Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan
Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. -
5.10.2014
|
Perjantai, 26.9.2014, I ryhmä |
Kirjureina Heikki ja Anneli Vahala |
Hotellimme intiimi aamiaishuone
antoi mahdollisuuden vilkkaaseen ajatusten vaihtoon torstain,
ensimmäisen matkapäivämme kokemuksista ja alkavan päivän
monipuolisesta matkaohjelmasta. |
Reims´n aurikoisessa aamussa
lähdimme bussilla kohti 10 km:n päässä sijaitsevaa Rilly la
Montagnen pikku kylää ja Champagne Vilmartin perinneviinitilaa,
loppumatka puikkelehtien bussilla kapeilla kujilla, joissa
talojen ikkunoilla ja aidoilla olevat pelargoniaistutukset
olivat vielä mitä kauneimmassa kesän loistossaan. Jo
viidennessä polvessa tilaa pitävä isäntä Laurent Champs kertoi
hyvin seikkaperäisesti tilastaan. Yli sata vuotta vanhan tilan
historiaa ja nykypäivän tuotantoa korostaen hän ylpeänä totesi
viinin viljelyn pohjautuvan kestävän kehityksen periaatteisiin
ja ympäristön arvostamiseen. |
Viinikellarissa tehdyllä
kierroksella opimme ymmärtämään samppanjan valmistuksen
erityisvaatimuksia ja valmistuksen lukuisia vaiheita. Tässä
muutamia erityisesti mieleen jääneitä asioita: Samppanjapullo
käy läpi vähintään 100 eri vaihetta ennen kuin se on valmis
myyntiin, vähintään 15 kk menee siihen, että tavallinen
samppanja on valmista, vuosikertasamppanja 3-5 vuodessa. Pulloja
pyöritetään valmistusvaiheessa 1/6 osa pulloa kerralla 2 kertaa
päivässä 8-12 viikon ajan, vuosikertasamppanjapullojen pyöritys
tehdään käsin. Kun sakka on painunut pullojen kaulaan, laitetaan
pullojen kaulat-27C -asteiseen hiilihappojäähän 3-4 minuutiksi,
kruunukorkki aukaistaan ja jääpalaksi muuttunut sakka tulee ulos
pullosta. Pulloihin lisätään tässä vaiheessa sokeria sen mukaan
halutaanko kuivaa vai makeaa samppanjaa. Sen jälkeen pullo
suljetaan oikealla korkilla. Samppanjan maistelun lomassa
kuulimme, että paras lämpötila tarjoiluun on +10 - 12C ja
vuosikertasamppanjalle +12C, ja paras lasi tarjoiluun on isohko
”tulppaanilasi”. Carelia Wines ja Ravintola Bellevue Helsingissä
tuovat tilan samppanjaa Suomeen. Mielenkiintoisen esittelyn ja
maistelun jälkeen siirryimme tilan kellariravintolaan nauttimaan
lounasta mukavassa kandiseurassa puheensorinan yltyessä sitä
mukaa, mitä pidemmälle ruokailussa etenimme. Nautimme aluksi
erinomaista ankkaa talon tapaan ja päätimme ruokailun
paikallisista Biscuit rosé -kekseistä tehdyillä köyhillä
ritareilla vaniljajäätelön ja marjakastikkeen kanssa. |
Matka jatkui kohti viiniviljelmien
keskellä n. 7 km:n päässä olevaa Joseph Gouletin 1909 rakentamaa
majakkaa. Majakka selviytyi ensimmäisestä maailmansodasta
vähäisillä vaurioilla, vaikka sijaitsikin Marne-joen keskeisellä
taistelualueella. Tutustuimme majakan viinimuseossa monipuolisen
Champagnen alueen historiaan ja 104 portaan kipuamisen jälkeen
eteemme avautui silmänkantamattomiin Reims´n ”vuorien”
viininviljelmiä. Kotiin viemiseksi monet meistä tekivät
tuliaisostoksia majakan myymälästä. |
Seuraava kohteemme, 7,5 km:n
päässä sijaitseva Distillerie Guillon viskitislaamo, joka on
yksi harvoista ranskalaisen viskin valmistajista, oli meille
eksoottinen kokemus. Ranskalainen viski ei ehkä meille
suomalaisille ole kovin tuttu juoma. Varsin karu, mutta
kustannustehokkaan oloinen tuotantolaitos sijaitsee Montagne de
Reims’in luonnonpuistossa, joka asettaa rajoituksia
tuotantotiloille. Mieleemme jäi tuotantoprosessissa käytetty
”betonimylly” ja tammitynnyrien varastoina käytetyt
konttirivistöt kahdessa kerroksessa, joiden takana aidatulla
alueella laidunsivat vietnamilaiset porsaat ja suurisarviset
pässit lähdettä vartioivat. Valmistusprosessin erikoisuus
heijastui maistamiemme erilaatuisten viskien maussa, josta
maistajat vaihtoivat vilkkaasti mielipiteitä. – Seuraavalla
viikolla tislaamolla käynyt kakkosryhmä oli vähintäänkin yhtä
hämmentynyt näkemästään. Tämän tuotantolaitoksen toimintaan ei
taida EU-direktiivit ylettää! Lopputuotettakaan ei kovin moni
matkalaisista olisi kutsunut viskiksi… Mutta tulipahan nähtyä
tämäkin!!! |
Matkalla takaisin hotelliimme
Reims´n kaupunkiin kuulimme oppaamme Lean mielenkiintoisen
kuvauksen ensimmäisen maailmansodan tapahtumista ja seurauksista
Champagnen alueella. |
Illallisen nautimme vain pienen
kävelymatkan päässä hotellistamme, Ravintola Flossa.
Monipuolinen ja runsas illallinen hienosti valittuine juomineen
nautittiin päivän matka-antiin tyytyväisessä ja myöhemmin hieman
raukeassa ilmapiirissä. |
-
torstai
- lauantai, ryhmä 1
- lauantai, ryhmä 2
- sunnuntai
-
markaraportti (rft)
- kuvia |