Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan
Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. -
5.10.2014
|
Kuten viimeisten vuosien aikana on ollut
tapana, ryhmien vastaavat Kristiina ja Orvokki sopivat taas
etukäteen keskenään, että matkaraporttien kirjoittajat arvotaan
siten, että molemmista ryhmistä tulee kahden päivän raportit.
Liekö syynä jo rutiiniksi käyneet järjestelyt vai iän tuomat
muistiongelmat, mutta kaikki ei mennyt ihan kuin strömsössä.
Sihteerin epäilykset heräsivät heti, kun kaksi ensimmäistä
raporttia tupsahtivat sähköpostiin: ne olivat molemmat lauantain
kertomuksia, yksi kummastakin ryhmästä! Valitettava kömmähdys on
nyt sitten yritetty paikata jälkikäteen. Kiitos Vahaloille, että
ystävällisesti vaihtoivat raportointipäivän perjantaiksi,
vaikka muistiinpanot olivatkin torstailta! Sunnuntain tapahtumat
on koostettu Orvokin ja Kristiinan hatarista muistikuvista
yhdistäen molempien ryhmien tarinaa. Mutta lauantailta on
edelleen kaksi alkuperäistä kertomusta ohessa ja siten hyvä
mahdollisuus vertailla ryhmien tunnelmia sen päivän
tapahtumista. |
Torstai 2.10.2014, II ryhmä |
Kirjureina Seija ja Risto Turunen |
Aamulla lähdettiin liikkeelle
Helsingin pikkupakkasesta ja saavuttiin Pariisiin liki 20 asteen
kesäiseen lämpöön. Tiesimme, että ykkösryhmä oli saanut nauttia
neljä päivää jatkuvaa lämpöä ja auringonpaistetta ja meidänkin
odotuksemme olivat sen suhteen korkealla. Kolmena ensimmäisenä
päivänä olikin kesäinen terassikeli, mutta viimeisenä päivänä
sitten satoi. |
Bussissa vakiomatkailijat
istuutuivat sujuvasti entisille tutuille paikoilleen; jotkut
totutusti bussin etuosaan ja taakse sama vanha jengi, joka
ryhtyi lukemaan Iltasanomien visailukysymyksiä. |
Oppaamme Lea Nousiainen oli
monelle tuttu jo edelliseltä 10 vuotta aiemmin tehdyltä
samppanjamatkalta. Tiesimme olevamme hyvissä käsissä! |
Suunnatessamme kohti Chateau de
Pierryn linnaa Lea kertoili Ranskan poliittisista oloista:
Sarkozy ryhtyy pelastamaan Ranskaa, virkamiehiä tullaan
vähentämään ja säästökohteena on myös terveydenhoito, joka on
Ranskassa ollut tähän saakka huippuhyvää. |
Samppanjan alueella sato oli
korjattu jo pari viikkoa aiemmin. Olisimme mieluusti nähneet,
kuinka paljon sadonkorjaajia tarvitaan, jotta sato saadaan käsin
poimittua talteen alle kahdessa viikossa. Alueella sekoittuvat
merelliset ja mannerilmaston vaikutukset, minkä seurauksena
luonto ei pääse liian vähällä ja rypäleistä jalostuu
ensiluokkaisia. Alue, joka käsittää kaikkiaan 35 000 hehtaaria,
on Ranskan pohjoisin viininviljelysalue. Vuodesta 2017 lähtien
aluetta kasvatetaan 38 000 hehtaariin. Kuulimme, että yksi uusi
samppanjahehtaari maksaa jopa 1 miljoona euroa! Eipä ihme, että
samppanja on niin arvokasta juotavaa! Luulisi, että tuolla
hinnalla on vaikeaa saada aikaan kannattavaa businesta. |
Ajoimme pitkin Rue de Champagnea
ja ensimmäinen vierailukohteemme oli 2 km päässä Epernayn
keskustasta sijaitseva Chateau de Pierryn linna. Täällä linnan
jo ikääntynyt, mutta samppanjastaan ja historiastaan todella
ylpeä isäntä otti meidät vastaan ja kertoili tilan historiasta
ihastuttavan selkeällä ranskan kielellään. Linnan oli 1700-luvun
alkupuolella rakennuttanut Choiseulin lordi, Chalonin piispa.
Talon samppanjahistoria perustuu munkki Dom Perignonin oppipojan
Jean Oudartin (k.1742) taitoihin. Tila jakautui useampaan osaan
1800-luvulla ja vasta 1970-luvulla Jean Paul Cobillard yhdisti
tilan ja restauroi linnan. Samppanjan maistelun yhteydessä
isäntämme näytti, kuinka pullon korkki aukaistaan oikeaoppisesti
joko pulloa kääntämällä (siis ei koskaan itse korkkia) tai
sitten miekalla. |
Lounaan jälkeen teimme ostoksia
epävirallisen näköisiä paperilippusia/kuitteja vastaan jonka
jälkeen lähdimme ajelemaan samppanjareittiä pitkin ja näimme
bussistamme Epernayn hienon keskustan isot samppanjatalot. |
Saavuimme Reimsiin iltapäivällä
viiden jälkeen ja kirjoittauduimme kolmen tähden hotelliimme,
jolla oli aivan ensiluokkainen sijainti ravintolakadun vieressä.
Huoneet olivat vaihtelevan pieniä eikä arpaonni suosinut
kaikkia. Osalla oli hieman moitittavaa esim. siivouksen suhteen.
Kaiken kaikkiaan hotelli oli kuitenkin kutakuinkin kelvollinen. |
Torstai-ilta oli ensimmäinen ja
viimeinen vapaasti käytettävissä oleva ilta ja useimmat
suuntasivat askeleensa ravintolakadulle syömään jotain
’pientä’. Jos olisi osannut arvata, miten paljon ruokaa on
tarjolla seuraavina päivinä, olisi kannattanut paastota tuo
ilta. Oli mahtavaa istuskella katukahvilassa kesäisessä
lämmössä lokakuun alussa! |
Matkan alkuvaiheessa emme vielä
tienneet, että tulemme olemaan ähkynä koko neljä päivää. Lea
kyllä kertoi että Ranskan tapa ruokailla on valittu Unescon
maailmanperintölistalle! |
-
perjantai
- lauantai, ryhmä 1
- lauantai, ryhmä 2
- sunnuntai
-
markaraportti (rft)
- kuvia |