Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan
Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. -
5.10.2014
|
Lauantai 27.09.2014, I ryhmä |
Kirjureina Vesa Kauppinen ja Tutta
Tenhola-Kauppinen |
Lauantai aamun startti 9:30
tuntui leppoisalta ja päivä osoitti heti aurinkoisia merkkejä
suunnatessamme päivän ensimmäiseen kohteeseen, n 40 km päässä
olevaan Oger´n kylään. |
Matkan varrella ohitimme monia
tunnettuja ja suuria samppanjatiloja. Omistusrakenteet ovat
viime vuosina muuttuneet ja on menty kohti yhä suurempia
yksiköitä, mm Moet Chandonista on muodostunut osa
ylellisyystavaraimperiumia LVMH (Luis Vuitton Monet Hennessy) ,
joka omistaa myös Veuve Cliguot`n ja Pommeryn. |
Kertasimme myös Champagne alueen
karkeita avainlukuja: 35000 hehtaaria viinitarhoja, 350 milj.
pulloa, 15000 viljelijää, varsinaisia samppanjataloja n 300
jonka lisäksi 5000 viljelijää myy omilla etiketeillään n 35000
eri tuotetta. |
Ogerin kylä oli ”reittauksensa”
veroinen, ”4 kukan kaupungissa” kukat näkyivät kaikkialla.
Oger on yksi niistä 17 kylästä, jotka tuottavat Grand Cru
luokiteltuja samppanjoita. |
Kohteemme, ”Champagne Jean Milan”
oli tyypillinen perheyritys, joka oli perustettu v 1894 ja jota
nyt pyöritti jo viides sukupolvi, Caroline ja Jean-Charles
Milan, apunaan 10 vakituista työntekijää. |
Kierroksellamme kuulimme jälleen
vaativan valmistusprosessin yksityiskohtaisesti. |
Sato oli saatu korjattua viikko
sitten 11 päivässä 30 sadonkorjaajan voimin, kaikki käsin, kuten
hellävarainen ”direktiivi vaatii”. Rypäleet oli puristettu
omassa puristamossa, joka on logistisesti hyvin käytännöllinen
ratkaisu. Milanin ”prässit” poikkesivat aikaisemmista,
suorakaiteen muodollaan, mutta tässäkin pelisäännöt olivat
samat, 4000 kilosta sai puristaa 2250 kg ”viinimehua”.
Ensimmäisen vaiheen sammiot olivat myös poikkeuksellisesti
emalisia. |
Pullot varastoidaan edelleen
osittain jo1860 luvulla kaivetussa kellariholvissa, jossa
vuosikertasamppanjoita ”tanssitetaan” käsin 2 x päivässä.
Valmiita tuotteita kypsytetään varastoissa vielä vähintään 3
vuotta ja vuosikertasamppanjoita 3-6 vuotta. |
Kuluvasta vuodesta on tulossa
hyvä, 6 hehtaarin alueelta saadaan n 100 000 pulloa. Vuosittain
vientiin menee n. 56 %, josta Japani on merkittävin, 15 %. |
Prosessi jatkuu tammikuussa,
jolloin viinimestarit aloittavat maistelun yhdistelläkseen
kahden vuoden viinejä siten, että talon tasalaatuisuus säilyy.
Tämä onkin yksi prosessin vaativimpia alueita, jossa vuosien
kokemus tulee esille. Milanin osalta tilannetta helpotta se,
että heidän ”Blanc de Blancs” samppanjansa tehdään vain yhdestä
rypäleestä, Chardonnaysta. |
Tuotantotila kierroksen jälkeen
maistelimme ihanassa auringonpaisteessa pihalle katetulta
pitkältä pöydältä talon erinomaisia tuotteita. Mm ”Brut
Millenaire Grand Cru ” vuosikerta- samppanjaa , jota oli
kypsytetty 4v ajan ja joka isäntien mukaan sopi aperitiiviksi,
kala-aterialle, siipikarjalle ja vaikkapa koko menun läpi.
Saimme myös maistaa 150v juhlavuoden kunniaksi pullotettua Rose
samppanjaa, jossa Chardonnayn lisäksi oli 10 % Pinot Noiria. |
Lounaan nautimme läheisessä
maatilaravintolassa, Auberge Saint Fregueux`ssa , jossa saimme
mm ankanrintaa. ”Ruokavarasto” löytyikin tilan takapihalta,
jossa oli iso joukko erilaisia hanhia ja muuta siipikarjaa sekä
lampaita. |
Lounaan jälkeen suuntasimme
takaisin Reimsiin ja kohti Taun palatsia., joka on UNESCOn
maailmanperintökohde. Ranskan kuninkaat asuivat tässä Reimsin
arkkipiispan palatsissa ennen kruunajaisiaan, jotka tapahtuivat
viereisessä Notre.Damen katedraalissa. Rakennus sai nimensä
T-kirjain muodostaan (Tau), nykyisen barokkiasunsa rakennus sai
1600 luvun lopulla, mutta sen vanhin osa on kappeli vuodelta
1207. Kruunajaisseremoniassa arkkipiispa toi pyhän öljyn, jolla
kuningas voideltiin ja hänelle annettiin viitta, kannukset ja
upein jalokivin koristeltu kruunu. Kruunajaisateriat syötiin
myös Taun palatsissa, ensimmäinen tiettävästi vuonna 990 ja
viimeinen vuonna 1825. |
Palatsissa on toiminut vuodesta
1972 Musee de l’Èuvre, ja se esittelee kuninkaiden lukuisia
muotokuvia ja muita maalauksia, katedraalin patsaita ja
gobeliineja, pyhäinjäännöslippaita sekä monia jalokivin
koristeltuja kruunajaisiin liittyviä esineitä. |
Illalla ohjelmassa oli ns.
päätösillallinen, joka nautittiin korkeatasoisessa, Brasserie Le
Jardin ravintolassa. Vastaanotosta, tarjoilusta ja hyvästelystä
huokui palvelualttius, ripeys sekä asiakkaan huomioiminen ja
sitä täydensi erinomainen ruoka ja juoma. |
Alkuun tietysti samppanjaa, sitten
”Tartare de thon blanc ; Ballotine de volaille de Champagne
Farcie de foie gras ; Clafoutis ’a la poivre William ja kaikki
tietysti erinomaisten viinien kera - C ést bon !! |
-
torstai
- perjantai
- lauantai, ryhmä 2
- sunnuntai
-
markaraportti (rft)
- kuvia
|