Seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuva syrjintä
Syrjinnässä on paljon samoja piirteitä riippumatta syrjinnän perusteesta.
Syrjintää synnyttävät ja ylläpitävät kielteiset ennakkoluulot, asenteet ja tietämättömyys.
Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvässä syrjinnässä on kuitenkin myös joitakin erityispiirteitä.
Vähemmistönä omassa perheessä: Seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolikokemuksesta kertominen omille vanhemmille on nuorille ehkä kaikkein pelottavin ja riskialtein vaihe. Vanhempien reaktioiden ennakointi voi viedä nuoren voimavaroja. Monissa muissa vähemmistöissä vanhemmat kuuluvat samaan vähemmistöön ja voivat ehkä paremmin tukea lastaan syrjintää vastaan. ssä syrjinnässä on kuitenkin myös joitakin erityispiirteitä.
Näkymättömyys: Seksuaalinen suuntautuminen ei näy päällepäin. Hetero-olettamus on johtanut siihen, että yhteiskunnassamme ei oteta huomioon moninaisuutta. Kasvatuksessa, opetuksessa, palveluissa ja toimintaympäristöissä kuulee toistuvasti hetero-olettamukseen perustuvia määrittelyjä ja homoseksuaalisuuteen kohdistuvaa vitsailua.
Uskonnon nimissä tapahtuva syrjintä: Monissa uskontokunnissa homo- ja biseksuaalisuuteen suhtaudutaan hyvin varauksellisesti moraalikysymyksiin vedoten, mikä voi aiheuttaa yhteisöön kuuluvissa homo- ja biseksuaaleissa syyllisyyttä ja yksinäisyyttä. Toisaalta uskontokunnissa on myös ymmärrystä seksuaalisuuden moninaisuutta kohtaan. Ihmisen seksuaalisuudesta elää monenlaisia tulkintoja rinnakkain. Joissakin uskontokunnissa keskustellaan siitä, voiko avoimesti homoseksuaalinen toimia työntekijänä uskontokunnan tehtävissä.
Itsesyrjintä: Homo- tai biseksuaali tai transihminen saattaa suhtautua seksuaaliseen suuntautumiseensa tai sukupuolikokemukseensa vähätellen, ahdistuneesti, vihamielisesti tai muulla tavoin kielteisesti. Se taas voi heikentää hänen itsetuntoaan ja suoriutumista opiskelussa ja työssä. Itsesyrjintä on seurausta yhteiskunnassa vallitsevien kielteisten asenteiden sisäistämisestä. Myönteisten samaistumiskohteiden löytyminen auttaa ihmistä hyväksymään itsensä arvokkaana ihmisenä.
Teksti: Seksuaalinen tasavertaisuus ry.