Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. - 5.10.2014


Perjantai, 26.9.2014, I ryhmä
Kirjureina Heikki ja Anneli Vahala
Hotellimme intiimi aamiaishuone antoi mahdollisuuden vilkkaaseen ajatusten vaihtoon torstain, ensimmäisen matkapäivämme kokemuksista ja alkavan päivän monipuolisesta matkaohjelmasta.
Reims´n aurikoisessa aamussa lähdimme bussilla kohti 10 km:n päässä sijaitsevaa Rilly la Montagnen pikku kylää ja Champagne Vilmartin perinneviinitilaa, loppumatka puikkelehtien bussilla kapeilla kujilla, joissa talojen ikkunoilla ja aidoilla olevat pelargoniaistutukset olivat vielä mitä kauneimmassa kesän loistossaan.  Jo viidennessä polvessa tilaa pitävä isäntä Laurent Champs kertoi hyvin seikkaperäisesti tilastaan. Yli sata vuotta vanhan tilan historiaa ja nykypäivän tuotantoa korostaen hän ylpeänä totesi viinin viljelyn pohjautuvan kestävän kehityksen periaatteisiin ja ympäristön arvostamiseen.
Viinikellarissa tehdyllä kierroksella opimme ymmärtämään samppanjan valmistuksen erityisvaatimuksia ja valmistuksen lukuisia vaiheita. Tässä muutamia erityisesti mieleen jääneitä asioita: Samppanjapullo käy läpi vähintään 100 eri vaihetta ennen kuin se on valmis myyntiin, vähintään 15 kk menee siihen, että tavallinen samppanja on valmista, vuosikertasamppanja 3-5 vuodessa. Pulloja pyöritetään valmistusvaiheessa 1/6 osa pulloa kerralla 2 kertaa päivässä 8-12 viikon ajan, vuosikertasamppanjapullojen pyöritys tehdään käsin. Kun sakka on painunut pullojen kaulaan, laitetaan pullojen kaulat-27C -asteiseen hiilihappojäähän 3-4 minuutiksi, kruunukorkki aukaistaan ja jääpalaksi muuttunut sakka tulee ulos pullosta. Pulloihin lisätään tässä vaiheessa sokeria sen mukaan halutaanko kuivaa vai makeaa samppanjaa. Sen jälkeen pullo suljetaan oikealla korkilla. Samppanjan maistelun lomassa kuulimme, että paras lämpötila tarjoiluun on +10 - 12C ja vuosikertasamppanjalle +12C, ja paras lasi tarjoiluun on isohko ”tulppaanilasi”. Carelia Wines ja Ravintola Bellevue Helsingissä tuovat tilan samppanjaa Suomeen. Mielenkiintoisen esittelyn ja maistelun jälkeen siirryimme tilan kellariravintolaan nauttimaan lounasta mukavassa kandiseurassa puheensorinan yltyessä sitä mukaa, mitä pidemmälle ruokailussa etenimme. Nautimme aluksi erinomaista ankkaa talon tapaan ja päätimme ruokailun paikallisista Biscuit rosé -kekseistä tehdyillä köyhillä ritareilla vaniljajäätelön ja marjakastikkeen kanssa.
Matka jatkui kohti viiniviljelmien keskellä n. 7 km:n päässä olevaa Joseph Gouletin 1909 rakentamaa majakkaa. Majakka selviytyi ensimmäisestä maailmansodasta vähäisillä vaurioilla, vaikka sijaitsikin Marne-joen keskeisellä taistelualueella. Tutustuimme majakan viinimuseossa monipuolisen Champagnen alueen historiaan ja 104 portaan kipuamisen jälkeen eteemme avautui silmänkantamattomiin Reims´n ”vuorien” viininviljelmiä. Kotiin viemiseksi monet meistä tekivät tuliaisostoksia majakan myymälästä.
Seuraava kohteemme, 7,5 km:n päässä sijaitseva Distillerie Guillon viskitislaamo, joka on yksi harvoista ranskalaisen viskin valmistajista, oli meille eksoottinen kokemus.  Ranskalainen viski ei ehkä meille suomalaisille ole kovin tuttu juoma. Varsin karu, mutta kustannustehokkaan oloinen tuotantolaitos sijaitsee Montagne de Reims’in luonnonpuistossa, joka asettaa rajoituksia tuotantotiloille. Mieleemme jäi tuotantoprosessissa käytetty ”betonimylly” ja tammitynnyrien varastoina käytetyt konttirivistöt kahdessa kerroksessa, joiden takana aidatulla alueella laidunsivat vietnamilaiset porsaat ja suurisarviset pässit lähdettä vartioivat. Valmistusprosessin erikoisuus heijastui maistamiemme erilaatuisten viskien maussa, josta maistajat vaihtoivat vilkkaasti mielipiteitä.  – Seuraavalla viikolla tislaamolla käynyt kakkosryhmä oli vähintäänkin yhtä hämmentynyt näkemästään. Tämän tuotantolaitoksen toimintaan ei taida EU-direktiivit ylettää! Lopputuotettakaan ei kovin moni matkalaisista olisi kutsunut viskiksi…  Mutta tulipahan nähtyä tämäkin!!!
Matkalla takaisin hotelliimme Reims´n kaupunkiin kuulimme oppaamme Lean mielenkiintoisen kuvauksen ensimmäisen maailmansodan tapahtumista ja seurauksista Champagnen alueella.
Illallisen nautimme vain pienen kävelymatkan päässä hotellistamme, Ravintola Flossa. Monipuolinen ja runsas illallinen hienosti valittuine juomineen nautittiin päivän matka-antiin tyytyväisessä ja myöhemmin hieman raukeassa ilmapiirissä.
torstai
lauantai, ryhmä 1
lauantai, ryhmä 2
sunnuntai
markaraportti (rft)
kuvia