Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Laki ja turva > ValvontamekanismitYK:n ihmisoikeussopimusten valvonta > TSS-komitea
Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea

Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimuksen toimeenpanoa valvova elin on nimeltään TSS-komitea, jonka ECOSOC perusti 1985. Se koostuu 18 riippumattomasta asiantuntijasta, jotka sopimukseen liittyneet valtiot ovat valinneet. Kuten ihmisoikeuskomiteassa, jäsenet eivät edusta omaa valtiotaan.

Komitea tutkii avoimissa istunnoissa sopimukseen liittyneiden valtioiden toimittamat määräaikaisraportit. Raportit käsittelevät niitä toimenpiteitä, joihin valtio on ryhtynyt, ja niitä edistysaskeleita, jotka se on saavuttanut sopimusvelvoitteiden noudattamisessa. Sopimukseen liittyneiden valtioiden edustajilla on oikeus olla läsnä, kun komitea käsittelee raporttia, ja he ottavat osaa rakentavaan vuoropuheluun. Heitä voidaan myös pyytää toimittamaan lisätietoja. Komitea ottaa lisäksi huomioon YK:n erityisjärjestöjen antaman omaan erityisalaansa liittyvän informaation ja kehottaa kansalaisjärjestöjä toimittamaan kirjallisia tai suullisia kannanottoja.

Jos valtio ei kykene toimittamaan pyydettyjä lisätietoja, komitea saattaa pyytää, että valtio hyväksyy komitean yksi- tai kaksijäsenisen valtuuskunnan vierailun maahan. Vierailun tarkoituksena on avustaa valtiota pyynnön noudattamisessa ja arvioida valtion tarvetta teknisiin palveluihin ja neuvontapalveluihin. Komitea raportoi vuosittain ECOSOCille valtioraporttien käsittelystä ja esittelee loppukommenttinsa. Ne sisältävät keskustelun pääkohdat ja niissä mainitaan myönteiset näkökohdat sekä pääasialliset huolenaiheet ja sopimuksen toimeenpanoa estävät tekijät. Lisäksi ne sisältävät ehdotuksia ja suosituksia. Kommentit ovat keskeinen julkisen informaation lähde. Komitealla ei ole käytössä yksilövalitusmenettelyä tai valtioiden välistä valitusmenettelyä.

ECOSOCin pyynnöstä komitea valmistelee myös yleiskommentteja TSS-sopimuksen eri artikloista ja määräyksistä. Menettelyn tarkoituksena on avustaa sopimukseen liittyneitä maita täyttämään raportointivelvoitteensa sekä avustaa ja edistää vaiheittain sopimuksessa määriteltyjen oikeuksien toteutumista.

Jokaisen istuntonsa aikana komitea käy päivän pituisen yleiskeskustelun jostakin tietystä oikeudesta tai sopimuksen erityisnäkökohdasta. Keskustelun tarkoituksena on edistää asiaan liittyvää yhteisymmärrystä. Keskustelunaiheita ovat olleet muun muassa oikeus ravintoon ja asuntoon, sosiaaliset ja taloudelliset mittarit, vanhusten ja ikääntyneiden oikeudet ja oikeus ottaa osaa kulttuurielämään. Keskusteluista tehdään tiivistelmä komitean vuotuiseen ECOSOCille toimitettavaan raporttiin.

     
TSS oikeuksien sopimus