Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > Vähemmistöt > Seksuaaliset vähemmistöt > Seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuus
Seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuus

Rakastuminen tai seksuaalisen kiinnostuksen herääminen on merkityksellinen ja yksilölle arvokas kokemus riippumatta siitä, kohdistuvatko tunteet samaan tai vastakkaiseen sukupuoleen. Seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin rakentuminen on yksilöllistä, ja siihen liittyy itsemäärittely, joka voi viedä aikaa.

Usein nuorella on tunne, että hän on ainut ihminen maailmassa, joka tuntee niin kuin hän. Yksinäisyyden tunteet voivat korostua, jos nuori ei saa läheisverkostostaan tukea ja hyväksyntää omille tunteilleen tai löydä mitään samaistumiskohteita.

Joillekin nuorille samaistuminen johonkin ryhmään on tärkeää ja toisille on tärkeää olla määrittelemättä itseään. Nuorisokulttuuri ja pukeutuminen antavat mahdollisuuden ilmaista omaa sukupuolikokemustaan, viiteryhmäänsä tai määrittelemättömyyttään. Omien tunteiden ymmärtämistä ja itsearvostuksen löytymistä voi auttaa yksikin aikuinen, joka malttaa kuunnella hyväksyvästi, kun nuori etsii sanoja seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyville tuntemuksilleen.

Seksuaalinen suuntautuminen 

Yhteiskunnassa vallitsee edelleen ns. hetero-olettamus. Sen mukaan ihmiset ovat luonnostaan kiinnostuneita vastakkaisesta sukupuolesta ja perhe voidaan rakentaa vain miehen ja naisen parisuhteen varaan. Olettamuksen varjoon jää ihmisten todellinen moninaisuus. Hetero-olettamuksen vuoksi muita kuin heteroseksuaalisia kokemuksia pidetään vähemmän arvokkaina ja selitystä kaipaavina.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta on koetettu määritellä käsitteillä heteroseksuaalisuus, biseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus. Luokittelu kuitenkin pelkistää moninaisuutta ja jättää huomiotta yksilölliset prosessit.

Heteroseksuaalisuus: ihminen on kiinnostunut tunteiden, fantasioiden ja/tai käyttäytymisen tasolla pääasiassa vastakkaisesta sukupuolesta.

Biseksuaalisuus: ihminen on kiinnostunut tunteiden, fantasioiden ja/tai käyttäytymisen tasolla sekä samasta että vastakkaisesta sukupuolesta, tai kumppanin sukupuolella ei ole väliä.

Homoseksuaalisuus: ihminen on kiinnostunut tunteiden, fantasioiden ja/tai käyttäytymisen tasolla pääasiassa samasta sukupuolesta.

Ei-heteroseksuaalisuus: Ei-heteroseksuaalisuus ja heteroseksuaalisuus eivät ole toisiaan poissulkevia käsitteitä, vaan niillä kuvataan ihmisen oikeutta määritellä omaa seksuaalisuuttaan tunteiden ja käyttäytymisen tasolla, eikä pelkästään ulkoisten määrittelyjen kautta. Heteroseksuaalisesti tuntevalla ihmisellä voi olla myös ei-heteroseksuaalisia tunteita ja fantasioita tai ei-heteroseksuaalista käyttäytymistä.

Homofobia: Homoseksuaalisuus herättää joissakin ihmisissä voimakkaita pelkoja ja kielteisiä reaktioita. Usein tällaisen ihmisen on vaikea ottaa vastaan asiallista tietoa seksuaalisuuden moninaisuudesta.

Sukupuoli, sen kokeminen ja määrittely

Sukupuolikäsite ja siihen liittyvät roolimallit ovat kulttuurisidonnaisia. Sukupuoli ymmärretään yleensä kaksijakoisena mies–nainen-määrittelynä. Sen varjoon jäävät sukupuoleen ja sen kokemiseen liittyvä moninaisuus ja ne ihmiset, joille mies–nainen-jako on liian ahdas.  

Käsitys sukupuolesta rakentuu psyykkisestä, biologisesta ja sosiaalisesta sukupuolesta. Joskus lapsen kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa biologista ja/tai ulkoisesti määriteltyä sosiaalista sukupuolta. Tällöin hänen omalle kokemukselleen ei välttämättä löydy sanoja, ymmärrystä, hyväksyntää eikä tukea.

Lapselle kaikki tuntemukset ovat luonnollisia, eikä hän osaa hävetä tai peittää niitä. Kasvuympäristöstä riippuu, kuinka paljon lapsi saa tilaa omalle yksilölliselle sukupuolikokemukselleen ja itsemäärittelylle. Viimeistään koulun alkaessa hän joutuu sopeutumaan tyttö–poika-kahtiajakoon. 

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kutsutaan transihmisiksi, joihin kuuluvat mm. transsukupuoliset, intersukupuoliset ja transvestiitit. Sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö voi olla heteroseksuaalinen tai ei-heteroseksuaalinen. 

Transsukupuolisuus: Transsukupuolinen ihminen ei koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon hänet on syntymän hetkellä määritelty ja lapsena kasvatettu. Biologinen sukupuoli ei tunnu omalta.

Sukupuolenkorjausprosessi: Transsukupuoliset voivat käydä läpi sukupuolenkorjausprosssin, jossa ihmisen ruumiillinen sukupuolikokemus korjataan lääketieteellisillä hoidoilla vastaamaan ihmisen omaa minäkuvaa ja sukupuoli-identiteettiä. Kyseessä on usean vuoden kestävä elämänvaihe, jonka aikana ihmisen juridinen sukupuoli ja hänen nimensä muuttuvat ja hän opettelee elämään sosiaalisesti naisena tai miehenä, joka hän tuntee olevansa.

Intersukupuolisuus: Intersukupuolisuudessa ihmisellä on synnynnäisesti kahden biologisen sukupuolen ominaisuuksia ja ihminen voi kokea sukupuolensa samanaikaisesti kahdenlaisena. 

Transvestisuus: Transvestisuudessa ihmisen kokonaispersoonaan kuuluu vahvasti yhtä aikaa sekä mieheyttä että naiseutta. Kulttuurissamme naisella on suurempi vapaus kuin miehillä kokea ja toteuttaa sukupuolten eri ulottuvuuksia mm. pukeutumisella. Siksi tunnistamme ympäristössämme harvoin naistransvestiitteja. Sen sijaan naiseksi pukeutunut mies herättää paljon huomiota. Transvestiittimiehellä on sisäinen tarve eläytyä naiseuteen esimerkiksi pukeutumalla naisten vaatteisiin, omaksumalla naisellinen ruumiinkieli ja naisellista rooli-ilmaisua. Se tuottaa kokonaisvaltaista mielihyvää, rentoutumista ja tunnetta omana itsenä olemisesta.

Androgynia: Androgyniassa ihminen kokee olevansa sekä maskuliininen että feminiininen kokonaispersoonallisuudeltaan. Androgyyni voi olla myös sukupuolineutraali ja haluta ottaa etäisyyttä sukupuoliodotuksiin ja välttää korostamatta olemuksessaan kummankaan sukupuolen ilmaisua. 

Gender-blender: Käsitteellä viitataan sukupuoliroolijaon kyseenalaistamiseen, leikittelyyn ja kykyyn tai haluun poimia eri tilanteissa persoonallinen kooste eri sukupuoliominaisuuksista ja sukupuoleen liittyvistä ilmaisutavoista.

Moninaiset perhemuodot

Sateenkaariperheet: Käsitteellä viitataan lapsiperheisiin, jotka rakentuvat jonkin muun kuin heteroseksuaalisen parisuhteen ympärille. Sateenkaariperheet ovat esimerkiksi naisparin tai miesparin perheitä, ei-heteroseksuaalisten yksinhuoltajien perheitä sekä perheitä, joissa on enemmän kuin kaksi vanhempaa. 

Kuitenkin myös tavanomaisen kaltainen heteroparin perhe voi olla sateenkaariperhe, jos vanhemmat tai toinen heistä on biseksuaali tai transihminen tai jos hän ei halua määritellä itseään perinteisillä sukupuolta ja seksuaalisuutta kuvaavilla sanoilla. Kysymys on kirjavasta joukosta perhemuotoja ja -tilanteita. Sateenkaariperheet ovat yhtä monenlaisia kuin lapsiperheet muutenkin.

Teksti: Seksuaalinen tasavertaisuus ry.

     
 

Seksuaalinen tasavertaisuus laissa

Suomen lainsäädännössä homoseksuaaliset suhteet olivat vuoteen 1971 saakka kriminalisoituja. Samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinti laillistettiin vasta vuonna 2002. 
Lue lisää..
 
Syrjintää synnyttävät ja ylläpitävät kielteiset ennakkoluulot, asenteet ja tietämättömyys. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvässä syrjinnässä on kuitenkin myös joitakin erityispiirteitä.
Lue lisää.. 

Pohdittavaksi: 
Samin tarina