Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > Harjoitukset
Harjoituksia ihmisoikeuksista

Kansalais- ja poliittiset oikeudet

Keskustelkaa ryhmässä kuolemanrangaistuksen mahdollisesta oikeutuksesta ja kuolemanrangaistusta vastaan puhuvista seikoista. Monissa maissa kuolemanrangaistuksen säilyttämiselle esitetty viimekätinen perustelu on, ettei yleinen mielipide kannata kuolemanrangaistuksen poistamista. Tulisiko näissä maissa asiasta järjestää kansanäänestys?

Abortin ohella ihmiselämän määritelmä ajankohtaistuu eutanasian eli armokuoleman yhteydessä. Liittyykö sellaisen hoidon lopettamiseen, jota annetaan parantumattomasti sairaan henkilön elämän ylläpitämiseksi, samanlaisia moraalisia ongelmia kuin kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon? Onko asiassa merkitystä sillä, että potilas itse on ilmaissut tahtonsa lopettaa hoito, kun paranemisen mahdollisuutta ei ole?

Valmistelkaa yksin tai pareina perusteluja sille, miksi yhdessä sopimanne kahden ihmisoikeuden välillä näyttäytyvä jännite tulisi ratkaista. Voitte valita lähtökohdaksi esimerkiksi vastamielenosoittajien pyrkimyksen iskulausein häiritä toista rauhanomaista mielenosoitusta. Yksi tai kaksi ryhmän jäsenistä valmistelee tietyn ihmisoikeuden etusijaa koskevan puheenvuoron, yksi tai kaksi muuta perustelut vastakkaiselle kannalle. Ryhmän muiden jäsenten tehtävänä on keskenään neuvotellen päättää, kumpi perustelu on vakuuttavampi.

Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet

Seuraa viikon ajan tiedotusvälineitä (lehdet, tv, radio, internet) ja  pohdi miten ihmisoikeudet tulivat esille. Mikä on juuri nyt ajankohtaista? Miten asioista uutisoidaan? Esitetäänkö esimerkiksi nälänhätä ihmisoikeuksien loukkauksena? 

Selvitä tilastojen ja raporttien avulla miten tulot jakautuvat ja miten hyvinvointipalvelut  kuten terveydenhuolto, koulutus ja sosiaaliturva on järjestetty kahdessa erilaisessa valtiossa, esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa, tai Ranskassa ja Kiinassa. Pohdi: 
Eroavatko tutkimiesi kahden valtion käsitykset TSS-oikeuksista?
Jos, niin miten?
Rikotaanko mielestäsi tutkimissasi valtioissa TSS-oikeuksien sopimusta?

Tutustu Suomen Unicefin internet-sivuihin (www.unicef.fi) ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 
Mitä mahdollisuuksia ihminen saavuttaa koulutuksen avulla?
Montako vuotta koulua tulisi vähimmillään saada käydä perustaitojen oppimiseksi?  
Onko tytöillä ja pojilla tasa-arvoinen oikeus käydä koulua 
a. Suomessa?
b. Maailmassa?

Erityisryhmien oikeudet ja syrjintä

Piirrä kuva tilanteesta, jossa mielestäsi ihmisen tai ihmisryhmän syrjintää tapahtuu. Miten sinä ja ystäväsi voitte parantaa tilannetta, niin ettei syrjintää enää tapahtuisi? 

Tapahtuuko mielestäsi koulussasi tai harrastuksesi parissa syrjintää? Millaista syrjintä on ja kehen se kohdistuu? Miksi mielestäsi syrjintää on ja miten sinä voisit vaikuttaa tilanteeseen? 

Vähemmistöt ja alkuperäiskansat

Mitä vähemmistöjä Suomessa on? Tunnetko ketään vähemmistöryhmään kuuluvaa? 

Onko mielestäsi oikein määritellä ihmisiä vähemmistöihin? Onko tästä määrittelystä mielestäsi haittaa vai hyötyä mm. saamelaisille, ruotsinkielisille ja maahanmuuttajille?

Tunnetko erilaisen etnisen taustan omaavia ihmisiä? Miettikää ajatuksianne romaneista ja / tai saamelaisista. Miten mielikuvanne ovat muodostuneet? Mistä olet saanut tietosi heistä? Millä keinoin rasismia ja rotusyrjintää voidaan estää?

Harjoitukset: Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuskasvatusryhmä
Scheinin - Yhteiset ihmisoikeutemme
Ihmisoikeusliitto - Ihmisoikeudet, sinun oikeuksiasi 

   
 
 
 
Harjoitusten tukena mahdollisesti tarvitsemasi ihmisoikeussopimukset löytyvät laki&turva -osiosta.