Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > Harjoitukset > Ryhmätyöt
Ryhmätöitä ihmisoikeuksista

Valmistelkaa yksin tai pareina perusteluja sille, miksi yhdessä sopimanne kahden ihmisoikeuden välillä näyttäytyvä jännite tulisi ratkaista. Voitte valita lähtökohdaksi esimerkiksi vastamielenosoittajien pyrkimyksen iskulausein häiritä toista rauhanomaista mielenosoitusta. Yksi tai kaksi ryhmän jäsenistä valmistelee tietyn ihmisoikeuden etusijaa koskevan puheenvuoron, yksi tai kaksi muuta perustelut vastakkaiselle kannalle. Ryhmän muiden jäsenten tehtävänä on keskenään neuvotellen päättää, kumpi perustelu on vakuuttavampi.

Seuratkaa viikon ajan tiedotusvälineitä (lehdet, tv, radio, internet) ja keskustelkaa sen jälkeen siitä, miten ihmisoikeudet tulivat esille. Esitelkää luokassa löytämiänne ihmisoikeusuutisia. Mikä on juuri nyt ajankohtaista?

Syrjinnän käsite on varsin tulkinnanvarainen, eikä sen tarkastelussa voida välttää moraalista arviointia siitä, onko jokin menettely oikein vai väärin. Keskustelkaa ryhmässä, onko syrjinnälle – erotuksena hyväksyttävästä erottelusta – esitettävissä tunnusmerkkejä, jotka voisitte kaikki hyväksyä. Voitte käsitellä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

1. Ovatko jotkin erotteluperusteet erityisen herkästi syrjiviä, esimerkiksi sellaiset jotka perustuvat ihonväriin tai sukupuoleen?

2. Onko ajatus herkästi syrjivistä erotteluista yleistettävissä siten, että syrjintänä on pidettävä yleensä erottelua, joka perustuu ihmisen synnynnäisiin ominaisuuksiin tai muutoin sellaisiin tekijöihin, joihin henkilö ei ole omilla tietoisilla valinnoillaan voinut vaikuttaa?

3. Mikä osuus erottelun muodostumisessa syrjiväksi on erottelun vaikutuksilla? Jos kahdelle ryhmälle kuitenkin tarjotaan periaatteessa samanlaiset palvelut (segregaatio), milloin on kyse syrjinnästä? Esimerkiksi kouluvessojen rakentaminen erikseen pojille ja tytöille tuntuu hyväksyttävältä, mutta koulujen rakentaminen erikseen mustille ja valkoisille ei. Miksi?

4. Pidättekö hyväksyttävänä heikossa yhteiskunnallisessa asemassa olevan ryhmän jäsenten positiivista erityiskohtelua? (Termistä ks. tarvittaessa seuraavaa tekstijaksoa.) Onko hyväksyttävyyden edellytyksenä, että kyseinen suosinta on luonteeltaan tilapäistä ja tarkoitettu toteutettavaksi vain niin kauan kunnes tosiasiallinen yhdenvertaisuus on saavutettu? Entä miten positiivinen erityiskohtelu on erotettavissa edellisessä kysymyksessä tarkoitetusta segregaatiosta?

Miettikää ryhmässä jokin ihmisoikeuksiin liittyvä epäkohta suomalaisessa yhteiskunnassa. Keskustelkaa mahdollisista toimenpiteistä asian korjaamiseksi.

Harjoitukset: Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeuskasvatusryhmä
Scheinin - Yhteiset ihmisoikeutemme
Ihmisoikeusliitto - Ihmisoikeudet, sinun oikeuksiasi