Muutosvoimat Suomi rp

Muutosvoimat Suomi rp:n puheenjohtaja Ilkka Hakalehto puhui lauantaina 22.2.2003 Helsingissä. Hän sanoi mm. seuraavaa:

Pääministeri Paavo Lipponen antaa tosiasoita vääristelevän kuvan Irakin tilanteesta. Vaihtoehtoina eivät ole, niin kuin hän esittää YK ja Irak, vaan USA:n vaatima sota ja amerikkalaisten asein suorittama Irakin öljyvarojen haltuunotto ja toisena vaihtoehtona kriisin ratkaiseminen muilla kuin sotilaallisilla keinoilla. Sokea Reettakin näkee sen, minkä Lipponen yrittää salata: Yhdysvallat ei ole keskittänyt joukkojaan Lähi-Itään rauhan ja kansainvälisen turvallisuuden vaan omien taloudellisten etujensa ja valtapyrkimystensä vuoksi. Tämän vahvistavat myös The Washington Post -lehdessä 21.2. julkaistut tiedot siitä, miten USA aikoo alistaa Irakin suoran sotilasmiehityksensä alaiseksi ja asettaa amerikkalaiset maan hallinnon johtopaikoille. Vaikka Saddam Husseinin diktaatuurihallinto ja sen ihmisoikeusrikkomukset on ehdottomasti tuomittava, on irakilaisilla sekä oikeus että velvollisuus puolustaa maataan USA:n hyökkäystä vastaan.

On selvää, ettei YK voi hyväksyä USA:n ryöstöretkeä Irakiin. Jos se sen tekisi, olisi edessä kansojen yhteisen rauhanjärjestön hajoaminen ja mitä ilmeisimmin myös maailmanlaajuisen terrorismin aalto. Mikäli USA toteuttaa suunnitelmansa vastoin YK:n kantaa, se merkitsee maailmanjärjestön ja Yhdysvaltojen joutumista vastakkain. Tästä kriisistä selviäminen on kuitenkin melko nopeastikin mahdollista, koska Yhdysvalloissa on laaja presidentti Bushin hyökkäyspolitiikkaa vastustava kansalaismielipide.

Myönteisellä asenteellaan Yhdysvaltojen sodanvalmisteluja kohtaan Lipposen hallitus on vakavasti vaarantanut kansalliset etumme muuttamalla maamme rauhanomaisen politiikan edustajasta imperialistisen sodan hyväksyjäksi ja seurauksena tästä myös kansainvälisen terrorismin kohdealueeksi. On syytä toivoa, että edessä olevien maalisvaalien tulos muuttaa tilanteen ja tekee mahdolliseksi vapautua nykyisen hallituksen kansallemme sälyttämästä painolastista.