Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. - 5.10.2014

Lauantai 4.10.2014, II ryhmä
Kirjureina Hannele ja Pekka Nikkanen
Lauantaina aamiaisella ruokasali täyttyi jälleen iloisesta jutustelusta ja naurusta. Pöydissä keskusteltiin mm. politiikasta, maahanmuutosta, kotoutumisongelmista ja edellisen päivän runsaasta ruokamäärästä. Bussi starttasi ohjelman mukaisesti tasan klo 9.30.
Aamu oli hieman sumuinen ja maisema tosi kaunis, syksyn väreissä. Olimme matkalla 40 kilometriä Reimsistä sijaitsevaan Grand Cru de la Champagne-alueen Mesnil-sur-Ogerin kylään. Oppaamme Lea kertoi meille Ranskan asunto-oloista. Luotijuna on mahdollistanut Pariisissa työssäkäyvien asumisen myös Reimsissä ja se on puolestaan nostanut kaupungin asuntojen hintatasoa. Monet pikkukaupungit ovat kärsineet asukaskadosta, mutta Reims on suosittu ja haluttu asuinpaikka. Myös kaupungin yliopisto pitää alueen vireänä.
Kuulimme myös historiallisen tietopaketin Sarajevon laukauksesta alkaneesta I maailmansodasta 1914–1918. Venäjä tuki Serbiaa ja Saksa Itävalta-Unkaria. Saksa julisti Venäjälle sodan 1.8.1914. Mutta ennen kuin se uskalsi lähettää joukkojaan Venäjälle, se halusi tuhota arkkivihollisensa Ranskan, jottei jäisi kahden rintaman väliin. Tarkoitus oli lyödä Ranska kuudessa viikossa. Ranskalaiset pysäyttivät saksalaiset kuitenkin läheisellä Marne-joella. Preussin sodan häviö 1870 ja Pariisin piirityksen nöyryyttävät muistot saivat ranskalaisten tuen uudelle sodalle. Marnen rintamalle lähetettiin joukkoja 600 taxilla Pariisista ja lisävoimat auttoivat pysäyttämään saksalaisten hyökkäyksen. Talvella osapuolet joutuivat toteamaan, että sota oli muuttunut uuvutussodaksi. Rintamalinja juuttui vuosiksi paikoilleen ja taistelut vaativat satojen tuhansien sotilaiden hengen. Sota päättyi Versaillesin rauhaan 19.11.1918. Sodan seuraukset Ranskalle olivat kovat: 1,3 miljoonaa kuollutta, joista neljäsosa oli alle 24 vuotiaita, 3 miljoonaa haavoittunutta, yksin Reimsin väkiluku laski 117.000:sta 17.000:een. Myös satavuotinen sota (kesti 106 vuotta) ja Napoleonin sota Waterloon tappioineen (1815) kerrattiin.
Lea kertoi myös sodan vaikutuksista naisiin ja naisten osuuden kasvuun työvoimassa, vuoden 1914 neljän prosentin osuudesta vuoden 1918 32 prosenttiin. Vuonna 1922 naisten äänioikeus hyväksyttiin kansalliskokouksessa, mutta senaatti vastusti sitä ja naisten äänioikeus Ranskaan saatiin vasta vuonna 1945.
Meille kerrottiin luostarilaitoksesta, jossa perinteisesti vallitsee asketismi ja paasto (munkin päiväannos 6000 kaloria!), mutta jossa mietiskely on tuottanut myös sampanja-menetelmän keksimisen.  Kuriositeettina mainittakoon, että tällä alueella ehtoollisjuoma on sampanja, jonka pappi juo yksin. Eikä täällä käytetä öylättiä, vaan mikä tahansa leipä käy, vaikkapa patonki.
Ehtipä Lea kertomaan Ranskan metsistäkin, jota on 285.000 ha eli kolmanneksi eniten koko Euroopassa. Metsien omistus on pirstoutunut 3,5 miljoonalle omistajalle, joista suurimmalla osalla on pieniä alle kahden hehtaarin metsätiloja.
Vierailu Champagne Jean Milanin tilalla sujui perinteisen tavan mukaan. Aluksi meille selvitettiin, miten rypäleet kerätään, puristetaan mehuksi vanhoissa puupusertimissa ja säilytettään tammitynnyreissä. Tämän tilan erikoisuus on sata prosenttinen chardonnay-rypäleiden käyttö. Tästä nimi Grand Cru Banc de Blanc. Maistoimme kolmea eri sampanjaa, ostimme käteviä pullonsulkijoita, sampanja-keksejä ja T-paitoja, joissa luki osuvasti ”SAVE WATER - DRINK CHAMPAGNE”.
Tilalta ajoimme lounaalle Auberge Saint Fregueux-nimiseen maalaisravintolaan, joka tuottaa itse suurimman osan tarjoamistaan ruuista. Ruokailun yhteydessä aloitimme esittelykierroksen, kolme uutta matkalaista ja tällä kertaa myös uusi pari viime vuoden kurssijuhlista vuoden 1973 aloittaneiden joukosta. Mukava ja iloinen tunnelma jatkui lounaan ajan puheenaiheina milloin teräaseasetus milloin Rivieran loma-asunnot. Maittavan lounaan jälkeen jaksettiin vielä ostaa ankanmaksaa tilan puodista.
Matkalla takaisin Reimsiin kuunneltiin Lean kertomuksia Ranskan kuninkaista, joista 31 on kruunattu Reimsissä. Tähän ovat vaikuttaneet alueen vahvat piispat ja pari paaviakin. Nämä kertomukset saivat lisäväriä vierailtuamme päivän viimeisessä kohteessa Reimsin kuninkaiden palatsissa Taussa. Maalaukset, kuninkaiden koristeelliset asusteet, kruunut jalokivineen, taidokkaat gobeliinit, mikäli ne olivat tehty Prisiin Les Gobelins-tehtaassa ja muut vallan symbolit, valtikat, pyhäinjäännös lippaat, saivat mielikuvituksen siirtymään paikalla pidettyihin loistokkaisiin kruunajaisiin.
Ennen illallista kaikille jäi vielä muutama tunti vapaa-aikaa. Siellä ne isovanhemmat kiertelivät kilvan upeissa ranskalaisissa lastenvaateliikkeissä etsimässä tuliaisia lastenlapsilleen. Myös tulppaanimalliset sampanjalasit olivat suosittuja tuliaisia.
Klo 19.30 hotellin aulaan saapui viimeiseen iltaan pukeutunut iloinen kandiseurue avec. Keskusteltiin jälleen siitä, että itse kaupungissa olisi voinut viettää hieman enemmän aikaa. Ehdotuksena tuli, että seuraavalla matkalla olisi vain yksi yhteinen illallinen lauantaina. Lounaat olivat olleet taas niin mahtavia, että pienemmällä illallisella olisi pärjätty oikein hyvin. Kaksi vapaailtaa mahdollistaisivat myös omat valinnat, aina kevyestä salaatista Michelin-tähti ravintolan herkkuihin, maun mukaan. Tarjotaan ehdotusta vapaasti hallituksen mietintämyssyyn.
Kauppatieteiden kandidaattien Champagnen matkan viimeisen illan kruunasi illallinen Brasserie Le Jardinissa. Puiston pimeydessä lymysi ehkä matkan maukkaimmat ruuat tarjonnut ravintola.  Oli mahtavaa katsella, kuinka keittiöhenkilökunta touhusi puhtaassa ja hyvin organisoidussa keittiössä. Ilta tarjosi juhlavat puitteet yhteiseen ruokailuun.
Kiitos matkaseurueellemme ja toivottavasti tavataan ensi vuonna (Piemontessa?).
torstai
perjantai
lauantai, ryhmä 1
sunnuntai
markaraportti (rft)
kuvia