Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Opettajalle > Opsista luokkahuoneeseen > Peruskoulun äidinkieli
Peruskoulun äidinkieli

Peruskoulun äidinkielen opetuksen tavoitteena on, että oppilaasta tulee aktiivinen ja eettisesti vastuullinen viestijä sekä lukija, joka pääsee osalliseksi kulttuurista sekä osallistuu ja vaikuttaa yhteiskuntaan.

Oppilaan taito tuottaa tekstejä ja hyödyntää niitä eri tarkoituksiin kehittyy, ja hän rohkaistuu tuomaan esille ja perustelemaan näkemyksiään sekä kommentoimaan rakentavasti muiden ajatuksia. 

Oppilas saa käsityksen median ja tekstien mahdista tuottaa mielikuvia, muokata maailmankuvaa ja ohjata ihmisten valintoja. Oppilaan eettinen tietoisuus vahvistuu, ja hänen näkemyksensä kulttuureista laajenee. Samalla hän kasvaa suvaitsevaiseksi erilaisia kielenpuhujia kohtaan.

Näihin yleisiin tavoitteisiin sopivia ihmisoikeuskasvatuksen teemoja ovat erityisesti mediakriittisyyteen kannustavat harjoitukset, sekä oikeudet jotka ovat demokraattisen ja vapaan yhteiskunnan kulmakiviä, kuten sananvapaus ja muut ns. demokraattiset oikeudet, kuten kokoontumis, yhdistys- ja järjestäytymisoikeus sekä oikeus osallistua maansa hallintoon. Oppilaita on hyvä kannustaa pohtimaan omaa mahdollisuuttaan käyttää kieltä vaikuttamisen välineenä - kaikkialla se ei ole mahdollista! 

Mediakriittisyyteen kannustavia harjoituksia löytyy esimerkiksi ihmisoikeudet ja globalisaatio-osion harjoituksista.

Monikultturisuuden ja suvaitsevaisuuden teemaa voidaan harjoittaa esimerkiksi käsittelemällä Suomen vähemmistöjä, tai pohtimalla miten ihmisoikeudet toteutuvat meillä ja muualla.

Lisäksi ihmisoikeudet ja ihmisoikeuksia sivuavat aiheet sopivat lähes minkätahansa kirjoitus- tai puheharjoituksen aineeksi, jolloin oppilaan voi helposti ohjata etsimään taustatietoa ihmisoikeudet.netistä.

Peruskoulun opetussuunnitelman perusteiden (16.1.2004) pohjalta koonnut Jane Anttila.

     
 
 
Opettaja 
osallistu!

Auta meitä tekemään OPS-osiosta entistäkin kattavampi ja helppokäyttöisempi!

Jos olet opettaja tai muuten koulumaailmaa tunteva henkilö, kerro: 

Millä kurssilla ja mihin aiheeseen liittyen käytit tai haluaisit käyttää ihmisoikeudet.nettiä?

Mitkä ihmisoikeudet.netin osiot soveltuvat mielestäsi parhaiten millekin kurssille? 

Voit lähettää vinkkisi  palaute-lomakkeen avulla.
Kiitos avustasi!