Muutosvoimat Suomi rp

LYHYT SYNTYHISTORIA

Vuoden1999 eduskuntavaalien jälkeen monet kansalaiset toivoivat, että Suomen EU-jäsenyyteen kriittisesti suhtautuvat puolueet ja muut poliittiset järjestöt kokoaisivat voimansa yhteen eivätkä enää esiintyisi vaaleissa erillisinä ryhminä. Ajatus saavutti nopeasti vastakaikua itsenäisyyden, kansanvallan, laillisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttamista vaativissa kansalaisjärjestöissä, joiden piirissä yhteistyö oli jo pitkään koettu tärkeäksi ja tarpeelliseksi.

Yhteistyöneuvottelut aloitettiin joulukuussa 2000. Ne pidettiin Perussuomalaiset rp:n toimistossa Helsingissä. Niihin osallistui neljä rekisteröityä puoluetta, Vapaan Suomen Liitto, Vaihtoehtoväki, Rauhan ja Sosialismin puolesta - Kommunistinen Työväenpuolue (KTP) ja Perussuomalaiset sekä kaksi rekisteröityä yhdistystä, EU:n Vastainen Kansanrintama ja Suomi:Ei EU.

Joulukuussa 2000 alkaneissa keskusteluissa laadittiin tulevan yhteistyöpuolueen säännöt ja periaateohjelman luonnos. - Kuva Perussuomalaiset rp:n puoluetoimistosta Helsingissä, missä historialliset keskustelut käytiin. Sittemmin Perussuomalaiset vetäytyivät pois hankkeesta.

Yhteistyöneuvotteluissa laadittiin Suomen markan syntymäpäivänä 4.4.2001 julkistetut teesit Suomen markan puolesta. Tämä historiallinen asiakirja löytyy myös näiltä Internet-sivuilta.

Syyskuun 2. päivänä 2001 Tampereella järjestetyssä yhteistyöseminaarissa asetettiin kaksi työryhmää laatimaan suunnitellun yhteistyöjärjestön sääntöjä ja ohjelmaa. Niiden esityksistä sekä yhteistyöjärjestön nimestä ja rekisteröimisestä seuraaviin eduskuntavaaleihin osallistuvaksi puolueeksi keskusteltiin vuoden 2001 lopulla ja vuoden 2002 alussa Tampereella ja Helsingissä pidetyissä seminaareissa.

MUUTOSVOIMAT SUOMI -yhteistyöjärjestön perustamisesta, säännöistä ja puolueeksi rekisteröitymiseen tarvittavien, vähintään 5000 kannattajakortin keräämisestä päätettiin 7.4.2002 Tampereella Hervannan vapaa-aikakeskuksessa pidetyssä kokouksessa, johon osallistui kaikkien neuvotteluosapuolten edustajia.

Muutosvoimat Suomi ry, Förändningskrafterna I Finland rf merkittiin yhdistysrekisteriin 16.4.2002. Siihen kuuluivat tuolloin Vapaan Suomen Liitto rp, Vaihtoehtoväki rp, EU:n Vastainen Kansanrintama ry, Suomi: EI EU ry ja KTP:n Helsingin Piirijärjestö ry.

Perussuomalaiset rp ilmoitti keväällä 2002, ettei se voinut liittyä yhteistyörintamaan, koska puolueessa on EU:n kannattajia. Sittemmin Perussuomalaiset rp onkin solminut useissa vaalipiireissä vaaliliittoja EU-mielisten puolueiden kanssa.

KTP:n keskusneuvosto päätti keväällä 2002 äänin 18-9, että puolue jää yhteistyöjärjestön ulkopuolelle. KTP:n Helsingin Piirijärjestö ry päätti tästä huolimatta olla mukana Muutosvoimissa, minkä jälkeen se erotettiin KTP:sta.

Muutosvoimat Suomi ry:n puolueeksi rekisteröimiseen vaadittavat asiakirjat ja kannattajakortit, joita oli lyhyessä ajassa kertynyt huomattavasti yli tarvittavat 5000, jätettiin oikeusministeriöön 8.10.2002. Puoluerekisteriin Muutosvoimat Suomi merkittiin oikeusministerin esittelyssä 23.10.2002.

Muutosvoimat Suomen varsinaiseksi jäseneksi voi säännöissä määrätyllä tavalla liittyä sen tarkoitusperät hyväksyvä rekisteröity puolue tai yhdistys edellyttäen, ettei se ole Muutosvoimiin jo kuuluvan puolueen tai yhdistyksen jäsenjärjestö tai muu tämän kanssa samoja tarkoitusperiä edistävä alueellinen yhdistys.

Kannatusjäseneksi Muutosvoimiin voivat liittyä yksityiset henkilöt sekä oikeustoimikelpoiset yritykset, säätiöt ja yhdistykset. Kannatusjäseneksi on jo liittynyt Sodan ja Fasismin vastainen Työ ry.

Hakemukset varsinaiseksi jäseneksi tai kannatusjäseneksi liittymisestä tulee osoittaa Muutosvoimat Suomi rp:n hallitukselle, 3. Linja 7 B 33, 00530 Helsinki

Tällä hetkellä Muutosvoimat Suomi rp:hen kuuluu kuusi jäsenjärjestöä, edellä mainittujen viiden lisäksi Ihmisen Perusturva ry, joka liittyi jäseneksi kesällä 2002.

Muutosvoimat Suomi -yhteistyörintaman perustaminen ei rajoita siihen kuuluvien puolueiden ja kansalaisjärjestön toimintaa, vaan kokoaa niiden voimat ja kannatuksen yhteen tulevissa eduskuntavaaleissa. Tämän on arvioitu olennaisesti helpottavan vaalipiirikohtaisten äänikynnysten ylittämistä ja Muutosvoimien eduskuntavaaliehdokkaiden valituksi tuloa sekä maassamme harjoitettavan EU:hun, EMU:un ja NATO:on sitoutuneen politiikan muuttamista.

Sivun alkuun