T E X T

Dini - Apati - Mussolini

Nyval. 
 Samlingsregering. 
  Reformer. 
   Presidentmakt. 
    Skatteflykt.
   Självmord. 
  Korruption. 
 Korruption. 
Korruption.


Det händer mer i italiensk politik på en dag än i finländsk under en månad. Dagarna efter att jag skickat iväg min förra artikel gör Silvio Berlusconi tidernas helomvändning. Han, som tjatat om nyval från och till sen hans regering föll i december-94, säger plötsligt att landet behöver en samlingsregering med ett tvåårsmandat. Denna skall driva igenom de "nödvändiga" reformerna utan politiskt tjabbel.
Genast spricker samtliga politiska grupperingar i sömmarna. På högerkanten säger Fini att han vill ha nyval, inte samregera med vänstern. På vänsterkanten säger Bertinotti att han vill ha nyval, inte samregera med Berlusconi. Inom vänsterkoalitionen Ulivo säger ordföranden Romano Prodi bestämt nej, generalsekreteraren Massimo D'Alema ja.
Förvirringen är stor. Oscar Luigi Scalfaro ger Antonio Maccanico i uppdrag att se om det går att få ihop en regering. TV direktsänder handslaget mellan D'Alema och Berlusconi. På tidningarnas förstasidor talas det om Den Stora Koalitionen.
Den sista droppen politisk ideologi smälter bort inför möjligheten att nå den eftersträvansvärda Makten.
Men planen går om intet och alla skyller på varandra.
Nu är parlamentet upplöst och nyval utsatt till i april.

Italiensk politik är som poker. Insatserna är höga, spänningen är konstant, spelet pågår länge, och det är först när sista kortet lagts på bordet som vinnaren framstår tydligt. Bluff, hot, lögner och offer hör till. Och krav på att spelets regler skall ändras.
-Reformer, gastar högern.
-Reformer, vrålar vänstern.
-Reformer?, suckar väljaren.
Veckotidningen Avvenimenti, som starkt motsätter sig förslagen på en Stark Ledare, bland annat med direkt hänvisning till erfarenheterna från Mussolini, frågar vad "reformerna" egentligen går ut på.
-Jo, vi inom Lega Nord tror mest på kanslerismen.
-Vi inom Alleanza National anser att den franska modellen är bäst.

Men vad menar de egentligen, frågar tidningen. Det är ingen som talar om innehållet, ideologin, tanken bakom ett system eller ett annat. Ett styrelsesätt kan inte importeras från en kultur till en annan så där hux flux. Så varför talas det idag så mycket om reformer? För ett år sedan verkade alla vara nöjda med vår konstitution, nu talar alla om att vi måste förnya den. Är det bara tanken på något nytt som lockar? frågar Avvenimenti retoriskt och svarar själv ja på frågan.
Nyval alltså, mitt under landets ordförandeskap för EU.
Luttrade politiker och tjänstemän i Bryssel säger att de svåra frågorna som EU nu står inför skjuts på framtiden.1
De är i huvudsak två. Förutom den kinkiga valutaunionen (med den gemensamma valutan) är det utvecklingen av Maastricht-avtalet, alltså förhållandet mellan EU och de nationella parlamenten som måste lösas. Detta tas upp på den så kallade IGC (underbara dessa akronymer, denna betyder intergovernmental conference) i Turin 29 mars. Hela situationen är mycket pinsam för såväl Italien som EU.
Är det alltså detta vi gått in i? Herrejessus.

Skandalerna regnar som övermogna tomater över Europa. Dödspatruller i Baskien, NATOs generalsekreterare inblandad i mutaffärer, tyska säkerhetspolisens agenter säljer sovjetiskt armématerial till högstbjudande, britternas smutsiga krig på Nordirland och vem vet vad som sopats under mattan i Paris? De har inte haft sina Mani Pulite än, säger gemene man i Italien, inte utan en viss stolthet. För trots allt har man i Italien börjat gräva fram skumheterna.2

Vad har hänt med pensionslandet? Hit skickade internationella nyhetsbyråer och mediaföretag sina slitna utrikeskorrespondenter för att vila ut, med explicita order att berätta anekdoter och påvenyheter. Följaktligen förstår få utanför landet (förutom sociologer och statsvetare som älskar att studera den italienska modellen) vad som sker här.

Det ses fortfarande som ett andra klassens land, inte av avgörande betydelse för Europas framtid (förutom sin militärstrategiskt viktiga position)3, ett lugn och ro, idylliskt, pasta och rödvin, slappna av-land.
Och ett som varenda genomresande utlänning tror sig kunna dechiffrera, när inte ens italienarna själva förstår sig på Italien, påpekade Luigi Barzini redan 1964 i klassikern The Italians.

Politiker, lögnare och journalister

Ja, vad är det egentligen som händer i Italien?
Det beror på vem du frågar.
Som jag berättat i tidigare artiklar är Italien starkt uppdelat i politiska block. Dessa tillhandahåller information inom sin grupp. Vänsterns tidningar är sysselsatta med att avslöja högerns mygel, högertidningar avslöjar vänstern. Glöm självreflektioner och självkritik. Vi har det "som sker", det som politikerna säger sker, och det som media påstår sker. Inte undra på att folk är kritiska gentemot media och politiker. En bra historia och lite inslängda konspirationsteorier verkar ofta viktigare än "objektiv sanning"4.

Internet är delvis en brytning med den rådande strukturen, dels en förlängning av den. På nätet hittar du idag valpropaganda från såväl Silvio Berlusconi som Ulivo. Men det förekommer också en genuin debatt inom news-gruppen it.politica, med argument för och emot. Här drabbar olika ideologier samman, språket kan vara ganska rått, men avsaknaden av överdriven hövlighet gör samtidigt diskussionen intressant. Och medelåldern är ung. Politiska debatter förs ofta av äldre män. De talar och talar, men säger sällan något. Politiska konfrontationer mellan ungdomar leder ofta till slagsmål, som de senaste veckornas sammandrabbningar visat. Nätet är en utmärkt plats att drabba samman, utan att få blodig näsa. Men det gäller att vara hårdhudad, för förolämpningarna flyger. Visst stämmer det att mycket få ännu har hittat till nätet, men samma utveckling sker här som i Finland. Priserna för att ansluta sig till nätet går hela tiden ner, datorerna blir billigare, Internet slår igenom i det allmänna medvetandet. Olika vänstergrupper i Italien har till exempel länge använt elektronisk kommunikation. Före Internet skedde det via BBS:ar. Billigt och snabbt fick man ut stora mängder information. Nu, med ett stadigt växande antal Internetanvändare, kan man dessutom nå utanför gruppen. Precis som i USA används nätet för att sprida valpropaganda, och för att få en större kontakt till väljarna. Att ha en e-mail-adress är idag ett tecken på att man som politiker hänger med i tiden. I l'Unita gör Ulivo reklam för sin WWW-site och uppmanar folk att skriva e-mails till generalsekreteraren, Massimo D'Alema (adress: d'alema@pds.it)5.

Nyheter till salu

Precis som i Finland är den traditionella uppdelningen höger-vänster på väg bort. Och det blir svårare att definiera vad som är viktiga frågor för respektive block. En av de snyggast layoutade och mest välgjorda veckotidningarna heter Manifesto Extra. Den trycks i tabloidformat, i fyrfärg, kostar under 10 mark och görs av den stora kommunistgruppen till vänster om Ulivo (Rifondazione Communista, 6% av rösterna i förra valet ). Tidningen tar upp rock'n'roll, miljö, solidaritet med invandrare, reportage från tredje världen, tecknade serier, musikvideos, human interest, Internet och ny teknik. Ingen direkt kommunistpropaganda alltså. Om där finns nån tydlig "ideologi" så har den gått mig förbi. Precis som i Finland går politik inte längre hem, om man skall sälja tidningar 6. Nu är det slagsmål om läsarna/lyssnarna/åskådarna. Och trots att tidningskioskerna bågnar av magasin och tidskrifter är det få som köper dem. Sex av tio familjer köper aldrig en dagstidning. Det säljs 115 tidningar per 1000 invånare, bara Spanien har lägre siffror. De senaste två åren har tolv tidningar gått omkull, och ett trettiotal är nu i mer eller mindre akut kris, bland dem vänstertidningarna Manifesto och l'Unita, och den liberala la Repubblica.
I ett större perspektiv är sanningen idag den att varken vänstern eller högern verkar få tillräckligt med röster för att regera. Båda grupperna gör därför allt för att fiska röster bland de gamla kristdemokraterna, som politiskt är nånstans i centern. Det betyder att hårda budskap ersätts av mjuka, istället för populism får vi paradoxalt nog en slags socialdemokratisk linje. 7

Dini

Den perfekta illustrationen till att italiensk politik inte längre är politisk ger exemplet Lamberto Dini, den sittande "teknokrat"regeringens konseljpresident ("premiärminister"). Dini, före detta bankchef på Banca d'Italia (landets privata riksbank), ses som opolitisk. Han avgick vid årsskiftet, när hans mandat tog slut. Idag sitter han som tillförordnad premiärminister till valen. Häromveckan annonserade han sina planer på ett eget parti. Det heter Dini och är nånstans i mitten. Genast stärktes lira-kursen, marknaden litar på Dini. För några månader slogs alla om förre chefen för Mani Pulite, Antonio di Pietros samarbete, när han startade SITT parti. Nu vill alla ha Dini. Han väljer att gå in i samarbete med Ulivo.
Berlusconi är rasande.

-Det är orättvist, han får för mycket publicitet inför valet, han kommer att utnyttja sin position för att fiska röster, han får för mycket TV-utrymme, rasar ägaren till tre nationella TV-kanaler. Räkna med att de mest välbärgade skriker högst om orättvisor.

Och nyfascisternas Gianfranco Fini, som redan sett premiärministerposten hägra, får ett ansiktsuttryck som mest liknar en blöt hunds. Det är många i Italien som är beredda att göra ganska mycket för att hindra Fini att vinna valen. För i valet mellan pest och kolera väljer många Berlusconi framom Fini. Det var därför D'Alema skakade hand med sin ärkefiende och var överens. Att försöket sprack hänger på Fini, som saboterade Berlusconis försök att övertala "sin" högerkoalition Polo della liberta.
Men osäkerheten kvarstår. Ulivos ledare Romano Prodi har aldrig dragit jämt med Dini. Om de vinner valen i april och skall bilda en regering tillsammans, har den redan alla ingredienser för en intern konflikt, som kan leda till ännu en regeringskris, och nya val. Så kanske reformivrarna har en poäng ändå?

Alla dessa kamrar

Italiens konstitution skrevs efter kriget. Den skulle bli världens mest demokratiska, och världens mest rättvisa. Två kamrar instiftades, presidentens makt begränsades (med Mussolini i färskt minne), och ingen procentspärr sattes för att bli invald till kamrarna. Den italienska riksdagen är idag en sillsallad av små partier. Med en procentspärr (som de flesta länder har idag), en kammare istället för två, och direkta val av premiärminister kommer man åt en del av problemen. Invändningen är att såna spärrar för små partier ökar polariseringen i samhället, vilket också är sant. Det var precis man man ville åstadkomma med reformerna 1993. Det året ersattes det proportionella valsystemet med ett blandat. 8
En fjärdedel av parlamentsledamötena väljs nu med ett proportionellt system, och de resterande tre fjärdedelana med ett majoritetsvalsystem i enmanna valdistrikt. Detaljerna bakom är för invecklade för den här artikeln (läs Ida Anderssons proseminarieuppsats om du är intresserad). Reformen siktade i korthet på att knäcka partitocrazian, komma åt korruptionen och minska på regeringskriserna. Ambitiöst, men misslyckat. Dagens två stora valkoalitioner är fyllda av interna konflikter, som alla hotar den kommande regeringens stabilitet. Alla försök att rensa ut korruption och maffiainblandning har misslyckats, och apatin är stor. En sån situation gynnar vanligen högern, ensaksrörelserna och missnöjespartierna.

Det (o)spelade kortet

Dini, Prodi och Fini saknar alla karisma. Men även Berlusconis motståndare måste medge att mannen har ett visst mått av just denna kvalité. Det syntes inte mycket av den under hans korta regeringsperiod. Från april-94 fram till idag har han mest låtit som en gnällspik. Men ändå. Italienare, skriver Barzini, har alltid älskat en god underhållare, som väcker deras känslor till liv, och får dem att glömma sig själva. Om Silvio sätter på sin charm finns det en möjlighet att han klarar sig ganska bra.
Är det förresten månne Cosimo de'Medici (1389-1464) som är Berlusconis förebild?
Renässanshärskaren som styrde ett stort finansimperium, var suverän och kunnig härskare över Firenze, samlade på sig rikedomar, var kunnig i såväl politik som ekonomi, ansågs ärlig, levde som en vanlig borgare och aldrig bad om makten, utan väntade tills folket bad honom. Cosimo fick epitetet Pater patriae, fäderneslandets fader. (Florens historia stad och konst, Alma Velander-Philip).9
Hemska tanke.

Johanni Larjanko
larjanko@kaapeli.fi

Tillbaks till NyTid-sidan
Till den första artikeln
Till den andra artikeln
Till den fjärde artikeln
T E X T

Detta var den tredje artikeln i en serie om Italien idag och igår. Tidigare artiklar har varit införda 24 november -95 och 5 januari 1996. Andra artiklar kommer bland annat att handla om fascismens utveckling från kriget till idag och slutskedet av valkampanjen.


Källor:

Litteratur:
Florens historia stad och konst, Alma Velander-Philip, Natur och Kultur, 1925
Gattopardo, Il, Giuseppe Tommaso di Lampedusa, Feltrinelli, 1958
History of Contemporary Italy, A, Paul Ginsborg , Penguin, 1990
Italians, The, Luigi Barzini, , Hamish Hamilton, 1964
Italy: A Difficult Democracy, Frederic Spotts, , Theodor Wieser, Cambridge University Press, 1986
New Italians, The, Charles Richards, Penguin 1995

Tidskrifter:
Avvenimenti, 7, 14, 28 februari 1996
Il Manifesto, 27 februari 1996
Il Venerdi di Repubblica, 16 februari 1996
La Repubblica 16, 28 februari, 8, 13 mars
l'Unita 13 februari, 1, 5, 11 mars

Noter

1 Rubriken i The European 22-28 februari är talande nog: "Rudderless Italy drives Turin summit off course". En ledare i samma (inte alltför pålitliga) tidning skriver lakoniskt att detta blir den fjärde misslyckade ordförandeturen i rad, Spaniens regering var hela tiden nära kollaps, Frankrike och Tyskland hade båda presidentval respektive val till parlamentet, vilket påverkade ordförandeskapet.

2 Det senaste storkapet fyller förstasidorna den 13 mars, utredarna i Milano slår till i gryuningen mot flera högt uppsatta domare i Rom, bland annat Renato Squillante. Höga ämbetsmäns tjänsterum har buggats, och resutlatet är nedslående för dem som hoppas på ett hederligare Italien efter alla arresteringar. Maffian har fortfarande mäktiga vänner inom statsapparaten.

3 Och där finns det inte mycket NATO kan klaga på. Italien har valt att bli USAs trognaste allierade, och anser att NATO skall skydda och försvara Italien. Följaktligen finns det dem som säger att den skruttiga italienska armén satt ner mer pengar på att designa sina snitsga uniformer än på militärmateriel.

4 Men är det egentligen annorlunda nån annanstans? Tror du på allt vad Helsingin Sanomat skriver? Eller Hbl? Eller Ny Tid? Efter 8 månader utomlands, och med BBC World Service att jämföra med, kan jag bara konstatera att det finns sanningar och sanningar.

5 la Repubblica skriver ironiserande över partiernas försök att lansera sig på Internet. Det enda man hittar, skriver tidningen den 21 februari, är några fotografier på partiledarna, och den eviga "under arbete". Ingen politik så långt ögat når. Internet blir viktigt först när miljoner väljare har tillgång till nätet, tippar tidningen. Kanske det är säkrast att inte vara för själgod och säker, nätet har visat sig växa oerhört snabbt. Och hotar, potentiellt, traditionella media, som just la Repubblica.

6 Även om det skall tilläggas att tidningen fått mycket kritik från militanta gammalkommunister som tycker att tidningen sålt ut till marknaden, och förförts av den nya tekniken. Hur skall det gå för NyTid, som ju nu bryter om på en Mac, och har en del av tidningen på Internet?

7 Som ju i sig också kan ses som mycket populistisk och ideologilös. Men om samhället förändras, måste inte också politiken göra det? Hur länge ska vi hålla fast vid de traditionella ståndpunkterna? Kan de bakomliggande värderingarna överleva en transplantation till nutida förhållanden? Frågor frågor frågor.

8 Följande hämtat ur Valsystemets inverkan på partisystemet i Italien, Andersson, Ida, 1996

9 En viss amerikansk företagare dyker upp i bakhuvudet. Han sa: vad som är bra för General Motors är bra för landet...