Muutosvoimat Suomi rp

EU ESTÄÄ EKOLOGISESTI KESTÄVÄN KEHITYKSEN

Viihtyisä ympäristö on ihmisten hyvinvoinnin edellytys - luonnonsuojelu on myös ihmisen suojelua.
Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää kulutuksen vähentämistä, ympäristökuormituksen minimoimista sekä eri lajien elinympäristöjen turvaamista.

Luonnonmetsiä on säilytettävä muuallakin kuin Ylä-Lapissa. Kaikki tämä on mahdotonta EU:n puitteissa, jossa paitsi ihmiset, myös luonnonvarat on alistettu sokeiden markkinavoimien hallintaan.
Suomen tulee toimia aktiivisesti kansainvälisillä foorumeilla merien suojelemiseksi. Itämeren suojeluun on panostettava; on vaikea löytää tuottavampia investointeja.

Myös ilmansuojelussa tarvitaan aktiivista vaikuttamista, yhtenä tavoitteena hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Tämä kuitenkin edellyttää, että maailman tilaa katsotaan ihmisen kokonaisedun eikä suursijoittajien lyhytnäköisen edun kannalta.
Energiapolitiikan lähtökohtia ovat energian säästäminen, painopisteen siirtäminen uusiutuviin energialähteisiin sekä energiatuotannon hajauttaminen. Ydinvoimaa ajetaan alas maailmalla. Myös meillä ydinvoimalat tulee siirtää museoon rukin ja kivikirveen viereen.

On uuden energiateknologian aika! Energian osalta pyritään korkeaan omavaraisuuteen. Suomen Luonnonsuojeluliitossa laaditun energiastrategian mukaan Suomen energiaomavaraisuus voidaan nykyisestä runsaasta 20 prosentista nostaa muutamassa vuosikymmenessä yli 80 prosenttiin. Kaikkien energiaa kokevien ratkaisujen tulisi olla sellaisia, että ne edistävät siirtymistä öljyn ja kivihiilen käytöstä uusiutuvien energialähteiden käyttämiseen. Öljy ja kivihiili loppuvat joka tapauksessa lähitulevaisuudessa. Huomispäivän energialähde on todennäköisesti vety-energia eri muodoissaan. Nyt lyhytnäköinen energiapolitiikka hidastaa olennaisesti välttämätöntä siirtymistä pois öljyn ja kivihiilen käytöstä.

Maailman elintarviketilanne on erittäin vakava. Sen vuoksi Suomen kaltaisen arktisen, elintarvikehuolloltaan helposti haavoittuvan maan on huolehdittava ruoan tuotannon korkeasta omavaraisuudesta mahdollisimman pitkälle kotoperäisin tuotantopanoksin.

Jotta maataloutemme on kestävällä pohjalla, on siinä lisättävä vaiheittain luonnonmukaista (luomu) tuotantoa. Maatalouden rakenteessa on sen vuoksi pyrittävä pientilavaltaisuuteen. Luomutuotannossa raaka-aineiden jalostus tapahtuu hajautetusti kunta- ja kyläkohtaisesti. Viimeaikaisista uutisista tiedämme varsin hyvin, ettei EU aio kunnioittaa Suomen tavoitetta omavaraisesta maataloudesta. Pikemminkin sen tavoitteena on suomalaisen maatalouden alasajaminen.
EU ja sen uusliberalistinen politiikka estävät järkevän ympäristöpolitiikan toteuttamisen useimmilla yhteiskunnan osa-alueilla. Siksi myös ympäristöongelmien ratkaiseminen kansalaisten edun mukaisella tavalla edellyttää EU:sta eroamista.

Juhani Tanski

Kirjoittaja on Muutosvoimat Suomi rp:n ja Vaihtoehtoväen puoluesihteeri. Hän on kansanedustajaehdokkaana Pohjois-Savon vaalipiirissä.

 

Sivun alkuun