinen verkostoituminen • Yritystoiminta • Harrastustoiminta


human.path@kaapeli.fi
Finnish
Swedish
English
Estonian
Spanish
German
ALKUUN LUONNOS PERUSPERIAATTEIKSI PUHEENVUOROJA PALAUTE
III HALLINTORAKENNE:
kolmikantaperiaate ja itseohjautuvuus


Pitkän tähtäimen pyrkimyksenä on, että projektin hallinnollinen johto muodostuisi kolmikantaperiaatteella (a) yliopistojen, (b) ITF-klubien ja (c) julkisen vallan edustajista. Johtoelinten valta ulottuu vain väittelykulttuurin ja perusperiaatteiden valvontaan sekä perusportaalien toimitukselliseen ja taloudelliseen hallinnointiin. Mielipidekysymyksiin johtoelimet eivät saa ottaa kantaa.

Projektin jäsenistö muodostuu itsenäisistä yksiköistä (sivustoista, portaaleista, yhdistyksistä, yrityksistä, yksityishenkilöistä jne.). Jäsenvaatimuksena on sivistyneen, oikeudentuntoisen väittelykulttuurin sekä perusperiaatteiden noudattaminen.

seuraava otsikko

1. Kolmikantaperiaate

Demokratian puolustaminen ja laajentaminen nykymaailmassa edellyttää sitä, että julkinen valta virallisesti osallistuu tämänkaltaisen väittelyfoorumin ja sosiaalis-taloudellisen verkostomallin organisoimiseen. Tuollaisen tavoitteen asettaminen – ja siitä käytävä keskustelu – on olennainen osa ITF:n ideaa.

ITF-projektin pitkän tähtäimen tavoitteena on, että projektin ylin johto muodostuisi kolmikantaperiaatteen pohjalta seuraavasti: 1/3 ITF-klubien edustajia, 1/3 yliopistojen virallisia edustajia ja 1/3 julkisen vallan virallisia edustajia.

Johtoelinten valta ulottuu vain väittelykulttuurin ja perusperiaatteiden valvontaan sekä perusportaalien toimitukselliseen ja taloudelliseen hallinnointiin. Mielipidekysymyksiin johtoelimet eivät saa ottaa kantaa.

seuraava otsikko sivun alkuun

2. Itseohjautuvuus

Väittelykulttuurin suhteen valta ITF:ssä on siis melko "sentralisoitu" – vaikkakin demokratian ja "laillisuusvalvonnan" puitteissa. Kaikessa muussa suhteessa pyritään vallan hajauttamiseen ja itseohjautuvuuteen.

Jokainen ITF-yksikkö – sivusto, portaali, klubi, jäsenyritys tai –yhdistys – on aatteellisesti, taloudellisesti ja järjestöllisesti itsenäinen. Jokainen yksikkö myös foorumin sisällä voi vapaasti muodostaa keskusteluyhteyksiä toisiin alafoorumeihin, talousyrityksiin tai klubeihin, riippumatta ylemmistä yksiköistä.

Samaten jokainen mielipideryhmä, tieteellinen koulukunta tai ideologinen suuntaus voi tehdä yhteistyötä väittelyiden järjestämisessä, taloudellisessa tai kulttuuritoiminnassa haluamiensa järjestöjen tai suuntausten kanssa.

Edellytys tälle on vain se, että noudatetaan sivistynyttä väittelykulttuuria ja perusperiaatteita.

seuraava otsikko sivun alkuun

3. Käynnistysvaihe

Projektin käynnistämistä varten kootaan ydinryhmää kaikista yksityishenkilöistä, yhdistyksistä, yrityksistä ja laitoksista joita hanke kiinnostaa. Ydinryhmä valitsee keskuudestaan ensimmäiset johtoelimet: hallituksen, raadin, toimitusneuvoston ja tarvittavat toimihenkilöt.

Ensimmäisen hallituksen tehtävänä on laatia sääntöehdotus rekisteröintiä varten sekä toimintasuunnitelma, jossa ilmenee mm. toimenpiteet hankkeesta tiedottamiseksi, erityiset kontaktit, aloitussivujen toimittamiseen liittyvät käytännön toimenpiteet sekä rahoitussuunnitelma.

Jo ennen ydinryhmän kokoontumista tulisi käynnistää internet-keskustelu näistä perusperiaatteista, laadittavista säännöistä ja toimintasuunnitelmasta.

seuraava otsikko sivun alkuun

4. Vetoomus EU-parlamentille

EU:n piirissä on paljon keskusteltu EU:n "demokratiavajeesta". Mm. suomalainen EU-asiantuntija Alexander Stubb kirjoitti Helsingin Sanomissa 22.09.02, että "jos EU pyrkisi Euroopan unioniin, se ei pääsisi, koska se ei täytä jäsenyyteen vaadittavia demokratiakriteereitä".

EU:n perustuslakikeskustelun yhteydessä kansalaisten epäluuloisuus EU-demokratiaa kohtaan on pikemminkin lisääntynyt kuin vähentynyt. Viranomaisetkin ovat huolissaan kansalaisten passiivisuudesta EU-vaaleissa samoin kuin heidän yleisestä tietämättömyydestään EU-asioissa.

Tämäkin osaltaan osoittaa ettei kansallisvaltioihin perustuva edustuksellinen demokratia ja oikeusvaltio suoraan toteudu kansainvälisissä elimissä, eikä kenties voikaan toteutua ilman uusia ajatuksia ja ratkaisuja demokratian puolustamiseksi ja kehittämiseksi. Mielestämme demokratian puolustaminen ja kehittäminen EU:ssa edellyttää välttämättä ITF:n kaltaista hanketta.

Ehdotamme, että sivujen avautuessa käynnistetään keskustelu ja nimien keruu EU-parlamentille tehtävää virallista vetoomusta varten, jossa ehdotetaan että EU virallisesti lähtisi projektiin mukaan. EU voisi kenties ryhtyä vetämään koko projektia, tai se voisi julkaista omat ITF-sivustonsa jokaisessa jäsenmaassa.

Aloitteentekijäryhmä tulee laatimaan myös oman ehdotuksensa tällaisen vetoomuksen tekstiksi sekä julkaisemaan keskustelupuheenvuoroja aiheesta.

seuraava otsikko sivun alkuun

5. Aloitteentekijäryhmä

Nykyisen aloitteentekijäryhmän tärkein pyrkimys on julkaista oma näkemyksensä ITF-projektin puitteissa, omilla sivustoillamme mutta samoin säännöin ja velvoittein kuin muutkin.

Esitämme oman näkemyksemme neljään perusteemaan – ts. ihmiskunnan tien (niin esihistorian kuin historiallisen ajan) lävistävään "punaiseen lankaan". Kyseessä on neljännesvuosisadan jatkunut elämäntyö, joka lähiaikoina saadaan julkaisukuntoon. Sen keskeisin osa on uusi filosofinen universaalihistoria ja universaalietiikka.

Tämän lisäksi tulemme julkaisemaan myös sarjan erillisiä esseitä, jotka käsittelevät mm. filosofian filosofisen historian ajatusta, kommunistisen maaimanliikkeen nousua ja tuhoa, teollisen ja informaatioteknologisen vallankumouksen eroa, suomettumista, EU:n "demokratiavajetta", maailmanpoliittista tilannetta, keskustelukulttuuria filosofisena ongelmana, sitä miten arvioida historiallisia aatteita, liikkeitä, henkilöitä ja kanssaihmisiä. Myös ne ovat pitkän kypsyttelyn tulosta ja osaltaan täydentävät ja selittävät em. pääteostamme.

Omat resurssimme eivät riitä projektin käynnistämiseen, ainakaan niin laajassa mitassa kuin tässä on kaavailtu. Tämän vuoksi toivomme että asiasta kiinnostuneet ja eri aloilla pätevöityneet henkilöt, yhdistykset tai laitokset ottaisivat johdon jo käynnistysvaiheessa. Haluaisimme jäädä mahdollisimman pian sivuun kaikesta hallinnollisesta johdosta, yleensä tähän liittyvästä organisatorisesta ja teknologisesta työstä.

Luonnollisesti katsomme että idean esittäjänä aloitteentekijäryhmälle kuuluu kohtuullinen, legitiimi korvaus projektin tuotosta tai apurahoista – haluamme palkata itsemme tekemään sitä työtä minkä parhaiten osaamme. Samoin lähtökohtapaneeleissa ja/tai ilmoitustaululla tulee mainita "idean isä". Tällaiset sopimukset tulisi liittää ensimmäisten laadittavien sääntöjen yhteyteen.

SISÄLLYS
I VÄITTELYFOORUMI
II SOSIAALINEN JA TALOUDELLINEN VERKOSTOMALLI

sivun alkuun


LUONNOS
PERUSPERIAATTEIKSI

Sisältö

I Väittelyfoorumi

II Sosiaalinen
ja taloudellinen
verkostomalli


III Hallintorakenne:
kolmikantaperiaate
ja itseohjautuvuus

PDF-TIEDOSTONA