TEP-tiedote 3/00

 

Aurinkoenergian hyödyntäminen kehitysmaissa - seminaari 2000

ATY ja ISES järjestivät 4.10. Eduskunnan auditoriossa seminaarin otsikolla 'Aurinkoenergian hyödyntäminen kehitysmaissa'. Tähän seminaariin oli kutsuttu puhujia myös TEPistä, ja TEP oli näkyvästi esillä myös seminaarin tauolla järjestetyssä näyttelyssä. Alla seminaarikutsussa ollut kirjoitus aurinkoenergian mahdollisuuksista kehitysmaissa. TEPin kannalta katsoen kirjoitus keskittyy liiaksi aurinkosähkön tarkasteluun, mutta annettakoon se anteeksi, kun seminaarissa oli kuitenkin sijaa myös aurinkolämpösovelluksien esittelyyn. Ensi numerossa kerromme lisää seminaarista.

Aurinkoenergian mahdollisuudet kehitysmaissa

Aurinkoenergia, varsinkin aurinkosähkötekniikka tarjoaa valtavan mahdollisuuden tuottaa valoa ja energiaa kehitysmaissa. Aurinkopaneelien maailmanlaajuinen tuotanto on tänä vuonna noin 250 MW ja vuotuinen kasvu on 20-25 %.

Monissa kehitysmaissa energiastrategian painopiste on syrjäseutujen sähköistämisessä. Terveydenhuolto ja opetus tarvitsevat valoa, jääkaappeja ja vesipumppuja peruspalveluun. Sähköverkon rakentaminen ja laajentaminen on kallista ja hidasta. Kehitysmaissa kotien valon lähteeksi asennettuja aurinkosähköjärjestelmiä on jo yli 600 000, mutta tämä on vain murto-osa tarpeesta.

Esim. jokainen asennettu 50 W aurinkosähköpaneeli vähentää CO2 -päästöjä 400 kg vuodessa, kun se korvaa kerosiinilamppuja. Kiinassa ja monissa kehitysmaissa CO2-päästöjen arvellaan kasvavan noin 3 % vuosivauhdilla vuoteen 2020 mennessä.

Aurinkosähköllä voidaan parantaa elinolosuhteita paremmalla valaistuksella, rokotteiden säilymisellä terveysasemilla, paremmalla sisäilmalla, puhtaalla vedellä, informaatiolla ja telekommunikaatiolla. Paremmat elinolosuhteet edesauttavat kestävää kehitystä.

Aurinkoenergiajärjestelmän investointikustan-nukset ovat verrattain korkeat. Alkuvaiheessa tarvitaan kansainvälisiä ohjelmia (mm. World Bank) sekä kansallisia tukiohjelmia auttamaan kehitysmaita.