[puhekupla] RE: [puhekupla] Tärkein syy olla tulematta festareille?
From: Kivi Larmola (kivi@kaapeli.fi)
Date: 20.02.2002 - 14:47:47
>1. "Ehkä pitäisi myös kysyä, miksi eivät käy? Tärkein syy olla tulematta
festareille?" No?
Viime vuonna ehdottomasti yleinen tympääntyminen Sarjakuvaseuraan, ja siihen, millaista ajattelutapaa se tuntuu viiden-kuuden viime vuoden sisään alkaneen edustaa. En koe kuuluvani millään tavalla Sarjakuvaseuraan (paitsi tietysti ainaisjäsenenä;-), enkä edes koe, että Sarjakuvaseuran toiminta edistäisi sille asetettavien tavoitteiden edestä sarjakuvan asemaa (muutaman pienen klikin ulkopuolella), paitsi tietysti Sarjainfo-lehti, joka muutenkin on käytännössä täysin irrallaan katto-organisaatiostaan.
Tietysti Sarjakuvafestivaalit sinänsä saavat julkisuutta ja huomiota, mutta mun mielestäni on hyvin vaarallista rajata tarjottava kuva- ja ikonimateriaali "ekspressionistisiin" tai "tyylikkäisiin" tai "naivistisiin" töihin - töihin joiden yhdistävänä piirteenä on se, että ne edellyttävät tavallista hioutuneempaa sarjakuvan lukutaitoa. Sarjakuva ei ole ollenkaan niin establisoitunut tai etabloitunut, kuin se omissa piireissä jutellessa helposti tuntuu, ja ne suuret yleisömassat tulevat kumminkin Aku Ankan, Asterixin, Viivin ja Wagnerin tai vaikka B. Virtasen luokse.
>2. "Oleellista olisi tietää miks ne tuhannet, joita me EI tunneta
etunimeltä, tulee sinne ja maksaa lipun - tai miksi ei?" Tämän kun saisikin
selville. Isompi projekti.
Aika monet tulee, koska ne on olleet lapsena "yksin" sarjakuvaharrastuksensa kanssa - tyypillinen case study vois olla kaveri, jota on nälvitty koska se luki Tex Willeriä niin fanaattisesti, ja työelämään päästyään se alkoi kerätä vihko-Texejä saadakseen "oikeutuksen" lapsuudenharrastukselleen. Whatever, nää useimmat tulee kuitenkin sen "oman" sarjakuvansa ajamana, ja jos ei sitä löydy, ei muullakaan ole väliä. Koko lajityyppi nähdään tavallaan sen oman harrastuksen suodattimen läpi. Nää on kuitenkin se suuri joukko, joka on valmista käyttämään paljonkin rahaa myös yhteis- ja yleishyödyllisiin tarkoituksiin, jos he vain löytävän kaikupohjaa omalle "kärpäselleen".
Me emme koskaan voi kyllin arvostaa huutokauppojen ja myyntipöytien merkitystä niille, jotka eivät käy viikoittain sarjakuvakaupassa. Jostain syystä se suuri yleisö näyttää arvostavan myös paneelikeskusteluja (mitä raflaavammin nimettyjä, sen hauskempaa) ja nimikirjoituksen mahdollisuus tuntuu olevan monelle riittävä kannustin tuntemattomankin sarjakuvan ostamiseen - rahastahan ei sillai oo pulaa.
Joka tapauksessa - se iso yleisö tulee nimen omaan sen "oman" sarjakuvan perässä (olipa se sitten vaikka Karvinen; todennäköisemmin kuitenkin esmes Kamut, Naisen kanssa tai Viivi ja Wagner tai sitten vaikka Mustanaamio), mutta heidän ajatuksissaan se, että he seuraavat yhtä sarjakuvaa päivittäin ja innokkaasti, tekee heistä sarjakuvanharrastajia ylipäänsäkin - mikä tietysti onkin totta. Eli useimmat heistä tulevat tapaamaan muita samanlaisia, hakemaan hiljaista hyväksyntää omalle harrastukselleen.
>3. Kaivattiin: "Vähemmän tunnettuja ulkomaalaisia vieraita. Mutta --- Ainakin silloin starat olivat aika väsyneitä haastatteluista ja
Sekin on aikataulutuskysymys. Haastattelut eivät väsytä ollenkaan niin paljon kuin niiden odottaminen, eli haastattelu-trafiikkisihteerin duuni olis välttämätön. Siis sellainen, jolla on kaikkien artistien aikataulut, jolta buukataan haastattelut, ja joka sanoo: "NYT sinulla on tunti vapaata." Miksei meillä, kun kerran kaikkialla muuallakin?
>Kuinka eläimenä ihmisiä voi tuollaisessa tilaisuudessa ruokapalkalla
pompottaa? Se, minkä verran hiasta vetämistä ja sosiaalisuutta kukin
kestää, on yksilöllistä, mutta tätä puolta voisi kenties kehittää.
Ulkomaan festareilla on huomattu, että tosi eläimenä. Mutta aikataulutus auttaa kestämään, ja jonkinlainen virkistystila olis ehkä asiaa - joku, jonne ei yleisö pääse. Ja haastatteluja kans suljettujen ovien taakse.
>Minusta
parhaiten homma, eli henk. koht. kontakti, toimii ehkä mainituissa
työpajoissa. Niissa on ihmisillä selkeät roolit joita voidaan halutessa
rikkoa jos molemmille sopii.
Henk koht hauskimmat muistot on mullakin Sarjakuvantekijäin festarikokouksista, joihin on kutsuttu vieraiksi sillä hetkellä lähistöllä olevat "ulkomaalaiset". Muuten ei tutustumista taatusti olisi päässyt syntymäänkään, mutta tuon ensituttavuuden jälkeen on jää rikottu myöhemmiltäkin tapaamisilta. Suomalainen sarjakuvantekijä on arka esittäytymään, eikä mielellään lähde "vaivaamaan" ulkomaista kollegaa, varsinkin, jos tämän ympärillä hyörii innokasta yleisöä ja pallo hukassa ihmetteleviä järjestäjiä, joiden ainoa ajatus on "vierasta ei saa hylätä yksin" (mikä on niin tapauskohtaista - monet aikuiset ihmiset osaavat vallan mainiosti pitää huolen itsestään, kunhan heille kerrotaan tarkkaan KOSKA heidän pitää olla MISSÄ ja MIKSI). Kuitenkin nää ammattitapaamiset on selvästi olleet hedelmällisiä ja hauskoja molemmille osapuolille.
>4. Mitä mieltä festarien ohjelmalehtisestä ja webbisivusta?
Kysymykseni herätti kysymyksiä. Tarkoitin siis noin yleensä noiden
tarpeellisuudesta. Lehden toivuudesta, tuleeko luettua. Tuleko käytyä
www-sivulla, ja jos niin miksi?
http://www.kaapeli.fi/~sarjaks/fest/index.html oli ainakin luvalla sanoen harhaanjohtava jälkiviisaudessaan. "Noin viisituhatta kävijää" on siis täysin sama asia kuin ilmaisfestivaalien nelinkertainen kävijämäärä? Ja tämän vuoden festareistahan ei siis puhuttu mitään, eikä selitykseksi oikein riitä, että "kun ei tiedetä". Ohjelman luettuani mua ei myöskään yhtään kaduttanut, että viime vuoden festarit jäi väliin.
Musta tuntuu, että iso osa festarien hankaluuksia selittyy sillä, että se ajatustyö jonka voi tehdä koska vain, kuinka kauan ennen festareita vain, jätetään viime tippaan. Musta olis loogista, että jo viimeistään edellisten festarien aikana - siis vähintään vuotta etukäteen - olis tilat varattu, ja päävieraat sovittu; sitä kiirettä tulee kyllä ihan tarpeeksi sitten myöhemminkin. Noinhan useimmiten näyttää olevan asian laita, ja rokinsoittorintamallakin nyt helmikuun lopussa on kesän isommat keikat myyty, ja eletään jo elo-syyskuuta; eli tuon verran etuajassa kulkee muillakin kulttuurin saroilla.
Festarilehti tai ainakin joku paperilappu, jossa on aikataulu, on tietty ihan kiva, ja kyllä sitä artikkeliosuuttakin on tullut luettua - ja joskus se on jopa laukaissut päätöksen kuunnella joku puheenvuoro.
Näin jälkikommentiksi siteeraisin muistista Berliinin Kauppakamarin puheenjohtajaa, vai oliko se nyt KaDeWen toimitusjohtaja - no, Berliinin kauppiaiden isoin kiho kumminkin: "Meidän on huomattavan vaikea sopeutua sellaiseen ajatukseen, että asiakas voisi olla oikeassa. Siis - väitehän on naurettava! Kauppias on kaupassa joka ikinen arkipäivä, kai hän nyt tietää paremmin kuin asiakas, joka on vain käymässä. Itse asiassa asiakkaan pitäisi muistaa, että hän on 'kylässä kauppiaan luona' ja käyttäytyä sen mukaisesti. Noin ajattelee Saksalainen Kauppias - joten meillä on vielä paljon matkaa..."
...että ajattelemisen aihetta - jopa hekin koettaa päästä tuosta irti:-)
Kivi
- application/ms-tnef liite: stored