Miten lähestyä naiskauppakysymystä ihmisoikeudet.netin avulla?

Ihmisoikeudet, sota ja rauha

Naiset joutuvat usein sotien ja konfliktien aikana raa'an seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Heidän kehonsa häpäisemisestä tulee ase, jota taistelevat ryhmät käyttävät toisiaan vastaan. Naisten hyväksikäyttöön ovat syyllistyneet niin sotaa käyvät osapuolet kuin avustustyöntekijät, siviiliviranomaiset ja naisten omat sukulaiset.

Myös seksipalvelujen kysyntä kasvaa konfliktien aikana, johtuen muun muassa ulkomaisten rauhanturvaajien läsnäolosta alueilla. Tämä johtaa prostituution, seksiorjuuden ja naiskaupan lisääntymiseen. Lisäksi naiset ja lapset joutuvat helposti ihmiskaupan uhreiksi, sillä ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen konfliktin osapuolena olevien maiden rajavalvonnan ja normaalin järjestyksenpidon puutteellisuutta.

Poikkeustilanteessa valtio voi rajoittaa joitakin ihmisoikeuksia. Perustavanlaatuisia oikeuksia ei voi kuitenkaan kieltää minkäänlaisessa tilanteessa. Sodan aikana ihmisoikeudet on turvattu kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säännöin (ns. Geneven sopimukset). Verratkaa ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta Geneven sopimusten perusperiaatteisiin ja pohtikaa:
   - Mitä oikeuksia lukeutuu perustavanlaatuisiin oikeuksiin, joita ei voida kieltää 
     missään tilanteissa?
   - Kunnioitetaanko näitä oikeuksia sodissa?
        - Etsikää maailman konfliktialueiden tavallisten ihmisten elämästä kertovia uutisia
          tai lehtiartikkeleita. Pohtikaa, miten ihmisoikeudet toteutuvat heidän elämässään
          kriisin keskellä.

Sota ja rauha -osio kertoo ihmisoikeuksista sodan aikana ja sodan jälkeen. Lisäksi kerrotaan pakolaisten oikeuksista.

Huom! Punaiset linkit vievät ihmisoikeudet.netiin. 
Linkkien toimiminen edellyttää Internet-yhteyttä.