Tinku yliopiston taustaa

Etusivu     Suomen Tinku     Seminaari     Tinku Municipal      


Tinku yliopiston päämääränä on tarjota mahdollisuus koulutukseen, joka on luotu alkuperäiskansojen omilla ehdoilla ja heidän omaa todellisuuttaan varten. Länsimaisuuden ihannointi myös koulutuskysymyksissä on johtanut siihen, että esimerkiksi yliopistoissa saatava oppi ei palvele alkuperäiskansojen tarpeita. Peruskouluopetuksessa on kuitenkin saavutettu joitakin oman kielen ja kulttuurin huomioonottavia oikeuksia, ainakin teoriassa, sillä uudistusten toimeenpanolle on monia esteitä, mm. taloudellisia ja asenteellisia.

Sana "koulutus" määritellään yleensä siten, että yksilölle tarjotaan tietoja ja taitoja, joiden avulla hänestä tulee yhteiskunnalle hyödyllinen jäsen ja hän sosialisoituu vallitsevan kulttuurin jatkajaksi. Alkuperäiskansojen kohdalla on kansallinen koulutujärjestelmä toiminut päinvastaisessa tarkoituksessa - omasta kulttuurista vieraannuttaen ja tarjoten tietoja ja taitoja, jotka eivät sovellu omaan yhteisöön ja ajatusmaailmaan. Tinku yliopiston lähtökohtana on Andien pedagogiikka, opetusmuoto joka on sovellutettu Andien yhteiskuntaan. Tarkoituksena on että koulutus on lähtöisin alueen kansojen omista kulttuureista, kielistä ja historiasta, täten elvyyttäen ja vahvistaen Andien alkuperäiskansojen omaa identiteettiä. Yliopiston tehtävänä on myös tukea tutkimustyötä, alkuperäiskansojen tiedon ja taidon tallentamiseksi ja kehittämiseksi sekä sen käytöksi näiden kansojen hyväksi.

Opetuksessa yhdistetään myös moderneja tieteitä ja tekniikkaa niiltä osin kun niiden käytön katsotaan olevan. Yliopistolle keskeinen toimintamenetelmä on soveliasta käytännönläheisyys ja opiskelijoiden omien kokemusten ja taitojen hyödyntäminen oppimisprosessissa. Tärkeätä on myös naisten ja miesten roolien välisen tasapainon uudelleen saavuttaminen. Yliopiston kohderyhmänä ovat intiaani- sekä kansalaisjärjestöjen edustajat, jotka päivittäisessä työssään ja elämässään voivat soveltaa hankittuja tietoja. Tarkoituksena on että yliopistossa hankittu osaaminen ei jää yksilötasolle, vaan että se käytetään yhteisöjen hyväksi.

Vuodesta 1995 lähtien on Tinku-verkoston parissa järjestetty seminaareja ja työpajoja yliopiston toiminnan pohjustamiseksi mm. kurssien tavoitteiden ja sisällön kehittämiseksi sekä opettajien koulutuksen käynnistämiseksi. Täydessä toiminnassaan ollessaan Tinku yliopisto tulee jakautumaan seuraaviin opintolinjoihin:

  1. Ekologia ja ympäristö,
  2. Viestintä ja tiedotusoppi,
  3. Andien pedagogia,
  4. Ihmisoikeudet ja Andien alkuperäiskansojen oikeusjärjestelmä,
  5. Kieli, kulttuuri, taide ja musiikki,
  6. Kestävä kehitys ja teknologia,
  7. Andien uskonto ja filosofia,
  8. Tuotanto ja pienyritystoiminta,
  9. Ravinto-oppi, terveys ja luonnonlääkitys ja
  10. Andien historia.

Heinäkuussa 1997 alkoi Tinku yliopiston ensimmäinen kurssi, joka toteutetaan yhteistyössä Ruotsissa sijaitsevan Linköpingin yliopiston kanssa. Kurssi on yksivuotinen kultturien välisan pedagogian etäkurssi. Toinen vastaava kurssi alkaa heinäkuussa 1998. Tinkun yliopiston koulutus toteutetaan etäopiskelumentelmin, jota varten maa on jaettu kahdeksaan koulutusyksikköön, joissa opintoryhmät kokoontuvat, hankkivat materiaalia, kirjoittavat opinnäytetöitään sekä ovat yhteydessä muihin eri puolilla maata toimiviin opintoryhmiin.