Kauppatieteiden kandidaattiyhdistys ry

Matkaraportit Kandiyhdistyksen viinimatkasta Ranskan Champagnen maakuntaan: I ryhmä 25. - 28.9. ja II ryhmä 2. - 5.10.2014


Lauantai 27.09.2014, I ryhmä
Kirjureina Vesa Kauppinen ja Tutta Tenhola-Kauppinen
Lauantai aamun startti 9:30  tuntui leppoisalta ja päivä osoitti heti aurinkoisia merkkejä suunnatessamme päivän ensimmäiseen kohteeseen, n 40 km päässä olevaan Oger´n kylään.
Matkan varrella ohitimme monia tunnettuja ja suuria samppanjatiloja. Omistusrakenteet ovat viime vuosina muuttuneet ja on menty kohti yhä suurempia yksiköitä, mm Moet Chandonista on muodostunut osa ylellisyystavaraimperiumia LVMH (Luis Vuitton Monet Hennessy) , joka omistaa myös Veuve Cliguot`n ja Pommeryn.
Kertasimme myös Champagne alueen karkeita avainlukuja: 35000 hehtaaria viinitarhoja, 350 milj. pulloa, 15000 viljelijää, varsinaisia samppanjataloja n 300 jonka lisäksi 5000 viljelijää myy omilla etiketeillään n 35000 eri tuotetta.
Ogerin kylä oli ”reittauksensa” veroinen, ”4 kukan kaupungissa” kukat näkyivät kaikkialla.   Oger on yksi niistä 17 kylästä, jotka tuottavat Grand Cru luokiteltuja samppanjoita.
Kohteemme, ”Champagne Jean Milan” oli tyypillinen perheyritys, joka oli perustettu v 1894 ja jota nyt pyöritti jo viides sukupolvi, Caroline ja Jean-Charles Milan, apunaan 10 vakituista työntekijää.
Kierroksellamme kuulimme jälleen vaativan valmistusprosessin yksityiskohtaisesti.
Sato oli saatu korjattua viikko sitten 11 päivässä 30 sadonkorjaajan voimin, kaikki käsin, kuten hellävarainen ”direktiivi vaatii”. Rypäleet oli puristettu omassa puristamossa, joka on logistisesti hyvin käytännöllinen ratkaisu. Milanin ”prässit” poikkesivat aikaisemmista, suorakaiteen muodollaan, mutta tässäkin pelisäännöt olivat samat, 4000 kilosta sai puristaa 2250 kg ”viinimehua”. Ensimmäisen vaiheen sammiot olivat myös poikkeuksellisesti emalisia.
Pullot varastoidaan edelleen osittain jo1860 luvulla kaivetussa kellariholvissa, jossa vuosikertasamppanjoita ”tanssitetaan” käsin 2 x päivässä. Valmiita tuotteita kypsytetään varastoissa vielä vähintään 3 vuotta ja vuosikertasamppanjoita 3-6 vuotta.
Kuluvasta vuodesta on tulossa hyvä, 6 hehtaarin alueelta saadaan n 100 000 pulloa. Vuosittain vientiin menee n. 56 %, josta Japani on merkittävin, 15 %.
Prosessi jatkuu tammikuussa, jolloin viinimestarit aloittavat maistelun yhdistelläkseen kahden vuoden viinejä siten, että talon tasalaatuisuus säilyy. Tämä onkin yksi prosessin vaativimpia alueita, jossa vuosien kokemus tulee esille. Milanin osalta tilannetta helpotta se, että heidän ”Blanc de Blancs” samppanjansa tehdään vain yhdestä rypäleestä, Chardonnaysta.
Tuotantotila kierroksen jälkeen maistelimme ihanassa auringonpaisteessa pihalle katetulta pitkältä pöydältä talon erinomaisia tuotteita. Mm ”Brut Millenaire Grand Cru ” vuosikerta- samppanjaa , jota oli kypsytetty 4v ajan ja joka isäntien mukaan sopi aperitiiviksi, kala-aterialle, siipikarjalle ja vaikkapa koko menun läpi. Saimme myös maistaa 150v juhlavuoden kunniaksi pullotettua Rose samppanjaa, jossa Chardonnayn lisäksi oli 10 % Pinot Noiria.
Lounaan nautimme läheisessä maatilaravintolassa, Auberge Saint Fregueux`ssa , jossa saimme mm ankanrintaa. ”Ruokavarasto” löytyikin tilan takapihalta, jossa oli iso joukko erilaisia hanhia ja muuta siipikarjaa sekä lampaita.
Lounaan jälkeen suuntasimme takaisin Reimsiin ja kohti Taun palatsia., joka on UNESCOn maailmanperintökohde.  Ranskan kuninkaat asuivat tässä Reimsin arkkipiispan palatsissa ennen kruunajaisiaan, jotka tapahtuivat viereisessä Notre.Damen katedraalissa.  Rakennus sai nimensä T-kirjain muodostaan (Tau), nykyisen barokkiasunsa rakennus sai 1600 luvun lopulla, mutta sen vanhin osa on kappeli vuodelta 1207. Kruunajaisseremoniassa arkkipiispa toi pyhän öljyn, jolla kuningas voideltiin ja hänelle annettiin viitta, kannukset ja upein jalokivin koristeltu kruunu. Kruunajaisateriat syötiin myös Taun palatsissa, ensimmäinen tiettävästi vuonna 990 ja viimeinen vuonna 1825.
Palatsissa on toiminut vuodesta 1972 Musee de l’Èuvre, ja se esittelee kuninkaiden lukuisia muotokuvia ja muita maalauksia, katedraalin patsaita ja gobeliineja, pyhäinjäännöslippaita sekä monia jalokivin koristeltuja kruunajaisiin liittyviä esineitä.
Illalla ohjelmassa oli ns. päätösillallinen, joka nautittiin korkeatasoisessa, Brasserie Le Jardin ravintolassa. Vastaanotosta, tarjoilusta ja hyvästelystä huokui palvelualttius, ripeys sekä asiakkaan huomioiminen ja sitä täydensi erinomainen ruoka ja juoma.
Alkuun tietysti samppanjaa, sitten ”Tartare de thon blanc ; Ballotine de volaille de Champagne Farcie de foie gras  ; Clafoutis  ’a la poivre William ja kaikki tietysti erinomaisten viinien kera -  C ést bon !!
torstai
perjantai
lauantai, ryhmä 2
sunnuntai
markaraportti (rft)
kuvia