T E X T

Berlusconi- en varg i TV-kläder

Välkommen till en plats där vänster inte är vänster, höger inte är höger och alla har blivit ertappade med fingrarna i smeten. Här spelar operan för nästan tomma salonger, eftersom en tredjedel av publiken hamnat bakom galler och en tredjedel inte vågar visa sig offentligt.Och verkligheten överträffar dikten. Här har en affärsman belägrat medialandskapet och lyckats nappa åt sig den högsta politiska makten med hjälp av en bunt fascister och ett numera rätt dammigt kommunistiskt spöke, som än en gång fått spela skurk, oaktat att "ondskans imperium" trillat som ett korthus. Platt fall blev det även för den omutlige Berslusconi, som istället för att skänka Italien marknadskrafternas välsignelse nedkom med en oäkting, han fastnade i flugpappret från Milano. Så mycket för radikala förändringar. Sen dess har de politiska partierna fördubblat sig, men det hjälper inte upp deras skamfilade rykte. Det gamla regeringspartiet PSI ("socialistiskt") är nästan utraderat, och dess ledare i landsflykt. Det stora partiet, Kristdemokraterna är splittrat i flera småpartier med sin förre ledare inför rätta.
Inte så konstigt att min första tanke är;Italien är ett land i kris. Italien och regeringskriser, det hör liksom ihop. Det är som i sagan om fåraherden Peter och Vargen. Man har ropat Varg! om Italien så många gånger att det ibland känns svårt att ta italiensk politik på allvar. När går en kris över gränsen, och blir allvarlig? Inte nog med att alltför många vargar har synts, nu senast Silvio Berlusconi, hela Europa och samtliga ekonomier sägs vara i kris. Vi är så krismedvetna att det är löjligt.
Samtidigt är kriserna farliga. Sven Lindqvist påminner oss i boken Utrota varenda jävel att det är arbetslösheten som ger rasisterna medvind. Visst blåser det kallt från höger. Det har det gjort länge. Ytterhögern har två ansikten i 90-talets Europa.

Högerkombination: Först en uppercut

På det politiska planet fortsätter de att plocka poäng, de tillsätter borgmästare, vinner lokalval (i såväl Frankrike som Italien) och hamnar till och med i regeringsställning, som i Italien. I valen -94 fick AN, Alleanza Nationale 48 (av 315 möjliga) platser i senaten och 109 (av 630) i Deputerandekammaren; inget mariginalparti alltså!
Det stämmer att Berlusconi bara satt vid makten i sju månader, men hans parti fortsätter att arbeta. Nu försöker Forza Italia ordna en folkomröstning á la Sjöbo, i Firenze, för att förbjuda zigenare att slå läger innanför stadsgränsen. Demonstrationer i samband med detta ledde till

Knockout

bråk mellan invandrare och rasister, folk får på käften. Oftast är det bråken som ger tidningsrubriker. Än så länge har det inte bråkats lika mycket i Italien som i Frankrike eller Tyskland, men det är kanske bara en tidsfråga. Den stora inflyttningen av albaner, och flyktingar från Balkan kan svänga på den allmänna opinionen. Högern är välorganiserad. Slagorden som ekar på gatorna följs upp av molotovcocktails mot flyktingbaracker och får sin naturliga avslutning i partipolitik. Det är med knytnävar och valurnor som kampen förs.
I Italien fortsätter dessutom "Mani Polite", operation rena händer, som från Milanos imponerande domstolsbyggnad fortsätter att undersöka och avslöja korruption och maffiamutor inom såväl den ekonomiska som den politiska eliten. Man kan inte tala om Italien efter kriget utan att förr eller senare nämna Giulio Andreotti, flerfaldig kristdemokratisk premiärminister. Du har kanske sett honom på TV, bilder från Palermo, i domstolen som är en bunker och som dömt så många maffialedare. 8000 sidor och över 400 vittnen anklagar honom för att ha haft händerrna djupt nere i maffians skattkista. Han anklagar maffian för att ha fabricerat anklagelserna. Processen väntas ta flera år. Även Silvio Berlusconi anklagas för korruption, liksom hans bror Paolo. Silvio säger att allt är ett påhitt av hans politiska motståndare. Bettino Craxi, socialistledare och premiärminister 1983-87, flydde till Tunisien men fälldes för ett flertal brott, ledarna för PDS (det stora vänsterpartiet), bland dem partisekreteraren Massimo d´Alema sägs ha tagit emot pengar till partikassan, 18 toppmodedesigners sägs ha mutat skatteinspektörer, och så vidare.

Att kasta ut barnet med badvattnet

Visst är det viktigt att avslöja skurkarna, men det kostar. Politiker är inte precis populära, om de nu nånsin varit det. Tilltron till den politiska processen, ja kanske rentav till demokratin, sätts på spel. Nu har italienarna alltid varit ganska skeptiska till sina ledare, men de nuvarande processerna lär inte öka förtroendet för republiken Italien. Italien har genomgått en ekonomisk och social förändring sen andra världskriget som står sig gott i en jämförelse med Tyskland. Italien är inte ett fattigt medelhavsland, utan ett av Europas mest industrialiserade länder. Dagens ekonomiska problem påminner lite om Finlands, en arbetsintensiv industri skall "moderniseras", det vill säga, folk får sparken i stort antal. Nu senast hotas 5000 jobb inom Olivetti, i den tredje omstruktureringen av koncernen på kort tid. Trots otaliga regeringskriser har i stort sett samma personer suttit vid makten i långa tider, med det kristdemokratiska partiet som dominerande politisk kraft. Det började som arbetsgivarnas intresseförening, bildad i krigets slutskede för att ena krafterna mot kommunisterna, den andra stora kraften i landet. Kristdemokraterna understöddes från början av de allierade, som efter att ha kastat ut nazisterna var livrädda för den självständiga motståndsrörelsen. En välorganiserad, högt motiverad, kommunistiskt styrd rörelse med vittgående planer på reform skrämde vettet ur amerikanarna, som helst ville se en återgång till förkrigs-Italien. Kristdemokraterna, bland dem Andreotti, fick snabbt stöd av påven och USA. Budskapet var: rädda den kristna, katolska familjen mot den röda faran. (Berlusconi spelare på denna rädsla när han 50 år senare kommer till makten). CD fick en överväldigande majoritet av rösterna, framförallt i det folkrika syditalien, och kom att spela en mycket dominerande roll under nära 40 år. Den förestående revolutionen var aldrig särskilt nära. Under kriget koncentrerade sig vänstern, framförallt kommunisterna (PCI) på kampen mot fascisterna, och senare mot de ockuperande nazisterna. Politiken kom i andra hand. Här handlade Togliatto på Moskvas order; Stalin ville inte ha problem med västmakterna på grund av nån lokal revolution inom västs intressesfär (Stalin och Churchill hade ju som bekant redan delat upp Europa mellan sig, i oktober -44). Den kunde komma senare. Efter kriget gjorde PCI stora eftergifter för att erkännas som ett legalt parti (det hade varit förbjudet under Mussolinis tid), och alla krafter sattes in för att bygga upp landet, och starta lokala avdelningar. Antonio Gramsci hade dessutom en idé om att först gå in i maktstrukturerna och lära sig hur de fungerar, för att sedan smidigt kunna ta över. Makten var något man skulle göra sig förtjänt av, inte bara ta. Så vänstern började jobba metodiskt. Motståndsrörelsens energi, framåtanda och goda namn användes inte, och ebbade snabbt ut.

Köp en arbetare!

Den massiva ekonomiska hjälpen från USA, Marshal-planen, garanterade samtidigt en snabb återuppbyggnad av industrin och att lönerna betalades ut även under de svåraste efterkrigsåren. Det ekonomiska stödet hade två funktioner. USA behövde en marknad; utfattiga och sönderbombade Europa erbjöd ingen sådan, först måste det byggas upp. Arbetarna kunde köpas. Med ett stigande välstånd minskade missnöjet. Som vi vet fungerade allt enligt planerna. Åtminstone i stort sett. Småningom behövde kristdemokraterna en allierad för att kunna sitta kvar vid makten. Valet föll så socialisterna, det mindre farliga alternativet. Samarbetet gav båda grupperna makt men gav upphov till ständiga schismer och gräl, varav en del fällde regeringar. 1983 blev Bettino Craxi den första socialistiska ministerrådspresidenten (motsvarar premiärminister, inte att förväxla med republikens president). Motsättningarna har funnits inbyggda i det politiska livet efter kriget. De exploderade i slutet av 80-talet. Partier försvann, nya uppstod, längtan efter en stark ledare förde fram Berlusconi (inte särskilt stark, och ingen ledare, men med 3 TV-kanaler för att sälja sin image).
Silvio Berlusconi kommer till makten i maj-94 i valsamarbete med separatisterna Lega Nord och fascisterna AN. I december samma år blir det regeringskris, en tvist mellan Lega Nord och Forza Italia, regeringen avgår, och ersätts av Lamberto Dini.

Forse Italia

Dini leder en så kallad teknokratregering. Hans makt är begränsad, alla viktiga beslut fattas genom omröstning i riksdagen. De mest synliga resultaten av Berlusconis ämbetsperiod är att RAI (det statliga radio- och TV-bolaget, och den enda egentliga konkurrenten till Berlusconis 3 rikstäckande TV-kanaler) förlorade en del av sitt bästa folk, att deras verksamhet begränsades, chefer sparkades och en tribunal tillsattes, för att "opartiskt" granska RAIs mångsidighet. Egentligen borde nyval ha hållits för län ge sen, men med presidentens medgivande och ett brett politiskt samförstånd har teknokratregeringen fortsatt. Motiveringen har varit att valresultaten inte skulle vara annorlunda än förra gången. Berlusconi och presidenten Oscar Luigi Scalfari är riktiga ovänner 2. Efter att nyvalen blev uppskjutna har Silvio inte sagt särskilt mycket, bara muttrat om att "politikertjafset får vara över nu". Det är en position som inte nödvändigtvis skadar honom, han kan nu spela rollen av den utsatte, den man skall tycka synd om. Självklart råder det oenighet även i hans läger; det är många politiska viljor som skall jämkas samman.
Dini har stabiliserat en lira som förr tycktes vara ständigt fallande, tagit itu med pensionssystemet, en inbyggd tidsbomb, föreslagit en ny budget, i sig en prestation. Den har nu valsat runt i de olika partierna och varit på remiss bland fackförbunden. Dini skär ner hårt, och över hela linjen. Han har talat om att åter knyta Italien till den europeiska monetära unionen. Italien åkte ju ur valutasamarbetet med buller och bång 1992, efter att liran satts under hård press. Kruxet är att ett återinträde förutsätter en stabil politisk situation, en strikt budget, och naturligtvis en vald regering. Så tiden rinner ut för Dini. Den första januari tar Italien över ordförandeskapet inom EU från Spanien, och flera partier har yrkat på nyval innan dess. I detta skede går republikens president, Oscar Luigi Scalfaro ut med deklarationen att val kommer att hållas- i juni nästa år! Alla är överens om att tidpunkten verkar lämplig, utom det lilla kommunistpartiet, Rifondazione Communista, som hela tiden har krävt nyval och ett slut på regeringen Dini. Berlusconi, som länge har sagt att demokratin är satt på undantag i Italien, får nu tid att försvara sig mot korruptionsanklagelserna, vänster-center-koalitionen kan befästas och Dini kan fortsätta att fatta politiskt känsliga beslut som ingen politiker skulle våga ta i. Priset man får betala är pinsamheten att EU skulle ledas av ett land utan demokratiskt vald regering. Och att folk kanske börjar tänka att demokratin är överflödig. Det är sånt som ingen verkar bekymra sig över.

Johanni Larjanko
larjanko@kaapeli.fi

Till NyTid-sidan
Till andra artikeln
Till tredje artikeln
Till fjärde artikeln
T E X T

I nästa artikel:
Den demokratiska staten satt ur spel -
eller att göra om staten

Detta var den första artikeln i en serie om Italien idag och igår. Andra artiklar kommer bland annat att behandla den nya vänstern, elektroniskt motstånd och fascismens utveckling från kriget till idag.


Noter:

1 Det var 1992 som Di Pietro inledde operation rena händer, som ända sedan dess rivit upp stora sår i det Italienska samhället, och fortsätter med oförminskad kraft, trots ett flertal försök att stoppa processerna.

2 Se till exempel l´Unita 19 sept -95, sid 3 "É duello tra Scalfaro e Berlusconi"

3 Kom ihåg att den lira vi idag skrattar åt så sent som 1959 ansågs vara världens mest stabila valuta, med en "Oscar" utdelad av Financial Times.